Este cel mai mare eveniment de arta contemporana din Romania, reunind aproximativ 150 de artisti, iar participarea Aradului este inca un pas inainte spre deschiderea orizonturilor culturale de pe malul Muresului cat si in relatia amicala cu orasul vecin.
Editia 2017 se desfasoara sub egida conceptului “Viata- mod de intrebuintare” si are in opinia curatorului Ami Barak misiunea de a arata “cum se confrunta artistii cu viata, zi de zi, cu existenta in general, intr-un moment contemporan, actual, cand viata devine din ce in ce mai complexa.”
La evenimentul inaugural au luat cuvantul Cătălin Lazurca- organizator Art Encounters în Arad prin GMMC, Ovidiu Şandor- presedintele Fundatiei Art Encounters, Diana Marincu si Ami Barak- curatorii bienalei si Călin Bibarţ- viceprimar al Aradului.
“A parut natural de la bun inceput sa incercam sa asezam acest proiect pe aceasta axa, pe acest pol Timisoara-Arad. Cred ca pentru ambele comunitati acest pol e fundamental nu doar in cultura cum e cazul zilei de azi, dar si economic si social si cred ca Aradul si Timisoara pot constitui un pol extrem de bine asezat intre 3 capitale din aceasta regiune.”, a spus Ovidiu Şandor.
“Artistii sunt vizionari si pot aduce viitorul in prezent. Iar acest pol de dezvoltare Arad- Timisoara sau Timisoara- Arad,e real, e posibil vazand statisticile. Ne dam seama ca se poate realiza si că putem deveni un magnet pe o raza de sute de kilometri si că putem sa generam dezvoltare economica ce la randul ei va putea face posible investitii in arta, cultura, invatamant, care la randul lor genereaza oameni educati care aduc dezvoltare regiunii. Toate acestea vor fi intr-un viitor. (…) Acest mic exemplu de ieri si de astazi de la Timisoara si Arad cand cele doua primarii investesc intr-un proiect comun dovedeste ca se poate, iar daca vom reusi acest lucru, generatiile viitoare ne vor multumi.”, a spus Călin Bibarţ.
Despre subcapitolul prezentat la Arad a vorbit Diana Marincu: “Acest subcapitol care se numeste “De veghe in oglinda” se inspira din titlul cartii lui Mircea Mihaies in care autorul incerca sa se uite la jurnalele unor scriitori si la felul in care viata din spatele a ceea ce vedem isi spune cuvantul si influenteaza de fapt stratul acesta cel mai vizibil. Astfel incat aceasta expozitie sa spunem a ncercat sa se uite putin oblic la lucrurile si la straturile invizibile, la toata partea aceasta de intimitate si de relatie personala cu timpul pe care artistii o dezvolta in timp, intr-un soi de temporalitate lenta.”
Colectia “De veghe in oglinda” de la muzeu reuneste lucrari ale unor artisti romani, regionali si internationali, picturi, desene, colaje, instalatii video sau lucrari care incearca sa interactioneze cu publicul si arata cum arta contemporana poate lua orice forma, cum experimenteaza materialitati diferite, doborand orice bariere ale imaginatiei.
Ca eveniment colateral al bienalei, in Sala Ovidiu Maitec, a avut loc avanpremiera expoziției de fotografie “Sieranevada” a cunoscutului regizor Cristi Puiu, prezent si el la momentul inaugural in postura de fotograf, una ce il prinde chiar foarte bine. A adus in fata publicului aradean o serie de fotografii pe care le-a capturat in Bucuresti, in zona lacului Morii cu scopul de a gasi imaginea perfecta pentru afisul filmului la care lucra, “Sieranevada”.
Seara a continuat la Cinema Arta, cu alt eveniment colateral, ca finisaj al Media Art Festival 4, si anume concertul celor ce formeaza Soare Staniol. Acesta e un proiect muzical ce imbina experienta vizuala cu texte recitat-cantate si sunete sau ritmuri idm, lente, ambientale sau chiar psihedelice generate acustic sau electronic. Dupa concertul hipnotic, festivalierii s-au retras in gradina de vara a cinematografului, pentru un cocktail oferit de organizatorii Art Encounters.
Manifestările arădene din cadrul Art Encounters Timișoara și Arad 2017 vor fi derulate în două locaţii: Muzeul de Artă de pe strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etajul II şi Cinema Arta, iar sâmbătă, 14 octombrie au loc urmatoarele intalniri:
Muzeul de Arta:
– 14:30, la „Tur ghidat Viața-mod de întrebuințare”.
Cinema Arta:
– 16:00 la 18:00, arădenii vor putea lua parte la „Proiecție și artist-talk: Boris Mitić, <In Praise of Nothing> [Elogiul nimicului], și Q&A (eveniment în limba engleză)
– 18:30 – 20:00 la @Proiecție Andrei Ujică, <Out of the present>”.
Art Encounters 2017 are loc la Timișoara și Arad în perioada 30 septembrie – 5 noiembrie 2017. Evenimentul va încerca să devină un dispozitiv dinamic prin care cultura vizuală contemporană și scena de artă din România pot face vizibile provocările, fragilitățile, dar în egală măsură ambițiile și punctele forte pe care se construiește într-un timp accelerat viitorul artei contemporane.
Aflată sub înaltul patronaj al Președintelui României și organizată de Art Encounters Foundation, bienala de artă contemporană este derulată la Arad printr-un proiect al GMMC finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!