ARAD. Peste 6.500 de formulare au fost distribuite femeilor din judeţul Arad pentru înscrierea în Programul naţional gratuit de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Dar, conform raportărilor făcute de medici la Casa de Asigurări de Sănătate, doar 654 de persoane au fost testate în cadrul acestui program, prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş–Papanicolau (PAP). Beneficiarele au accesat programul Ministerului Sănătăţii (MS) prin Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi Spitalul Orăşenesc Ineu.
Paşii
Practic, femeile care doresc să-şi facă PAP gratuit trebuie să se adreseze mai întâi cabinetului medicului de familie. Aici se va stabili dacă pacienta se poate încadra în program. Medicul de familie îi va elibera femeii un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. După fixarea pe o lamă a frotiului, acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.
Beneficiare
În cadrul programului gratuit al Ministerului Sănătăţii, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin au posibilitatea să efectueze testul PAP. Nu vor intra în program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea,testarea se va opri şi la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani dacă la ultimele trei examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.
Scopul
România are cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană. Programul MS a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!