O școală din București a fost distrusă de un incendiu, zilele trecute. Norocul a fost că s-a întâmplat în afara programului de cursuri, pentru că altfel tragedia „Colectiv” s-ar fi putut repeta. Autoritățile au constatat, ulterior, că unitatea de învățământ era una dintre multele din Capitală care nu dețin autorizație de securitate la incendiu, situație care se întâlnește în toată țara. Județul nostru nu stă deloc bine, la acest capitol, pentru că majoritatea școlilor care au nevoie de autorizația ISU nu au obținut-o până în prezent.
Obligativitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru clădiri sau spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de învăţământ a apărut în anul 1998, moment în care a intrat în vigoare HG 571/1998. Era prevăzută obligativitatea pentru şcoli cu aria desfăşurată mai mare de 700 de metri pătraţi. În anul 2002, s-au înăsprit condiţiile legale, iar autorizația a devenit obligatorie în cazul școlilor cu aria desfăşurată mai mare de 500 de metri pătraţi. După tragedia din ”Colectiv”, legislația a fost din nou modificată, iar în prezent este în vigoare HG 571/2016, în care este prevăzută obligativitatea obţinerii autorizaţiei ISU pentru școlile cu o suprafață mai mare sau egală cu 150 de metri pătraţi. Totuși, clădirile construite înainte de anul 1998 şi la care nu s-au adus modificări structurale, de consolidare sau de refuncţionalizare nu necesită obţinerea autorizaţiei.
În județul nostru avem 139 de unități de învățământ cu personalitate juridică, care au peste 600 de clădiri în care învață preșcolari, elevi și studenți. Din cele 139 de unități, 113 au obligația de a avea autorizație de securitate la incendiu. Conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad, până în prezent au obținut autorizația doar 39 de instituții de învățământ, adică o treime, iar 74 de unități cu personalitate juridică, având mult mai multe clădiri de cursuri, nu respectă obligația legală.
Care e diferența?
Lipsa autorizației ISU nu înseamnă neapărat că există pericolul producerii unui incendiu, așa cum existența documentului nu garantează că nu se poate declanșa un incendiu. Reprezentanții ISU spun, însă, că imobilele care au fost autorizate sunt mult mai sigure, atât pe partea de prevenire, cât și privind evacuarea rapidă a persoanelor și intervenția eficientă a pompierilor. Cu alte cuvinte, șanse mai mici să existe victime și pagube materiale însemnate.
Incendiu la școala din Sâmbăteni
De-a lungul timpului, județul Arad nu a fost ocolit de incendii care au cuprins unități de învățământ. Chiar la începutul anului trecut, a fost nevoie de evacuarea a 200 de copii după ce a luat foc acoperișul Școalii Gimnaziale „Sabin Manuilă” din Sâmbăteni. Focul izbucnise din cauza coșului de fum al centralei termice. Hornul supraîncins a aprins structura din lemn a acoperișului, care a fost distrus pe o suprafață de 70 de metri pătrați de incendiu. Nimeni nu a fost rănit, însă cursurile au fost suspendate câteva zile, până când au fost făcute reparațiile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!