ARAD. Cei care nu au cunoștințe cu care să deschidă uși recurg la singura soluție pe care o primesc ca sfat de la ceilalți asemeni lor: cantitatea de bani care trebuie strecurată în buzunare pentru ca cineva să presteze serviciile pe care statul ți le-a promis în schimbul taxelor achitate și pentru care e plătit cu sume consistente.
Când nu mai ai nici banii aceia, sau vrei să beneficiezi de tratament fără să dai mită pentru el, când crezi și vrei cu tot dinadinsul ca legea să fie respectată, fără plicuri albe şi atenţii, mai ai varianta pacientului şi aparţinătorului recalcitrant. Cel care nu acceptă să fie tratat ca de la coada vacii.
Numai că și soluţia aceasta a ţinut, poate, câţiva ani, s-au scris şi materiale pe subiect, dar cum, în cele din urmă, niciun cadru medical probabil nu a fost pedepsit pentru că şi-a tratat pacienţii ca pe nişte cizme murdare, pacientul revoluţionar n-a mai reprezentat o amenințare reală pentru mediul medical din România.
Două cazuri recente
Un pacient și un aparținător recalcitranţi ne-au cerut ajutorul în ultimele zile. Ne-au solicitat să prezentăm situaţia prin care au trecut, în speranţa că poate alţii nu vor mai fi trataţi ca nişte cârpe. În ambele cazuri, am luat legătura cu partea acuzată și tot în ambele cazuri povestea spusă de medici e cu totul alta: pacienții au fost recalcitranți, au sărit rândul sau nu au înțeles urgențele sau regulile impuse de sistem, ori au vrut concedii medicale nemeritate. În ambele situații, am fost asigurați fie de director medical, fie de medic și asistentă că – dincolo de boli și modul de tratare a acestora – modul în care s-a vorbit cu pacientul/aparţinătorul a fost cel mai elegant cu putinţă. Am insistat în ambele cazuri mult pe abordarea, pe tratamentul verbal la care au fost supuşi cei doi reclamanţi, cu convingerea că nimeni nu merge la doctor doar pentru ca apoi să apeleze la mass-media şi să se plângă de acesta.
Și, chiar dacă în ambele cazuri, pacientul/aparținătorul au depășit și ei limitele bunului simț, rămâne pe mai departe problema modului în care ești tratat la medic și a legii care impune acestuia o abordare specifică.
La Policlinică, pe banii statului
O doamnă din Arad a apelat la serviciile medicale ale spitalului, iar de aici, prin rugăminți, cunoștințe sau bunăvoință, a ajuns la Policlinica spitalului, la neurologie. Se întâmpla la ora 9.00 dimineața. A intrat la medic la ora 12.20 dar nici atunci, spune pacienta, nu a fost băgată în seamă. Doamna doctor își programa concediul de odihnă și avea mult de lucru pe temă, spune pacienta. Când a ridicat privirea, ar fi întrebat-o pe una dintre asistente: și asta ce are?
Nici tratamentul medical de care a avut parte nu a mulţumit-o pe pacientă şi nici faptul că a i s-a propus o programare la RMN peste câteva luni bune când durerea era evident prezentă atunci. Ca atare, doamna ne-a sunat pentru a ne spune cât de înjosită s-a simţit şi pentru a afla de la noi dacă îşi poate lua înapoi contribuțiile plătite până acum la CAS, în condițiile în care de puținele dăți în care a apelat la sistemul sanitar din România a avut parte de astfel de tratament și nicio rezolvare.
La Policlinică, pe banii pacientului
În cel de al doilea caz, aparţinătorul şi-a dus tatăl la policlinica municipală pentru un consult la urologie. Dar peste rând ar fi fost invitat, spune aparținătorul, să intre în cabinet, una dintre persoanele publice ale Aradului, întâmpinată de doctor cu spusele: hai…., că tu ești o urgenţă, restul pot aștepta că doar nu mor”.
În cabinet nu a fost lăsat să intre decât pacientul, tatăl de 74 de ani al celui care ne-a scris scrisoarea, și doar cu mască, aceasta fiind regula cabinetului. Nici tatăl nu ar fi fost tratat cum se cuvine, spune aparţinătorul: a fost din prima urecheat că a venit la 74 de ani, nu la 50, la medic şi că îi tremură mâinile probabil de la Parkinsonul netratat. Aparţinătorul nu a fost lăsat să intre, dar a precizat că doctorul i-ar fi spus tatălui său că, pentru o consultaţie amănunțită, un ecograf, trebuie o altă programare și alți bani, lăsând, spune reclamantul, să se înțeleagă că o astfel de consultație e peste puterile lor financiare. Cum să nu te simți jignit în astfel de cazuri?
