ARAD. Aleşii municipali sunt chemaţi să voteze joi, printre alte proiecte, şi un proiect privind aprobarea revizuirii Studiului de Fezabilitate „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Arad”, studiu a cărui beneficiar este S.C. Compania de Apă Arad S.A. În fapt, ceea ce şi-ar dori Primăria Arad să voteze aleşii locali este realizarea unei noi staţii de pompare SPAU pe strada Constituţiei, investiţie care va duce fără doar şi poate la modificarea indicatorilor tehnici şi de performanţă pentru Aglomerarea Arad la canalizare (studiu unde sunt cuprinse sumele necesare pentru modernizări şi pentru realizări de staţii de pompare, conducte de refulare apă uzată menajeră etc).
A şaptea staţie de pompare
În expunerea de motive care însoţeşte proiectul se vorbeşte de faptul că revizuirea studiului de fezabilitate constă în proiectarea şi realizarea unei noi staţii de pompare ape uzate menajere la intersecţia străzii Constituţiei cu strada Câmpia Turzii, cu un debit de 82 l/s, şi, implicit, modificarea indicatorilor tehnici pentru proiectul ”Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Arad”. Adică corectarea lungimii conductei de refulare apă uzată menajeră proiectată deja şi proiectarea unei noi staţii de pompare apă uzată menajeră pe strada Constituţiei.
Iniţial, prin Studiul de fezabilitate s-a propus realizarea a şase staţii de pompare ape uzate menajere, dar, pe parcursul execuţiei lucrărilor, s-a constatat că staţia de pompare SPAU 12, parte integrantă în cadrul proiectului tehnic, era situată pe un alt amplasament şi subdimensionată, această situaţie făcând practic imposibilă evacuarea debitului de ape uzate din zonă. Ca atare, faţă de cele 6 staţii de pompare ape uzate menajere, care vor fi montate în zonele 6 Vânători, Grădina Poştei, Calea Timişorii, str. Zoe, str. Mărului şi str. Fecioarei, se propune realizarea unei noi staţii de pompare, amplasată pe strada Constituţiei, intersecţie cu strada Câmpia Turzii, cu un debit de 82 l/s, dotată cu două pompe submersibile, necesare pentru asigurarea transferului debitului de ape uzate menajere din zonă în sistemul de canalizare al municipiului şi implicit către staţia de epurare.
Scopul final
După votul consilierilor ar mai fi necesară doar punerea în acord a soluţiilor tehnice existente cu soluţiile tehnice identificate cu ocazia execuţiei lucrărilor în cadrul contractului „Extindere reţea de canalizare în municipiul Arad şi localitatea Fântânele”.
Scopul final al studiului a fost îmbunătăţirea calităţii şi accesului la infrastructura de apă şi apă uzată în judeţ, prin furnizarea unor servicii de alimentare cu apă şi evacuarea apelor uzate în concordanţă cu practicile şi politicile Uniunii Europene şi anume: asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare la tarife accesibile, asigurarea calităţii corespunzătoare a apei potabile în toate aglomerările umane, îmbunătăţirea calităţii cursurilor de apă; îmbunătăţirea managementului nămolului provenit de la tratarea apei şi epurarea apei uzate etc.
Cu majorare de tarife
Aleşii municipali vor fi chemaţi să voteze nu doar o modernizare. La pachet cu investiţiile, Compania de apă şi Primăria Arad le propun consilierilor să voteze şi o nouă majorare a preţului apei şi canalizării. Dacă consilierii vor vota şi acest proiect (aşa cum au făcut-o de fiecare dată când s-au propus majorări, iar propunerile au fost dese), preţul la apă potabilă va fi de 3,45 lei/mc, cu TVA inclus, pentru populaţie, şi de 2,78 lei/mc, fără TVA, pentru alţi utilizatori, în timp ce tariful pentru activitatea de canalizare-epurare mecanico-biologică va fi de 3,37 lei/mc, cu TVA inclus, pentru populaţie, şi de 2,72 lei/mc, fără TVA, pentru alţi utilizatori. De această dată, în viziunea Companiei de apă, ajutarea este generată de inflaţie.
adriana.barbu@informmedia.ro
Au analizat proiectul Arhiepiscopiei
Aradeni in proiectul Grundtvig
Citiți principiile noastre de moderare aici!