Cel mai mare proiect al judeţului Arad a primit „undă verde” de la Comisia Europeană, care a declarat eligibil Masterplanul arădean pentru alimentare cu apă şi realizarea de reţele de canalizare.
Uniunea Europeană a aprobat proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă menajeră din judeţul Arad”. Este un eveniment extrem de important pentru judeţul Arad, cuantumul fondurilor europene fiind de 139,5 milioane de euro. Suma este cu atât mai impresionantă, cu cât, de exemplu, întregul buget al Consiliului Judeţean pe anul 2010 este de 231.137.000 lei – echivalentul a 56.375.000 euro. Administraţia judeţeană a anunţat ieri faptul că, în viitorul foarte apropiat, va fi semnat contractul de finanţare la Ministerul Mediului, urmând să se dea startul imediat după aceea, la procedurile de achiziţie.
„Dorim să ridicăm standardul de confort al cetăţenilor judeţului nostru, în special al celor din mediul rural. Este o investiţie de anvergură, prin care dorim modernizarea reţelelor de apă şi canalizare existente, dar şi extinderea acestora”, a afirmat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean.
În prima sa etapă, proiectul se va implementa în localităţile Arad, Fântânele, Curtici, Macea, Sântana, Şiria, Galşa, Ghioroc, Cuvin, Miniş, Păuliş, Ineu, Pecica, Pâncota, Nădlac şi Lipova.
Prin proiect se vor reabilita puţuri de apă, staţii de tratare a apei, se va face extinderea şi reabilitarea reţelei de distribuţie, inclusiv staţiile de pompare, reabilitarea rezervoarelor, extinderea şi reabilitarea reţelelor de canalizare, inclusiv a staţiilor de pompare, construcţia şi modernizarea a şapte staţii de tratare a apei uzate. Potrivit informaţiilor furnizate de Nicolae Ioţcu, proiectul prevede realizarea sau modernizarea, în total, a 368 de kilometri de reţea de canalizare, respectiv, 150 de kilometri de conducte de alimentare cu apă – dintre care circa jumătate vor fi reabilitate, iar restul de 75 kilometri va fi infrastructură nouă.
Sute de mii de locuitori
Populaţia ţintă deservită va fi în jur de 261.218 locuitori. Rata de conectare la sistemul de colectare şi canalizare va atinge 96% în aglomerările enumerate, conectând un plus de 69.894 locuitori la sistemul de apă uzată modernizat. 98% dintre locuitorii acelor aglomerări vor fi legaţi la reţeaua de apă potabilă şi apoi vor avea acces la resursele de apă de suprafaţă, conectând un număr suplimentar de 14.352 locuitori la sistemul de alimentare cu apă potabilă.
Modernizări fără săpături!
În municipiul Arad, proiectul va consta, în principal, în modernizarea reţelelor de canalizare, care în unele zone au o vechime de chiar şi 100 de ani. Potrivit informaţiilor furnizate de Gheorghe Bănăţean, directorul Companiei de Apă, în afară de cele trei cartiere (Gai, Bujac, Sânicolaul Mic) unde Municipalitatea realizează reţele de canalizare cu fonduri de la Banca Mondială, în toate celelalte zone este necesară intervenţia pentru înlocuirea reţelelor degradate. Intervenţia însă nu se va face oricum, urmând să se implementeze un sistem revoluţionar de lucrări fără şanţuri, pentru a nu se strica lucrările de asfaltare de curând finalizate. „Este o tehnologie nouă, care va fi impusă constructorilor prin Caietul de sarcini. Se va face reabilitare fără şanţ deschis”, a declarat Bănăţean.
Scumpirea apei
Odată cu realizarea investiţiei, va veni şi partea mai puţin plăcută pentru unii locuitori ai judeţului: scumpirea apei. Factorii de decizie ne-au asigurat că nu vor fi scumpiri usturătoare. „Creşterea tarifului va fi simţită mai tare de locuitorii din afara municipiului, care au avut tariful mai mic de plătit. Tariful va creşte, în mod sigur, cu inflaţia”, a declarat Gheorghe Bănăţean. Totodată, în momentul în care a fost depus proiectul, a fost cuprinsă şi evoluţia preţurilor pe cinci ani pentru toate localităţile implicate.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!