Varianta cadrelor medicale
De cealaltă parte însă, din partea medicală, situația e prezentată cu totul altfel. Prima reclamantă nu avea programare, așa că doamna doctor a convenit să o strecoare, la rugămințile altor cadre medicale, când se va găsi un loc, printre pacienții cu programare. Dar primii intraţi în cabinet sunt cei care au făcut toți pașii impuși de normele de la policlinică și doar apoi cei veniți peste program. Mai mult, așa cum am fost informați de directorul medical al spitalului, care, jos pălăria, a mers pe firul sesizării, a analizat datele și declarațiile celor din spital, ba chiar a luat legătura cu reclamantul pentru a afla de la sursă nemulțumirile – doamna ar fi vrut cu tot dinadinsul concediu medical, care oricum era imposibil de eliberat de către medicul specialist. Discuțiile s-ar putea să fi fost aprinse chiar pe tema aceasta, dar, spune directorul, e greu de crezut că doamna doctor ar fi vorbit urât cu pacienții în condițiile în care ea însăși e un personaj extrem de delicat și sensibil.
Și cel de al doilea caz e altfel prezentat de doctor și asistentă. Aparținătorul nu s-a arătat deranjat, spun cele două cadre medicale, la fața locului decât de faptul că trebuie să poarte mască în cabinet și că nu are acces decât pacientul. Cele două cadre medicale s-au arătat șocate de declarațiile reclamantului cum că s-ar fi vorbit urât despre pacienți chiar în fața acestora și cu tatăl aparținătorului („Nici în ruptul capului nu mi-aș permite așa ceva, mi-aș pierde pacienții. Eu lucrez în privat, iar pacienții sunt singura mea sursă de venit”, ne-a spus șocat medicul urolog). Cât despre vedeta primită peste programare, în viziunea celor care gestionează cabinetul privat, nici vorbă de așa ceva: cunoscutul arădean avea o urgență și este pacient de ani de zile la cabinetul medicului. Mai mult, urgențelele se tratează primele, în orice cabinet, am fost asigurați.
Răbdarea, lecția franceză și timpul alocat discuțiilor
Greu de precizat cine are dreptate în cele două cazuri, dar tindem să credem că, în ambele, adevărul e sigur undeva la mijloc. Sensibilitatea pacientului a crescut în acești ani, odată cu traiul tot mai stresant la care suntem supuși cu toții, cea a cadrelor medicale așijderea, iar răbdarea ne e greu pusă la încercare.
Dar tot nu putem trece cu vederea situațiile prezentate mai sus, mai ales dacă mai facem aici și precizarea că, potrivit informațiilor pe care le-am cules mai apoi, cei doi medici – dr. Deme și dr. Știucă – care fac obiectul plângerilor sunt considerați unii dintre cei mai eleganți și de bun simț din Arad. Cum e atunci să dai ochii cu cei care tună și fulgeră oricum, zi de zi, pe pacienți?
Cine și ce justifică comportamentul de dictator al cadrelor medicale a căror treabă – singura treabă, am spune noi – este să ofere diagnostic, tratament, consolare și speranță celor care le calcă pragul?
Nicio lecție despre modul de abordare a pacientului și aparținătorilor nu se mai predă în facultățile de medicină și în spitale sau cadrele medicale au chiulit de la orele cu pricina? Am citit, poate în Republica, cu ani în urmă, că un medic român plecat să trateze pacienți în Franța a învățat pe propria piele, deși se considera de pe atunci că știe deja totul în domeniu, că pentru cadrele medicale venite din alte țări se țineau lecții în spital despre modul în care trebuie abordat pacientul și timpul îndelungat care trebuie acordat pentru discuții, acestuia și aparținătorilor. Pentru că altfel, cât timp singurii care știu ceva despre boala pacientului, manifestările sale, tratamentul adecvat și speranțe sunt doar medicii, tratamentul e inutil. Medicina e moartă.
Legile de pe hârtie
Și în România, pe hârtie, obligațiile sistemului sanitar sună bine. Legile vorbesc, printre altele, de faptul că „pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umană, fără nicio discriminare”, că „pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervențiilor medicale propuse, a riscurilor potențiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului și nerespectării recomandărilor medicale, precum și cu privire la date despre diagnostic și prognostic”, că „informațiile se aduc la cunoștința pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate”, că „pacientul are dreptul de a cere și de a obține o altă opinie medicală”.
Dar pacientul român nu a fost educat să-și cunoască drepturile, iar sistemul sanitar i le încalcă de ani de zile, fără ca cineva să se mai plângă de acest fapt. Cu excepția pacienților și aparținătorilor recalcitranți.
