O modificare a legii care reglementează reabilitarea termică a blocurilor dă proprietarilor o serie de noi drepturi. Modificarea legii s-a făcut la solicitarea asociaţiilor de proprietari. „Liga Naţională a Asociaţiilor de Proprietari HABITAT, din care face parte şi Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad, a reuşit să obţină îmbunătăţirea legislaţiei privitoare la creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Aceasta s-a întâmplat odată cu aprobarea în Parlament prin Legea 158/2011, a Ordonanţei de Urgenţă nr.18/2009”, subliniază Dorina Lupşe, preşedintele ULALA.
Noutăţi
Proprietarii vor putea participa la toate momentele în care se iau decizii privind reabilitarea termică a blocului, persoanele cu situaţie materială precară beneficiind de anumite facilităţi, iar balcoanele urmând a fi închise cu tâmplărie de calitate.
Prin modificarea actelor normative „s-a reuşit legiferarea participării reprezentantului asociaţiei de proprietari la contractarea proiectării şi a execuţiei lucrărilor de intervenţie, lucru normal în calitate de beneficiar şi cofinanţator. De asemenea, a fost inclusă şi închiderea balcoanelor/logiilor cu tâmplărie performantă energetic, iar persoanele cu handicap, familiile care au persoane cu handicap în întreţinere, precum şi persoanele singure ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singura/membru de familie sunt mai mici decât câştigul salarial mediu net lunar pe economie vor avea prioritate la selecţia organizată anual de primării în vederea acordării fondurilor privind realizarea lucrărilor de reabilitare”, precizează Dorina Lupşe.
De doi ani
Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA, ne-a declarat că „de doi ani am încercat să facem corecţiile acestea. În luna mai, am avut o întâlnire a Ligii HABITAT la Bucureşti cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, unde am făcut mai multe propuneri. Patru dintre acestea au fost reţinute şi se regăsesc în legislaţia modificată. Ne bucurăm că s-a putut colabora atât de bine cu Ministerul”.
Scutire de la impozit
Conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii ULALA, proprietarii care au executat lucările de intervenţie pe cheltuiala proprie beneficiază în condiţiile legii de scutire de la plata impozitului aferent locuinţei pe o perioadă de minimum 7 ani.
Lucrări efective la 17 blocuri
În municipiul Arad, în acest moment, sunt în reabilitare 17 blocuri. Pe şantiere lucrează patru firme. Primarul Gheorghe Falcă a anunţat, totodată, că se lansează lucrările efective şi la alte şapte blocuri aflate pe lista solicitanţilor, după ce s-a făcut o economie serioasă de fonduri la licitaţiile de lucrări. Acesta a precizat că Primăria Arad se poate mândri cu un lucru important: preţul mediu pentru reabilitarea unui apartament a ajuns la Arad la doar 491 de euro, în condiţiile în care la nivel de ţară acest preţ a fost estimat la 700-750 de euro. Alte 50 de blocuri vor intra în lotul următor de reabilitare. Primarul declara, recent, că în prezent sunt realizate proiectele de reabilitare pentru aproape 100 de blocuri.
simona.butaru@informmedia.ro
Alte sapte blocuri la reabilitat termic
Supraverificare la consumul de apă în 10 blocuri din Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!