Vizită la staţia de epurare din Arad. Conducerea Companiei de Apă Arad a primit vizita unei delegaţii a companiei omoloage din Szeged, Ungaria. Totul, în cadrul unui proiect european în care cele două societăţi sunt partenere. Compania de Apă Arad a prins un proiect european în valoare totală de peste patru milioane de euro, din care 3,1 milioane ajung în Arad, iar 900.000 de euro la Szeged. Proiectul de finanţare a fost semnat în luna martie a acestui an, iar acum au început deja vizitele de lucru. Câteva zeci de oaspeţi din Ungaria au venit în vizită la staţia de epurare din Arad, aflată pe Calea Bodrogului. Maghiarilor le-au fost prezentate toate etapele epurării apelor menajere, de la intrarea în staţie şi până la deversarea în canalul care duce spre râul Mureş.
Dacă este să vorbim despre proiect, în ceea ce priveşte Aradul, din totalul de 3,1 milioane de euro, 1,7 vin de la Uniunea Europeană, prin FEDR, 264.000 de euro de la stat, iar Compania de Apă asigură o cofinanţare de 1,1 milioane de euro din bugetul propriu. Ce se doreşte prin acest proiect? „Dezvoltarea a patru facilităţi de epurare a apelor uzate necesare pentru îmbunătăţirea calităţii apelor uzate evacuate în râurile Crişul Alb şi Mureş. În fapt, vorbim despre retehnologizarea staţiilor de epurare din Ineu şi Arad, modernizarea staţiei din Lipova şi construirea unei staţii noi la Gurahonţ”, a spus Gheorghe Bănăţean, directorul general al Companiei de Apă.
Nămolul, în alt proiect
Întrebaţi dacă acest proiect european va duce la dispariţia mirosurilor care afectează Aradului, cei de la Compania de Apă au anunţat că, într-o oarecare măsură, se va întâmpla acest lucru. Pentru că nămolul rezultat în urma epurării va avea un grad de umiditate mai scăzut. Însă pentru încheierea problemei mirosurilor, Compania de Apă vrea să acceseze un alt proiect european, unul complex, cu o valoare mare, în colaborare cu omologii din judeţul Timiş. Se doreşte înfiinţarea unei staţii de incinerare, în care nămolul rezultat din epurare să fie ars. „Până atunci, însă, ne-am propus să acoperim paturile de nămol. Pentru că problema mirosurilor apare, în special, în perioada în care plouă, după care vin temperaturi ridicate. Atunci apar mirosurile. Dacă reuşim să acoperim paturile de nămol, mirosurile deranjante nu vor mai fi atât de puternice”, ne-a spus Vasile Borha, director în cadrul Companiei de Apă Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!