A fost o dezbatere, proiectul a stat la transparenţă decizională, s-a anunţat în toată mass-media că vor creşte impozitele şi taxele locale, dar arădenii nu s-au arătat prea interesaţi de subiect. Numărul mic de locuitori ai oraşului prezenţi la dezbaterea publică privind taxele şi impozitele confirmă acest lucru. E însă acesta doar un semn că oamenii nu ştiu cum şi cât vor plăti de la anul, dacă aleşii vor vota vineri acest proiect? Sau suntem destul de bogaţi cât să nu ne pese?
Ne-am propus să facem o analiză a creşterilor taxelor şi impozitelor care vor fi plătite la anul. Iar informaţiile pe care le vom publica provin din declaraţii ale reprezentanţilor Primăriei Municipiului Arad.
Persoanele fizice, proprietarii, sunt şi ei vizaţi de aceste creşteri de impozite, însă nu poate fi vorba despre creşteri exponenţiale. Potrivit declaraţiilor lui Pavel Neamţiu, şeful Direcţiei Venituri din cadrul Primăriei, una dintre modificările legislative se referă la impozitul pe teren. Dacă până acum arădenii plăteau impozit numai pe clădire, din 2016 se va achita impozit şi pe terenul de sub clădire. Totodată, arădenii care locuiesc la curte vor plăti impozit şi pe terenul pe care le este ridicată casa, nu numai pe terenul pe care se află curtea. Una dintre cele mai discutabile modificări se referă la plata impozitului pe un an întreg, nu fracţionar.
Despre ce este vorba?
„Dacă, de exemplu, un arădean vinde o casă sau o maşină la mijlocul anului, el trebuie să plătească impozit pe întreg anul, nu doar pe perioada în care a fost proprietarul bunului. La fel şi cumpărătorul care achiziţionează casa sau maşina, şi el trebuie să plătească impozit pe tot anul”, a anunţat Neamţiu la dezbaterea publică. Singura veste bună vine pentru proprietarii care au două sau mai multe case, apartament, clădiri. De anul viitor nu se mai taxează suplimentar a doua sau a treia clădire, ci va fi plătit impozit normal.
„Ciumă” pentru firme
Dacă modificările de taxe şi impozite în ceea ce privesc persoanele fizice nu sunt chiar drastice, nu acelaşi lucru se poate spune despre taxele ce vor fi plătite de către persoanele juridice, adică de către firmele din Arad, indiferent că vorbim despre PFA-uri, SRL-uri sau alte feluri de organizări juridice. Valoarea impozitelor plătite de acestea va exploda, la propriu. Reprezentanţii Municipalităţii au explicat concret cum se va calcula impozitul.
„Clădirile nerezidenţiale, adică acelea în care se desfăşoară activităţi economice, vor fi evaluate de evaluatori autorizaţi. După evaluare, se va plăti un impozit de 1,3 la sută din valoarea clădirii”. Deci, un calcul simplu arată că, dacă o clădire este evaluată la 100.000 de euro, impozitul plătit pentru imobilul respectiv va fi de 1.300 de euro. Explozia taxelor se datorează exclusiv Primăriei. Pentru că Guvernul, prin Codul Fiscal, a stabilit că, în cazul persoanelor juridice, impozitele să fie calculate la o valoare cuprinsă între 0,2 la sută şi 1,3 la sută din valoarea clădirii. Primăria Arad a ales valoarea maximă, de 1,3 la sută! Mai pe ânţelesul tuturor, pentru aceeaşi clădire de 100.000 de euro impozitul putea fi de numai 200 de euro. Primăria vrea să încaseze 1.300 de euro.
O situaţie mai specială va fi în cazul clădirilor mixte, respectiv a clădirilor în care locuieşte proprietarul, dar tot acolo este şi sediul unei firme. „Clădirile mixte vor fi impozitate cotă-parte. Mai precis, pentru partea de clădire care deserveşte ca şi locuinţă va fi plătit impozit normal, în timp ce partea în care îşi desfăşoară activitatea o societate va fi evaluată, iar, în baza evaluării, va fi plătit un impozit de 1,3 la sută din valoare”, a explicat Pavel Neamţiu. Totodată, reprezentanţii Municipalităţii au anunţat că evaluările clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea firmele trebuie depuse la Primărie până în data de 31 martie.
Şi terenurile
Dacă proprietarii de terenuri agricole aflate în intravilan cred că au scăpat de impozite mărite, se înşală amarnic. Potrivit proiectului Primăriei, terenurile agricole se impozitează ca şi teren intravilan la o cotă de 400 de metri pătraţi la hectar. Mai precis, un arădean care are, de exemplu, două hectare de terenuri agricole aflate în intravilan nu va mai plăti impozit doar pe teren agricol, ci 800 de metri pătraţi din suprafaţă va fi impozitată ca şi teren în intravilan.
Câteva facilităţi
Reprezentanţii Primăriei Arad au vorbit şi despre (puţinele) facilităţi care vor fi acordate la plata impozitelor şi taxelor. În primul rând, au anunţat că monumentele istorice NU vor mai fi scutite de impozit decât prin hotărâre de Consiliu Local. În schimb, beneficiază de facilităţi instituţiile publice, cultele şi clădirile în care funcţionează unităţi de învăţământ. Totodată, veteranii şi văduvele de război, deţinuţii politici, precum şi alte persoane menţionate în legea 44/1994, persoanele cu handicap grav sau accentuat, dar şi tutorii legali ai persoanelor cu handicap, vor fi scutite de plata impozitului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!