ARAD. Marţi, 5 mai, Primăria a dat ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad. E vorba de proiectul „Reabilitare clădire Teatru Clasic <Ioan Slavici> Arad – Etapa 1 – Restaurare și Reabilitare exterioară”. Valoarea totală a proiectului este de 14.098.866 de lei, din care care cea mai mare parte – 11.386.538 de lei – reprezintă finanțare nerambursabilă.
Proiectul urmărește două obiective specifice – unul privind realizarea de lucrări de reabilitare și restaurare exterioară a clădirii monument istoric și celălalt privind promovarea clădirii monument istoric incluse în patrimoniul cultural al Municipiului Arad.
Reabilitare
Proiectul de reabilitare și restaurare a clădirii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” are o durată de doi ani și presupune următoarele lucrări: reabilitarea integrală a fațadelor exterioare și interioare a clădirii monument istoric, restaurarea tâmplăriei exterioare și înlocuirea celei din PVC cu tâmplărie din lemn, refacerea șarpantei, schimbarea completă a învelitoarei existente din tablă și țiglă, refacerea sistemului de captare a apei pluviale, de la nivelul acoperișului, înlocuirea sistemului de iluminat arhitectural existent cu unul modern cu corpuri de iluminat pe bază de led, reabilitarea instalației de paratrăsnet existentă, refacerea trotuarului curții interioare construcției.
Promovare
Amenajarea unei expoziții permanente care va prezenta istoria clădirii în holul teatrului și digitalizarea clădirii pentru a permite și vizitarea virtuală a monumentului pe internet sunt numai două dintre activitățile propuse cu scopul de promovare și punere în valoare a calității de monument istoric a clădirii teatrului.
Trimite articolul
Xpoate ne spune cineva cand a fost reabilitata cladirea teatrului de stat, cat a costat reabilitatea si la cat timp se reabiliteaza o cladire de acest nivel
Intreb asa din pură curiozitate……..!
-
Abia ce au “reabilitat-o” cica de cativa ani. Ca era plin de schele. Astia o data la 4-5 ani o reabiliteaza sugand greu din buget.
-
O dată la 25 de ani
-
Acum 12 ani s-a reabilitat fatada exterioara a Teatrului, in 2008!!
LIPSESTE ILUSTRUL BALCEA!
e o cladire reprezentativa a Aradului! dar nu rumunii au facut-o! nici nu au finantat-o!
-
Joseph porta,clădirea a fost ridicata in 1870-1874 prin subscripție publica,deci și de romani.
-
mai cauta mai cerceteza! mai aprofundat daca se poate!
-
Turnul de apă,primăria,teatrul nou,nu cel vechi,au fost ridicate prin subscripție publica.Daca chiar ești interesat de astfel de chestii caută în arhivă teatrului și ai să te lămurești singur.
-
-
Afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul ! Asa va fi la teatrul din Arad. sala e de-a dreptul mizera, jegoasenia de pe scena se vede de la balconul superior , praf de un deget pe stucatura, fotoliile i doua culori-vai de mama lor- curent in sala de pleci cu otita … Nu mai pomenim de holurile neprimitoare, reci, cu pardoseli uratite de abtibilduri ramase acolo de ani, prafuite, ce put a tutun trezit si de la WC urile murdare, fara usi care sa le separe de hol. Dar voi incepeti cu exteriorul ! Se vede ca nu ati pasit la teatrul din Oradea, la cel din Timisoara, sau macar la cel din Caransebes.
-
Asta ma nemmultumeste si pe mine.
Dati jos antenele alea oribile de pe cladirea Teatrului ! In nici-un oras civilizat din Europa de Vest nu se mutileaza in felul asta arhitectura superba a unei cladiri monument istoric, cum este Teatrul, cu ciorchinele alea de antene.
La fel si in cazul altor cladiri istorice din oras, de exemplu Turnul de Apa.
Ar trebui macar gasite niste solutii de camuflare estetica a antenelor, daca fara ele nu se poate.
Despre Illuminatul exterior: acesta se exeuta prin plasarea lampilor la o minima distanta de cladire, astfel incat sa se evite creerea de umbre grotesti allungite ale geometriei cladirii, asa cum se intampla acum. Datorita plasarii lampilor prea aproape de cladire, Teatrul, ca de altfel si Palatul Cultural, si Biserica Rosie, capata noaptea un aspect fantomatic, lugubru. Consultati imagini cu lucrari reusite de illuminat arhitectural, pentru a nu repeta greselile executiilor curente.
Multumesc
Dati jos antenele alea oribile de pe cladirea Teatrului ! In nici-un oras civilizat din Europa de Vest nu se mutileaza in felul asta arhitectura superba a unei cladiri monument istoric, cum este Teatrul, cu ciorchinele alea de antene.
La fel si in cazul altor cladiri istorice din oras, de exemplu Turnul de Apa.
Ar trebui macar gasite niste solutii de camuflare estetica a antenelor, daca fara ele nu se poate.
Despre Illuminatul exterior: acesta se face prin plasarea lampilor la o distanta minima de cladire, astfel incat sa se evite creerea de umbre grotesti allungite ale geometriei cladirii, asa cum este cel existent. Datorita plasarii lampilor prea aproape de cladire, Teatrul, ca de altfel si Palatul Cultural, si Biserica Rosie, capata noaptea un aspect fantomatic, lugubru. Consultati imagini cu lucrari reusite de illuminat arhitectural, pentru a nu repeta greselile executiilor curente.
Multumesc
Domnii din primarie nu intra in cladirea teatrului sa vada cat de mizerabile sunt salile de spectacol? Poate trebuia inceput cu interiorul care nu a fost reabilitat niciodata…dar interesele probabil sunt diferite de.ale spectatorilor.