ARAD. Trei proiecte de hotărâre vizând investiţii de aproximativ 13 milioane de lei la Stadionul Francisc Neuman au fost aprobate în şedinţa CLM de marţi. Practic, au fost aprobate DALI-urile (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii) pentru: refacerea și reabilitarea gazonului (12.016.733,81 de lei), asigurarea ventilației în zona de vitralii la tribuna A (235.013,17 lei) şi reconfigurarea sistemului de canalizare (685.626,37 de lei).
Să nu uităm, aceste investiţii vin la doi ani de la inaugurarea stadionului, după ce Primăria a „pompat” aici nu mai puţin de 15 milioane de euro din bugetul local! Din păcate, de la inaugurare până acum, s-au constatat mai multe deficienţe pe care administraţia încearcă să le remedieze…
Înainte de votarea celor trei proiecte de hotărâre CLM, primarul Călin Bibarţ a ţinut să facă urmăoarele precizări:
„Noi, unde identificăm probleme la obiectivul important care este Stadionul Francisc Neuman, încercăm să le remediem. Unele nu sunt atât de simple. Urgenţa urgenţelor va fi sistemul de canalizare de la demisol de acolo, care de multe ori creează probleme cu inundaţiile. Nu este nici cel mai costisitor. Ceea ce avem acum, aici, în toate cele trei situaţii, e doar studiu de fezabilitate. Până la punerea în practică mai e cale lungă: mai trebuie proiect tehnic, licitaţie şi execuţie. În ceea ce priveşte partea de la tribuna A – vitraliile – sunt acele geamuri foarte, foarte mari de acolo, care nu pot fi deschise. Vom vedea, funcţie de banii pe care îi vom avea, la ce prioritate va fi la un moment dat. Şi ajungem la punctul cel mai fierbinte – gazonul. Şi eu am făcut ochii mari, şi alţi colegi de-ai noştri, când ni s-a prezentat pentru că era suma mare: 12 milioane de lei. Dar fiind vorba de gazon mixt, ni s-a explicat că valoarea asta nu este stratul de pământ şi gazonul, ci tot ce ţine de întregul sistem – sub el, până la sistemele de încălzire şi degivrare de acolo. Am hotărât să mergem mai departe cu el, să le avem aprobate, să le avem pregătite şi… să ne ajute Dumnezeu să stăm bine financiar şi, dacă e cazul, vom vedea, în urma licitaţiei, cu siguranţă preţul va fi mai jos. Dar pregătim documentele, aia nu înseamnă că o aprobare a dumneavoastră astăzi înseamnă obligativitate ca mâine să se realizeze. Am întrebat şi când ar fi momentul optim şi mi s-a spus că toamna e cel mai bine. Dacă ar trebui să-l facem ar însemna o perioadă de câteva luni în care nu se mai poate juca pe teren acasă; va trebui să joace în altă parte. Sunt multe, multe lucruri pe care trebuie să le clarificăm până la acel moment, dar… el este un document tehnic, este o etapă care trebuie parcursă, asta e opinia specialiştilor şi am venit cu ele în faţa dumneavoastră cu rugămintea de a le aproba, neînsemnând asta, ca oportunitate, că votăm acum execuţia lor de îndată. Vom vedea în cursul anului viitor, vom vedea cum se comportă actualul gazon, dar, cel mai important, cum se comportă echipa. Că bănuiesc că nu ne dorim niciunii gazon de 12 milioane de lei în Liga 2, ca să fim sinceri…” – a subliniat primarul Călin Bibarţ în plenul CLM.
Întrebările USR
A urmat la cuvânt alesul USR, Dorian Curcanu:
„Investiţia la stadionul UTA a fost de aproximativ 15 milioane euro din bugetul local, iar ironia este că la nici trei ani de la așa zisa finalizare, el necesită deja reparaţii capitale. Gazonul făcut din banii arădenilor nu a ţinut nici măcar un an de zile şi rămân câteva semne mari de întrebare pentru Consiliul Local: Cine este vinovatul pentru lucrarea de proastă calitate? S-a întreţinut profesionist gazonul? A făcut Primăria Arad recepţia cum trebuie?” – a punctat Dorian Curcanu.
Edilul a ţinut să încadreze această intervenţie la „declaraţii politice”, spunându-i alesului USR:
„Probabil că nu aţi fost de mult pe la meci”.
Simţindu-se provocat, Dorian Curcanu a replicat:
,,Faţă de alții, domnule primar, eu am abonament la stadion, nu stau ca dumneavoastră la Tribuna VIP pe banii arădenilor”.
