Am observat în ultimele zile sau săptămâni trei astfel de cazuri, în județul Arad. La Vladimirescu, Partidul Mișcarea Populară a „agățat” deja în centrul comunei numele celui care va candida la primărie. Un banner cu „Florin Mitrea – pentru Vladimirescu” a apărut între doi stâlpi din zona fostei mori din comună, cu mai bine de o lună înaintea începerii campaniei electorale.
„Nu îndemnăm oamenii să voteze”
Am luat legătura cu reprezentanții Partidului Mișcarea Populară, pentru a îi întreba de ce au ales să înceapă campania cu o lună înainte de startul oficial – și legal – al acesteia. „Avem bannere în tot județul. Nu este vorba despre campanie, ci despre precampanie. Nu îndemnăm oamenii să voteze, doar ne promovăm oamenii”, spune Florin Remețan, președintele PMP Arad. Iar precampania nu este reglementată de nicio lege, astfel că promovarea candidaților ar putea începe chiar și în a doua zi de după alegeri.
Întâlniri cu cetățenii
La Sântana, echipa de candidați la posturile de consilieri locali și la funcția de primar din partea alianței USR-PLUS a început de ceva vreme să împartă pliante cu însemnele alianței și numele candidatului la funcția de primar al orașului – „Oana Toma – pentru Sântana și Caporal Alexa”. De asemenea, aceștia au început să organizeze și întâlniri publice cu oamenii din cele două localități, cu toate că în contextul pandemiei de Covid-19 sunt nerecomandate evenimentele de acest gen, iar premierul Ludovic Orban a anunțat, în urmă cu câteva zile, că anul acesta campania electorală va fi una fără adunări publice, lucru care nu a fost, însă, legiferat încă. Afișe cu candidații la primărie ai USR-PLUS au apărut și în alte localități, printre care și Vladimirescu, unde pe marginea Drumului Național 7 a „răsărit” un panou publicitar cu Raul Rareș Duca, cel care va candida din partea alianței la primăria comunei.
Nicio lege nu interzice adunările
Am luat legătura cu reprezentanții alianței, pentru a îi întreba același lucru: de ce au ales să înceapă campania cu o lună înainte de startul legal. „Campania electorală este cea legală și este supusă anumitor reguli de către AEP (Autoritatea Electorală Permanentă – n.r.), în principal cu privire la finanțarea și decontarea cheltuielilor electorale și la utilizarea anumitor mijloace de propagandă electorală. Ce spune unul sau altul despre campania electorală nu avem de unde să știm. Din punctul nostru de vedere este legea finanțării partidelor electorale și a campaniei electorale, care ne spune că începe (campania electorală – n.r.) cu 30 de zile înainte de alegeri, ce se poate folosi, ce nu se poate folosi. Asta e campania electorală. Nu există nicio lege în România care să ne spună că nu putem să ne întâlnim cu cetățenii, atâta timp cât respectăm toate regulile de bun simț și legale referitoare la distanțarea socială. Sunt în exterior, toată lumea poartă mască, avem grijă să îi protejăm pe cetățeni. Nu văd care ar fi problema, cred că suntem mult mai precauți decât alții. Dacă toți ar proceda cum procedăm noi, cred că ar fi mult mai bine, adică nu știu dacă cineva respectă legea mai mult decât o respectăm noi. Referitor la faptul că nu o să fie permise (întâlnirile cu cetățenii – n.r.) în campanie, asta e doar o speculație. Nu promovăm lucruri neoficiale, sunt o grămadă de voci care răspândesc teorii și fake news, noi ne ferim de astfel de retorică. Faptul că distribuim materiale – oricând, în orice moment, orice partid politic are dreptul să distribuie materiale”, a declarat Florin Stana, de la USR Arad.
„Pentru Arad”
În municipiu, startul a fost „furat” încă de la începutul anului, de către aceeași alianță. Înainte ca până și cursă internă de desemnare a candidatului alianței să fie încheiată, USR-ul a împânzit orașul cu bannere „de precampanie” cu Sergiu Vlad, candidatul anunțat inițial pentru funcția de primar al municipiului Arad. Ulterior, acestea au dispărut. Acum, singurele afișe pe care le-am văzut prin oraș sunt cele care îl promovează pe candidatul Partidului Social Democrat la Primărie: Mihai Fifor. Afișe de dimensiuni mari cu sloganul de campanie al acestuia – „Puternici împreună. Pentru Arad” – sunt amplasate în mai toate stațiile de tramvai din municipiu. Desigur, am luat legătura și cu cei de la PSD Arad, iar răspunsul lor a fost același cu al celor de la PMP: nu este campanie electorală, ci precampanie, iar legea nu interzice amplasarea acestor materiale.
Reguli mai lejere
Acestea sunt, însă, doar câteva dintre cazurile în care partidele au „furat” startul campaniei electorale. Din păcate lipsa unei legi care să impună reguli clare cu privire la precampanie permite partidelor să își promoveze candidații. Din punct de vedere legal, aceste acțiuni de promovare a candidaților se încadrează la promovarea partidului, iar regulile sunt mult mai lejere decât în cazul campaniei electorale, atunci când fiecare material trebuie marcat cu numele candidatului, firma care le-a produs, numărul de copii etc.
Obiceiuri vechi
Acest stil de „campanie înaintea campaniei” este deja vechi în Arad, însă. Partidul Național Liberal, respectiv Partidul Democrat-Liberal și, înaintea acestuia, Partidul Democrat, au împământenit această practică în Arad, împânzindu-l cu bannere atât înaintea campaniei, cât și după alegeri, mulțumind arădenilor pentru voturile acordate.
Trimite articolul
XPai cu astea poate se ocupa Geani și acuma îs supărați ca a trebuit sa ii lase locul….dacă dorm în post revin alți din urma….
Astia sunt oamenii care ar trebui sa garanteze respectarea legii. Ei cauta smecherii cum sa o incalce. Sunt niste cacati cu totii.
-
Cand tocmai autorul articolului iti explica ca e totul perfect legal, dar na! tu stii mai bine…
Pai PNL a inceput din a doua zi dupa prezidentiale, peste tot sunt panouri cu presedintele plus candidatii locali impreuna cu sloganul Va multumim pentru incredere! Asa ca, hotul striga hotii.
Ciolanu’, da’ cât e ciolanu’?
Redactorul ii paralel cu politica,nu-i nici o campanie electorala.Cind incepe campania nu-s voie mash-uri si banere,doar afise de anumite marimi stabilite prin lege.
eu zic sa fie permisa afisarea benerelor oricand, si cu un an inainte de data votarii. sa vedeti ce responsabili vor fi politicienii atunci. nu mai au aa tupeu sa vorbeasca tampenii. dati-le voie sa faca tot ce vor si veti vedea ca fiecare isi vor da caracterul pe fata.
-
Perfect de acord. Asa cel putin v-or fi confruntati permanent cu promisiunile facute.