Trimite articolul
XDa, ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc. Nicio urgență nu se tratează în cabinetul policlinicii. Ești automat redirecționat la UPU. Sau asta se întâmplă cu oamenii de rând. În policlinică numai cu programare, când îți vine rândul, dacă mai poți răbda. Dacă nu, scoți banul și plătești. Dacă se vrea adevărul despre situația sistemului sanitar românesc, se poate vedea. Direct, la fața locului. Cred că la Deva, președintele Consiliului Județean Hunedoara a mers deghizat la spital să vadă ce și cum. Și a văzut.
-
si la noi nu ar putea merge vreun edil judetean pe post de pacient si apoi sa ia niste masuri daca e cazul?
WOW! Sunt total de acord cu cele sesizate de persoanele din acest articol , am mai trecut si eu prin asa cevaMultumim presei / singura care ne ajuta cat de cat./
PăI as sfatui ziaristii sa mearga sub acoperirea de ”pacient” pe la policlinici , laboratoare de analize sectii de RMN, ecografii etc/ indiferent care., de stat sau privat / si sa se convinga personal de felul cum sunt tratati bolnavii in Arad. si de felul cum se respecta orarul afisat la cabinetele din policlinici . Daca scrie 8-12 unii medici apar pe la 9-9,30 Apoi sa faca o adresa dlui Rafila sa vedem daca se vor lua masuri sau nu
Cred insa ca nu ! stiti vorba aceea care spune ca corb la corb nu isi scoate ochii…………..raspunsul sigur a fi ca nu se confirma reclamatiile pacientului x sau y . Am vazut si in acest artticol raspunsul pt reclamanti !
In alta ordine de idei , cum e posibil de exemplu sa planifici un bolnav la RMN, scintigrafie , mamografie ,ecografie , analize medicale cu trimitere de la medicul de familie sau de la specialist ori alte investigatii peste 2-3 luni de zile ca cica nu-s fonduri? Pana atunci or i se agraveaza boala pacientului or pleaca dintre noi.. Sunt jdemii de oameni ce nu au posibiltatea sa isi plateasca niste analize sau vreun RMN si atunci asteapta zicand ”cum o vrea Dumnezeu asa sa fie”
In alta ordine de idei de ce majoritatea ( sa nu zic toti) stomatologii refuza colaborarea cu casa de asigurari si trateaza pacientii doar pentru bani si nu putini?
De ce medicii de familie nu se intereseaza periodic /macar de gravide , sau de bolnavii cronici tineri sau varstnici din zona de responsabilitate ?/ o vizita la domiciliu sau macar un telefon etc etc ??/ Nu toti bolnavii se pot deplasa cu usurinta la cabinetul MF sau nu stiu cand trebuie sa faca o vizita ( si asta cu ”programare”), la medicul de familie de parca boala sau starea de rau ar putea fi prevazuta su planificata..!!!
De ce pe vremea de asa zisa ”trista amintire” /?!/ se putea asa ceva si acum nu?
Cred a totusi presa prin aceste investigatii poate aduce un plus de ajutor multor pacienti aradeni
Ar fi multe de spus dar se pare ca romanii in general raman fara raspuns la asemenea intrebari!
Multumim presei ca se implica in aceste probleme.
Spe ca aceste comentarii or sa apara si sa nu fie cenzurate caci sunt ca un fel de strigat de ajutor din partea unor bolnavi.care nu isi pot da numele stiind ca ar avea probleme la urmatoarele vizite la medic. Multumesc!
-
In alta ordine de idei , cum e posibil de exemplu sa planifici un bolnav la RMN, scintigrafie , mamografie ,ecografie , analize medicale cu trimitere de la medicul de familie sau de la specialist ori alte investigatii peste 2-3 luni de zile ca cica nu-s fonduri? Pana atunci or i se agraveaza boala pacientului or pleaca dintre noi.. Sunt jdemii de oameni ce nu au posibiltatea sa isi plateasca niste analize sau vreun RMN si atunci asteapta zicand ”cum o vrea Dumnezeu asa sa fie”
Si asta e problema medicului pentru ca…?
-
Maicamea a fost programata la RMN dupa 5 luni, avand dureri puternice la picioare. A platit o viata intreaga CAS, aproape deloc nu a avut nevoie de asistenta medicala in tot acest timp (zeci de ani), iar acum cand e la pensie si ar avea nevoie de asistenta medicala, la orice se asteapta 3-6 luni, daca nu vrei sa mai scoti o caruta de bani din buzunar si sa platesti totul din banii tai.
-
Mai intreb o data pentru analfabetii functional: sa ii plateasca medicul RMN-ul?
-
-
Ati votat pentru politicieni corupt care au furat bani publici si s-au gandit doar la interesul lor personal sau firme de partid/prietenii lor… O multime de bani au fost folosit pentru a construi mii de biserici mai degraba decat spitale.