Probabil „meciul” Curcanu-Bibarţ ar mai fi continuat dacă nu ar fi intervenit preşedintele de şedinţă Cosmin Buruc:
„Nu facem un debate aici! Credeţi-mă, niciunul dintre oamenii care suntem aici nu e fericit cu aceste investiţii care trebuiesc făcute după doi ani de zile. Asta e un lucru foarte clar!” – a conchis alesul PSD.
Gazon hibrid
Cea mai costisitoare intervenţie vizează refacerea și reabilitarea gazonului: peste 12 milioane de lei.
„Lucrarea de intervenţie are o suprafaţă totală amenajată de 9.840 de metri pătraţi, constituită din 2 zone distincte: spaţiu de joc cu o suprafaţă gazonată de 8.311 mp; zona perimetrală, acoperită cu gazon artificial de 1.529 mp; zona de intervenţie: 120×82 m. Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 4 luni” – se arată în documentaţia aprobată în CLM.
Investiţia presupune înlocuirea sistemului suprafeţei de joc existente cu gazon hibrid tip rulou prevegetat şi instalaţiile specifice. Iată şi lucrările care urmează a se executa: •decaparea stratului vegetal de suprafaţă (rulouri de gazon natural existente pe amplasament); •escavarea stratului de nisip utilizat ca substrat de bază; •demontarea instalaţiei de degivrat (recuperarea cablurilor de încălzire); •demontarea sistemului de irigat de pe amplasament; •demontarea sistemului de drenaj, inclusiv scoaterea stratului drenant din pietriş; •execuţia sistemului de drenaj, inclusiv montare geotextil şi stratul de pietriş pentru scurgere, necesare pentru asigurarea viabilităţii gazonului; •montare sistem de irigat; •montarea instalaţiei de degivrat; •amenajarea spaţiului de joc din rulouri de gazon hibrid amplasat pe un substrat de nisip; •refacerea zonelor perimetrale afectate de lucrările de reabilitare a gazonului spaţiului de joc.
„Finanţarea obiectivului de investiţie se asigură din fonduri ale bugetului general
şi alte surse atrase în condiţiile legii” – au decis aleşii locali.
Ventilaţie… naturală
În ceea ce priveşte asigurarea ventilației în zona de vitralii la tribuna A (o investiţie de peste 235.000 de lei), se doreşte „asigurarea unei ventilații naturale în zona VIP (etaj 1) și presă (etaj 2), în vederea evitării pornirii instalației de climatizare în perioadele dintre competițiile sportive, astfel încât să fie redus consumul de energie electrică necesar funcționării instalațiilor în aceste perioade. Totodată, se urmărește ca deschiderea geamurilor să se facă manual, oricând personalul de întreținere consideră necesar acest lucru. Lucrările propuse nu vor afecta rezistența și stabilitatea construcțiilor existente și se vor executa cu materiale specifice acestei categorii de lucrări. Totodată, în urma analizei situației actuale, datorită faptului că tâmplăria clasică nu are o rezistență statică corectă pentru aceste dimensiuni, se va prevedea rigidizarea tâmplăriei existente cu profile metalice verticale și orizontale” – se arată în hotărârea adoptată de aleşii locali municipali.
Durata de realizare a investiţiei este de două luni. Finanțarea obiectivului de investiție se realizează din fonduri ale bugetului local.
Canalizare reconfigurată
Pentru reconfigurarea sistemului de canalizare, se are în vedere amenajarea zonei de acces de la demisol, cu următoarele măsuri: •preluarea apelor meteorice de pe terasă; •preluarea apei pluviale de pe pardoseala parcajului cu o rigolă amplasată de-a lungul căii de circulație din zona de demisol; •montarea de noi rigole la partea de sus a rampelor de acces; •tratarea apelor ce spală parcarea cu un separator de hidrocarburi; •pomparea apelor din zona de demisol la căminul de suprafață prin pompare; •dirijarea apelor din căminul amplasat în zona de piațetă parcare (VIP) către căminul stradal de canalizare pluvială.
Se are în vedere şi preluarea canalizării menajere. Anume: •sistemul de evacuare a apelor uzate menajere va fi prevăzut cu o stație de pompare, amplasată în incintă, lângă stația de pompare ape pluviale; •apele uzate menajere vor fi dirijate apoi către căminul de racord al rețelei stradale printr-o stație de pompare; •realizarea alimentării cu energie electrică a celor două pompe.
