Ministerul Educației Naționale a publicat, în jurul orei 11:30, primele rezultate ale Examenului de Evaluare Națională a absolvenților de clasa a VIII-a. Examenul s-a desfășurat între 11 și 13 iunie și a constat din probe scrise la Limba și literatura română, la Matematică și, după caz, la Limba și literatura maternă. Rezultatele nu sunt finale, acestea putând fi contestate de către elevi în decursul zilei de ieri. Contestațiile depuse vor fi soluționate astăzi și mâine, urmând ca vineri, până la ora 12, să fie publicate și rezultatele finale ale Evaluării Naționale. Media obținută la acest examen reprezintă 80% din media de admitere la liceu, restul de 20 de procente fiind media generală de absolvire a claselor V-VIII.
Aproape 69%
Din totalul de 3.164 de elevi care au susținut examenul în județul nostru, 284 au fost absenți la una sau mai multe probe. Dintre ceilalți 2.880, 1.981 au reușit să obțină medii peste 5. Astfel, procentul de promovați se situează la 68,78% dintre cei prezenți, respectiv în jur de 62% dintre cei înscriși. Procentul este mai mic decât în 2017 (71,56%), situându-se la aproximativ același nivel ca în 2016 (68,37%).
Top zece
Între primii zece elevi ai județului, înainte de contestații, se află șapte elevi ai Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad – Melisa Maria Damian (9.80), Dan Alexandru Adoc (9.80), Cătălin Goilean (9.85), Ariana Groza (9.90), Ștefan Tudor Dumitra (9.97), Oana Cătălina Maghiari (10) și Liana Ștefania Bonca (10), unul al Liceului Național de Informatică din Arad – Oana Andreea Ciul (10), unul al Colegiului „Mihai Viteazul” din Ineu – Alexandru Ciocan (9.90), respectiv unul al Liceului Teoretic Sebiș – Răzvan Vlad Iorga (9.90).
Notele din județ
Cele mai multe note de zece s-au înregistrat la Limba și literatura română – 42, Matematica având doar 12 elevi de zece. S-au înregistrat, la nivelul județului Arad, 50 de medii între 1 și 1,99, 413 medii între 2 și 3,99, alți 436 de elevi obținând medii între 4 și 4,99. Cele mai multe note între 1 și 2,99 s-au înregistrat la matematică – 359. De asemenea, au fost notați trei elevi din județul Arad cu media la evaluarea națională 1. Este vorba despre doi elevi ai Liceului Special „Sfânta Maria” din Arad și unul al Școlii Gimnaziale Șilindia. Între ultimele 20 de medii ale județului se numără elevi de la Iratoșu, Pâncota, Grăniceri, Măderat, Sânmartin, Agrișu Mare, Curtici, Hălmagiu, Sântana, Șimand, Sebiș, Chisindia, dar și din municipiu.
Elevii de zece ai Aradului
Trei elevi din județul Arad au reușit să obțină, înainte de contestații, media zece la Evaluarea Națională. Aceștia sunt Liana Ștefania Bonca și Oana Cătălina Maghiari, de la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad și Oana Andreea Ciul, de la Liceul Național de Informatică din municipiu. Numărul elevilor de zece ai județului Arad este mai mare anul acesta, decât anul trecut, când doar un elev a reușit să obțină media maximă.
Contestațiile și rezultatul final
Elevii nemulțumiți de notele obținute la Examenul de Evaluare Națională pot depune contestații astăzi, între orele 14 și 19, în centrele în care au susținut probele scrise. Acestea vor fi soluționate până vineri, urmând ca sâmbătă să fie publicate rezultatele finale ale evaluării.
Medie importantă
Media obținută la acest examen joacă un rol important în alegerea liceului pe care îl vor urma absolvenții de clasa a VIII-a. Asta pentru că reprezintă 80% din media de admitere, restul de 20 de procente fiind constituite din media de absolvire a gimnaziului.
Mai mari decât la simulări
Mediile obținute de elevii arădeni la Examenul de Evaluare Națională sunt, ca procent, mai mari decât cele obținute la simularea examenului, ce a avut loc în luna martie a acestui an. Atunci, doar 45% dintre participanți reușiseră să obțină medii mai mari de cinci, niciunul însă nereușind să obțină media zece.
Județele vecine
În județul Timiș, din cei 4.447 de elevi prezenți la examen, în jur de 69% au obținut medii peste 5, înregistrându-se opt note de zece. În Bihor, din cei 4.129 de elevi prezenți, aproximativ 69% au obținut medii peste cinci, înregistrându-se totodată și 11 medii de zece. Tot unsprezece medii de zece s-au înregistrat și în județul Alba, unde din cei 2.472 de elevi prezenți la examen, aproximativ 79% au obținut medii mai mari de cinci. În Hunedoara, din cei 2.580 de elevi prezenți la examene, în jur de 75% au reușit să obțină medii mai mari de cinci, înregistrându-se și două medii maxime. La nivel național, s-au înregistrat în jur de 300 de medii de zece.
Au uitat de limba maternă
De menționat este faptul că, la mai bine de trei ore după afișarea rezultatelor de către minister, Inspectoratul Școlar Județean Arad a transmis un comunicat de presă prin care anunța rezultatele la nivelul județului Arad. Reprezentanții instituției au uitat, însă, că unii elevi din județul Arad au susținut și probe la Limba și literatura maternă, prezentând doar notele obținute la Limba și literatura română, respectiv la matematică.
[related-post post_id=”2062318″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!