În ciuda tuturor explicaţiilor primite din partea oficialilor, ceea ce se întâmplă la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad este absolut revoltător. Iar indignarea este cu atât mai mare cu cât după inundaţiile de duminică, problemele au continuat şi s-au… dezvoltat în zilele următoare. În condiţii de disconfort termic accentuat, cu temperaturi exterioare de până la 40 de grade, instalaţia de climatizare de la UPU a sucombat. Fiind prevăzută din start fără sistem de condensare (pentru a diminua riscul de apariție a germenilor și bacteriilor), instalaţia de climatizare nu a mai făcut faţă noilor condiţii din unitate. Practic, s-a defectat ca urmare a inundaţiilor. „După potopul ce s-a abătut asupra secției nou renovate, cadrele medicale au mutat toată aparatura și pacienții în celelalte încăperi, mai mici. Atât omul, cât și aparatura degajă căldură și umiditate. Drept urmare, a apărut condensul și sistemul a refulat. Așa ceva nu s-ar fi întâmplat cu siguranță în alte condiții. Acum, am luat decizia de a monta totuși condens; până pe 2 iulie terminăm de montat” – a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon, reprezentantul firmei care se ocupă de instalaţia de climatizare din spital. Până atunci, cadrele medicale de la Urgenţe au consultat şi tratat pacienţii chiar şi la temperaturi de peste 30 de grade. Halucinant!
E responsabil cineva de tot acest haos? Ar trebui, iar responsabilitatea este imensă. Căci vorbim, totuşi, de un spital public, nu de o alimentară de cartier… Vorbim despre o lucrare foarte recentă pentru care Consiliul Judeţean a plătit bani grei.
Cei care au atras din timp atenţia asupra neregulilor de la UPU au fost prea mici pentru a fi luaţi în seamă. Acum au doar nefericita satisfacţie că au avut dreptate. Şi se bucură cu adevărat că nu s-a întâmplat o nenorocire mai mare. Şi încearcă, la fel ca toată lumea, să identifice vinovatul/ vinovaţii.
CJ aruncă „mâţa moartă” în ograda constructorului. Constructorul zice că nu a făcut altceva decât să execute un proiect întocmit de specialişti, iar proiectantul zice că a respectat legislaţia şi că a obţinut toate avizele. Dacă totul a fost atât de „perfect”, e firesc să ne întrebăm de ce au apărut, totuşi, problemele. Nu sunt cam absurde aceste scuze? Ar fi cei implicaţi în investiţia de la UPU la fel de îngăduitori faţă de situaţie, la fel de dispuşi să accepte explicaţii dacă în loc de spital ar fi fost vorba de locuinţa lor? Cu siguranţă, nu. Dar… cum nu e vorba de proprietatea lor, riscul de a ne acoperi de justificări penibile și probabilitatea iresponsabilizării cuiva sunt foarte mari.
Până una, alta… starea de urgență se va păstra la Unitatea de Primire Urgențe și zilele următoare. Până când? „Până când se remediază problemele. Vom relua activitatea în momentul când există siguranţa utilizării instalaţiei electrice, când climatizarea funcţionează în condiţii optime şi când vom avea avizul Direcţiei de Sănătate Publică” – spune dr. Monica Puticiu, medic şef UPU-SMURD Arad. Până când toate acestea se vor întâmpla, serviciile medicale de urgenţă sunt acordate arădenilor în spaţiul din faţă, de la parterul clădirii spitalului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!