Investiţia vizează şi amenajarea zonei de ieșire spre terenul de joc și băncile de rezervă, cu următoarele măsuri: •realizarea unei borduri betonate perimetrale pentru treptele aferente Tribunei 1, în zona tunelului de ieșire jucători pe teren; •dirijarea apelor din zona de tribună către canalizarea perimetrală a terenului de fotbal; •modificarea pardoselii prevăzute cu gazon artificial din zona băncilor de rezervă, prin montarea unor guri de scurgere suplimentare și modificarea pantei de scugere ape pluviale, spre rigola existentă; •refacerea rebordului; •amplasarea unei rigole care să preia și să dirijeze apele meteorice către colectorul rigolei perimetrale a terenului de fotbal.
Legat de această investiţie, alesul UDMR Levente Bognar a făcut următoarea recomandare:
„Să se analizeze atent debitul pe care trebuie să-l preia sistemul de canalizare, ţinându-se cont de debitele maxime, când avem ploi abundente: evacuarea în sistemul de canalizare să fie asigurată prin preluarea acestor debite de diametre suficiente în preajma stadionului.”
Valoarea totală a investiției în reconfigurarea sistemului de canalizare se ridică la peste 685.000 de lei, durata de realizare a acesteia fiind de 12 luni.
Aşteptând evoluţia echipei
Cum spunea primarul… să vedem dacă UTA va rămâne în prima ligă astfel încât administraţia să considere că toate aceste investiţii merită făcute. Dacă echipa retrogradează, e foarte probabil ca problemele să persiste pe stadion iar soluţiile să rămână doar pe hârtie.
„Punctul pe i”
După ce mai mulţi politicieni s-au lăudat cu cele trei investiţii, imediat după aprobarea acestora în CLM, „punctul pe i” a fost pus de către dr. Adrian Dărăbanţiu, un înfocat suporter al echipei UTA:
„Ipoteză: Să zicem că vă construiţi o casă nouă. După ce vă mutaţi observaţi că canalizarea nu funcţionează, geamurile nu se deschid, iar gazonul bălteşte după ploaie. Întrebare: Ce faceţi în acest caz? a.Luaţi la rost proiectantul şi executantul şi îi puneţi să remedieze deficienţele pe cheltuiala lor? b.Vă lăudaţi prin oraş, presă, facebook că mai aruncaţi o căruţă de bani pe reparaţii? Vă rog să luaţi în considerare că ar trebui să plătiţi remedierea greşelilor din banii personali şi nu din banii altora!”
Trimite articolul
XLucrări de mântuială,studii de fezabilitate. Să aibă mafia falkosului ce fura.
-
dreptate ai o spune si balcea mereu,proiectele falca si atunci ce vina are bibi? una singura ca nu scoate gunoiu de sub pres
Nea primarul,ori care vei fi tu stadionul Francisc Neumann este o investitie a orasului din bani contribabilului aradean,si el trebuie sa fie intretinut in cea mai buna stare posibila.Indiferent in ce liga va evolua echipa.
Mafia falkosului jubilează
Dar cismele cu apa de la retea se poate??? Cred ca suntem singurul stadion din lume care daca nu ai bani sa iti cumperi apa o bei de la wc-uri (ghiuveta) deci penibil doar la bogati va ganditi.
Stadionul va ramine,insa numele celor care si-au batut joc de banii aradenilor,acordind mafiei locale lucrari cu dedicatie,vor fi blestemate pina la a patra generatie. Sa aiba parte de ceea ce merita,adica dispretul total.
PĂ COMISIOANE!
Eu, nu spun că toate-s bine, dar să bagi de vină e ușor.
Alti bani dati pentru UTA..?
Administratia locala n-are pe ce strica banii.?
Altceva nu mai exista in mizeria asta de oras, numai UTA?
Spitalul Municipal, de exemplu, este o darapanatura.
Aici de ce nu se investesc bani..?
Si mai sunt foarte multe rahaturi de rezolvat in Arad. Nimic, nimic…?
De ce nu ii pun și panouri fotovoltaice? Ar un acoperiș foarte mare și panourile ar reduce mult din costurile încălzirii gazonului pe timp de iarnă fiindcă vara introduc energie electrică multă în sistem.
Sa fie primul stadion cu panouri fotovoltaice din România.
ca dealtfel toate proiectele lui Falcone, sunt sugative de bani publici…
Am si eu o parere despre arhitectura “monumentala”a stadionului. Pare neterminat. Din afara se vad niste schele pe laterale. Viziunea arhitectilor si avizul beneficiarului (locuitorul Aradului) nu cred ca este cea mai buna.
Mircea