ARAD. Un grup de 14 elevi ai Liceului Tehnologic de Industrie Alimentara Arad însoţiţi de prof. Sauliuc Anda şi prof. Simedru Viorela s-au reîntors din Granada – Spania, unde au urmat un stagiu de 3 săptămâni de pregătire practică la agenţi economici din industria alimentară. Partenerii şcolii în acest proiect au fost M.E.P. Europrojects Granada, Panaderia Hermanos Espigares şi Autoservicio Matilde. Echipa de gestionare a proiectului a fost alcătuită din: director – prof. Stoenescu Anca Patricia, director adjunct- prof. Trofin Claudia, ec. Suciu Florica, alături de cele două profesoare însoţitoare.
Proiectul ,,Drum deschis către tehnologii alimentare europene de ultimă generaţie” a beneficiat de finanţare integrală din partea Uniunii Europene prin Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii (LLP) Leonardo da Vinci.
Sistemul transparent de pregătire a generat un înalt nivel de perfecţionare al celor 14 elevi din clasa a X-a, prin organizarea unui program de instruire practică modern şi de calitate care a asigurat atingerea principalelor obiective stabilite: dezvoltarea abilităţilor şi deprinderilor practice de procesare a alimentelor, de integrare pe piaţa muncii europene, de dezvoltare culturală, de comunicare în limba spaniolă şi engleză, de muncă în echipă.
Chiar dacă nu a fost uşor, datorită depărtării de casă şi de părinţi, proiectul a fost foarte apreciat de participanţi, considerând-ul foarte util în dezvoltarea profesionalã, dar şi personalã. Datorită activităţilor şi experienţei acumulate în stagiile de practică elevii au devenit mai încrezători în forţele lor, sunt mult mai responsabili, mai deschişi, se implică mult mai mult în problemele şcolii, sunt mai punctuali şi mai respectuoşi.
Pe lângă activităţile zilnice de la locurile de practică – care au presupus rezolvarea unor sarcini de lucru specifice indutriei alimentare, elevii au fost implicaţi în numeroase activităţi culturale: vizite la Palatul Alhambra, Grădinile Generalife și cartierul Albaicín din Granada (înscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO), la Moscheea din Cordoba, la Muzeul Picasso din Malaga, dar s-au bucurat şi de soarele şi plaja din Spania. Înainte de plecare, elevii s-au pregătit intens la limba spaniolă şi la limba engleză, obţinând certificate lingvistice care atestă acest fapt.
Proiectul Leonardo da Vinci ,,Drum deschis către tehnologii alimentare europene de ultimă generaţie” a reprezentat pentru Liceul Tehnolologic de Industrie Alimentară Arad o experienţă bazată pe excelenţă în educaţie şi multiculturalism, iar pentru elevii participanţi şansa de a descoperi o Europă multiculturală şi un mediu socio-profesional real, de a deveni promotori ai calităţii europene. La nivel instituţional, proiectul contribuie la fundamentarea actului educaţional pe baza nevoilor de dezvoltare personală şi profesională a elevilor, din perspectiva dezvoltării durabile şi a asigurării coeziunii economice şi sociale. Asigură o mai bună inserţie pe piaţa muncii naţională şi europeană a viitorilor absolvenţi şi o mai bună recunoaştere a prestigiului şcolii pe plan local şi regional. Pentru domeniul industriei alimentare, acest proiect asigură creşterea calificării forţei de muncă, care urmează să activeze în acest sector şi să contribuie la satisfacerea nevoilor regionale şi locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!