Adunate de pe internet, din diferite articole sau postări pe rețelele sociale, paginile web de mai jos au fost împărțite pe domenii, pentru a fi mai ușor de gestionat de către cititori.
Educație
Fie că e vorba despre cursuri pentru elevi, studenți, sau oameni dornici să învețe ceva nou, acestea sunt un bun mod de a-ți ocupa timpul petrecut acasă cât mai productiv.
- Teleșcoala –Televiziunea Română oferă elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a posibilitatea de a se pregăti prin intermediul emisiunii Teleșcoala, difuzată de luni până vineri, pe TVR 2 și TVR 3 . De asemenea, cursurile sunt disponibile și online, pe tvr.ro și pe canalul de Youtube al televiziunii publice.
- Cursuri oferite de universități – Cursurile, în limba engleză, urmăresc subiecte variante, de la introducerea în marketing, programare, sau managementul riscurilor, la poezie americană contemporană, negociere sau inteligență artificală.
- Coursera.org https://www.coursera.org/courses?query=free&fbclid=IwAR3sNTglgbXsupM38aIbw5i9DG-YNc9qA2KDKgLJ3H8Fdc04YXFcTx5ih48 – o altă platformă care oferă câteva zeci de cursuri gratuite online, tot în limba engleză. Și în cazul acestei platforme, lista de cursuri este lungă și variată: de la cursuri despre afecțiunile din spectrul autismului, până la psihologie modernă și buddism.
Operă
Pentru iubitorii de operă, mai multe instituții și proiecte culturale pun la dispoziție înregistrări cu spectacole mai noi, mai vechi, dar toate la fel de plăcute.
- Opera din Viena – toate spectacolele din program vor fi transmise gratuit, on-line, până pe 2 aprilie.
- Metropolitan Opera New York – Opera din New York are o bază de date on-line gratuită, cu spectacole produse în ultimii 14 ani.
- OperaVision – Proiectul susținut de programul european Creative Europe pune la dispoziția publicului peste 20 de spectacole de operă de pe tot continentul.
Filme
Fie că e vorba despre seriale, filme artistice, comerciale, de arhivă sau documentare, „oferta” este una destul de bogată și…gratuită.
- British Pathé – Platforma conține aproape o sută de mii de filmări și reportaje din perioada 1910-2008, dar și mii de filmări ce fac parte din arhiva agenției Reuters.
- Open Culture – Acest proiect oferă internauților peste o mie de filme gratuite, din diferite genuri.
- IDFLA – Festivalul Internațional de Film Documentar de la Amsterdam oferă peste 200 de filme documentare gratuite, ce pot fi urmărite on-line.
Pentru cei mici
Poate cel mai greu le este celor mici, care nu înțeleg de ce nu mai merg la grădiniță sau la școală și cum de, dintr-o dată, li se permite să stea toată ziua și să se joace. Pentru ei, mai multe instituții și proiecte pun la dispoziție povești și jocuri interesante.
- Radio România Cultural – În fiecare zi, de la ora 12, copiii şi părinţii lor pot asculta, pe toate frecvenţele naţionale ale Radio România Cultural, cele mai frumoase poveşti de teatru radiofonic, multe dintre acestea fiind adaptări ale unor opere aflate în manualele şcolare.
- Povești audio – platforma GoKid oferă peste trei sute de povești audio, de la cele scrise de Caragiale, Creangă sau Sadoveanu, la povești ale lui Jules Verne, Mark Twain sau Hans Christian Andersen.
- NASA Kids – Agenția spațială americană oferă o platformă de jocuri pentru cei mici, cu tematică spațială, pentru a-i ține cât mai mult în casă, în această perioadă.
Lectură
Statul în casă în perioada epidemiei cu coronavirus face bine sănătății noastre fizice, ținându-ne departe, pe cât posibil, de persoanele bolnave. Cititul, însă, are grijă și de sănătatea mentală. Iar pentru cei care nu au cărți în casă, sau și-au citit deja toată biblioteca, există site-ul cu resurse on-line, gratuite.
- Liternet – Editura Liternet oferă câteva zeci de titluri ale autorilor români sau străini traduși în română. Cărțile pot fi descărcate în format PDF.
- Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” – Biblioteca arădeană a început un amplu proces de digitizare a colecției pe care o deține. O parte din cărțile și periodicele scanate a fost deja încărcată pe site-ul bibliotecii, unde aceste documente pot fi studiate gratuit.
Trimite articolul
Xstam in case citim ne uitam la TV si mancam ce? ( aici ma refer si la batrani mame cu copii mic persoane ce au nevoie de medicamente pt alte boli de care sufera persoane singure etc Daca astia toti iasa din casa doar saptamanal virusul se imprastie Gasiti o cale domnilor guvernanti sa-i ajutati in acest sens pe cei ce sunt in situatia asta si is nevoiti sa iasa din casa ca vor sau nu Ca cu povestile de pe la TV nu rezolvati epidemia !
Nu ne da de mancare televizorul
Gasiti o solutie de a aproviziona/contracost desigur/ cu alimente si medicamente persoanele ce sunt obligate sa stea izolate in casa Altfel ies toti ca nu au incotro si izolarea e numai formala si se imprastie virusul mai tare !!!!!!!! ALO ! Aude cineva ?
PS
Poate ne ajuta mass media , in rest slabe sperante!