Vineri este ultima zi în care arădenii mai pot depune cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple. Asta, deoarece, începând din 19 octombrie, se vor putea obţine doar paşapoarte biometrice sau paşaport temporar, fără cip, dar cu valabilitate de numai un an.
Elementul de noutate al paşapoartelor electronice constă în introducerea mediului electronic de stocare (cipul) în filele acestuia. „Cipul include datele personale existente în fila informatizată: nume, prenume, data naşterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate a documentului, organul emitent, cetăţenia. De asemenea, acesta va conţine imaginea facială şi impresiunile digitale a două degete pereche de la ambele mâini, cu excepţia minorilor cu vârsta sub 6 ani şi a persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este imposibilă”, ne-a declarat Ion Gandă, şeful Serviciului public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple.
Potrivit acestuia, este posibil ca timpul petrecut de solicitant la Serviciul paşapoarte să fie puţin mai îndelungat decât până acum. Asta, deoarece „preluarea imaginii faciale şi a impresiunii digitale va dura mai mult timp, chiar dacă aparatura este foarte performantă. Persoana va trebui să stea nemişcată”, spune Ion Gandă.
Cinci ani
Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar, pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, de 3 ani. Ion Gandă ne-a dezvăluit că s-a redus termenul de valabilitate a noilor paşapoarte (faţă de 10 ani, la cele vechi) din cauza cipului, care are termen de garanţie de cinci ani (de la producător). Faţă de paşapoartele eliberate până în prezent, care conţin 32 elemente de siguranţă, paşapoartele electronice vor conţine 50.
„Ca elemente de noutate putem enumera introducerea elementelor biometrice în cip, iar cipul este introdus într-o pagină de policarbonat care asigură protecţia şi securitatea acestuia, garantând totodată autenticitatea, integritatea şi confidenţialitatea datelor”, a precizat Gandă.
Contravaloarea paşaportului electronic a fost stabilită de către Compania Naţională Imprimeria Naţională-S.A., la preţul de 234 lei, inclusiv T.V.A., iar taxa consulară este de 32 lei, în total 266 de lei.
Paşapoarte temporare
Termenul de eliberare a paşapoartelor biometrice va fi de 30 de zile lucrătoare. Asta, deoarece doar cererile vor fi depuse la Arad, tot aici fiind preluate datele solicitanţilor. În rest, documentele vor fi realizate la Bucureşti. Paşapoartele electronice nu se vor elibera în regim de urgenţă. În cazul unei urgenţe, „persoanele care nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport electronic pot obţine un paşaport simplu temporar, cu valabilitate de un an, în termen de cel mult trei zile lucrătoare”, spune şeful serviciului. Un paşaport temporar costă 196 de lei.
Rămân valabile
Totodată, paşapoartele aflate în uz rămân valabile până la expirare, nefiind necesară schimbarea acestora, decât dacă posesorul îşi doreşte un paşaport biometric. Cererile se pot depune la sediul Serviciului paşapoarte din Arad, str. Vicenţiu Babeş nr. 11-13, de luni până vineri, între orele 08.30-16.30, iar joi între orele 08.30-18.30.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!