O sa fiu cinic, dar majoritatea romanilor isi merita soarta.
-
adevarat graiesti
cate milioane de euro o fi costat catedrala nouă din podgorie si pe care nu am vazut-o niciodata plina? Nu erau destul de incapatoare catedrala veche si restul bisericilor ortodoxe din cartiere Ba da !La fel si cu biserica penticostala din padurice pt care s-a ras o buna parte din putinul spatiu verde din centrul orasului cu toate ca sunt destul de multe asemenea case de rugaciuni sau cum se mai numesc , ale acestui cult si exemplele pot continua
Cu milioanele de euro cheltuite pe catedrala noua se putea ridica un spital modern dotat cu aparatura de ultima generatie pt a ajuta locuitorii Aradului in caz de nevoie mai ales daca tinem cont ca spitalul municipal functioneaza intr-o cladire veche ridicata in anul ATENTIE 1833 !! si de loc modernizata mai ales ca face parte din categoria monumentelor istorice , la fel ca si sectiile ORL oftalmologie si oncologie cam cu aceeasi vechime!!-
Păî cum să fie Catedrala ortodoxă nouă la Podgoria și să nu existe una și de protestanți? Din punctul meu de vedere, nu era necesară niciuna. Erau suficiente cele care au fost și înaintea lor.
-
total de acord cu tine
-
-
La cat de falsi, ipocriti, rai, invidiosi si barfitori suntem , chiar aveam nevoie de o asa catedrala, nu?????? Banii se puteau folosi pt spitalele de copii, azile pt batrani sau oameni necajiti fara locuinte. Pt ce avem nevoie de asa o catedrala mare , scumpa si in majoritatea timpului inchisa si goala????? Romanul credincios….
-
păi cam asa e si cu hainele negre pe care le imbraca preotii si crucile mari si grele din aur ce le atarna pe gat /la unii/ Oare nu se poate fara atata aur? Numa, intreb si eu asa
-
-
Aceste acuzatii sunt neavenite. Sunt o injosire a sistemului de sanatate din tara. Se incearca destabilizarea lui. Sa ne ne uitam la efortul financiar facut de conducatorii nostrii pentru finantarea sistemului de sanatate si mai apoi medicilor si personalului din spitale si clinici pentru ce fac pentru noi. Cred ca ce fac acesti domni nu fac decit sa isi aprinda paie in cap cu autoritatile statului, in care nu vor avea sanse de cistig, dar daca au bani de judecati e treaba lor si avocatii au nevoie de bani la fel ca si statul.
-
Sa treci pe la caserie…
Aș da lege interzicerea de a tutui un pacient. Medicul – „ce bai ai moșule„ Pacientul – „ sărut mâna dom medic”
intr-o statistica din 2019 se arata ca erau 576 spitale in Romania si biserici de 50 de ori mai multe…………….. Asta asa ca fapt divers…….nu de altceva………
-
Prostule ce legatura are una cu alta???la biserica e asa pentru ca bani pe care ii primeste chiar acolo se duc dar daca tu platesti din salar pentru benefici medicale si bani nu se duc acolo asta e problema.unde sunt bani de 30 de ani din sistemul de santate sa nu imi spui ca nu sa putut face un spital o data la 4 ani asa ca treaba cu biserica nu tine.biserica daca are un ban face in comparatie cu statul care are bani dar nu face sau ii mananca pe alte prosti.
-
Radule omul de care te iei are dreptate tu in loc să injuri mai bine ai lua niste lectii de limba română de la vreo invatatoare că te faci de râs
O să râdă de tine si elevii din la scolile elementare.
Ai scris
– pt benfici in loc de beneficii
– bani nu se duc in loc de banii nu se duc
-nu sa putut in loc de nu s-a putut
-alte prosti in loc de alte prostii
etc etc
E tare greu cu ortografia si gramatica limbii române, e mai usor cu injurăturile decât cu scoala, este?
-
Ce fel de articol e acesta! Nu inteleg problema oriunde mergi la doctor urgentele intra primele chiar daca e vedeta sau om de rand.
-
auzi Ana tu ai citit ce se scrie aici sau vorbesti din somn?
E vorba de planificari pe luni de zile pt un RMN sau o scintigrafie ori o mamografie , Astea cum se numesc? ce urgenta e cand stai 3-4 luni sa ajungi la rand sa nu crăpi?Nimeni nu merge la RMN de placere sau ca asa vrea el. Clar?Timpul lucreaza din pacate in defavoarea pacientului . Si ori cum daca moare tot pacientul e de vina .Asa ca.las-o jos că măcăne !-
Dar articolul se referea la altceva nu la rmn.
-
Cum poatefi numit recalcitrant cineva ce solicita respectarea legii?