În mărime naturală, statuia arhitectului Ludovic Szántay va fi amplasată la intrarea în Palatul Cultural, în zona dintre scări și intrarea principală în clădirea pe care Szántay a proiectat-o în urmă cu mai bine de un secol.
În 2017 a fost făcut studiul de fezabilitate pentru realizarea și amplasarea statuii ce va avea o înălțime de 2,2 metri. Aprobat în 2018, studiului de fezabilitate i-a urmat licitația pentru atribuirea contractului de realizare și amplasare a monumentului, licitație lansată abia în martie 2019. Acum, lucrarea este finalizată și a obținut deja și autorizația de construire, astfel că până la finalul anului ar putea fi și amplasată la loc de cinste, la intrarea în Palatul Cultural.
La licitație s-au înscris două companii și o persoană fizică autorizată, oferta uneia dintre companii fiind ulterior retrasă, iar cea a persoanei fizice fiind incompletă. A fost declarată câștigătoare oferta firmei Ronde Bosse Art, din Zimandu Nou, ce are ca subcontractat compania Artnova din municipiu. Din comisia de evaluare a ofertelor au făcut parte doi angajați ai Primăriei și un inginer constructor.
„Statuia arhitectului Ludovic Szántay pe care Primăria Municipiului Arad intenționează să o amplaseze la intrarea în Palatul Cultural este aproape finalizată. Ea a fost deja turnată și se lucrează la finisaje. La începutul lunii noiembrie a fost eliberată și autorizația de construire, astfel estimăm că până la finele acestui an, statuia va fi amplasată în locația stabilită. Valoarea investiției se ridică la 168.000 lei fără TVA”, transmit reprezentanții Primăriei Municipiului Arad.
Ludovic Szántay
Arhitectul a trăit între 1872 și 1961, proiectând clădiri impunătoare în mai multe orașe ale fostului Imperiu. Școlit în Elveția, Szántay și-a pus semnătura pe proiectele unor clădiri emblematice pentru Arad: Palatul Cultural (1911-1913), Biserica Roșie (1904-1906), Gara centrală (perfecționare proiect – 1910), Palatul Bohuș (1913) sau Palatul Szantay (1905-1911).
Trimite articolul
XUn demers de bun augur. Felicitari!
Nu sint de acord cu amplasarea statuii acestui Szantai in Arad.Ce a facut acest individ pentru acest oras ? A demilat el ceva drag aradenilor ? nu! A unplut orasul de venituri,el insusi o venitura,care sa il sprijine ? nu ! Si atunci ? Dar de marele.vizionarul,nemaipomenitul om politic de anvergura planetara provenit din straturile si satrele din sudul tarii ,cu escala in Apuseni,ati uitat ? Mare rusine !!!
Cred ca o abordare profesionistă și corectă ar fi fost ca în acea comisie de evaluare a proiectelor să fi fost și cel puțin un artist plastic cu renume, de preferat din afara Aradului. Mi-e teamă ca iar ne vom alege cu o statuie de o calitate mediocră din punct de vedere artistic. Știe cineva cine a facut-o ? Mie ca aradean compania Artnova nu îmi spune nimic.
Aradul s-a mai impodobit cu o compozitie de-a dreptul hidoasa,in fata fostului cinema ” Dacia” ,ea intruchipind nu atit unirea tarilor,cit mai ales halul in care a ajuns Aradul dupa unire…adica un dezastru,dar poate ca mascat,autorii asta au vrut sa transmita.
Sunt curios ce Kitsch ,mai trag ăștia! Statui se fac de către sculptori, nu de firme din Zimand! Poate iese ca Goldiș din centru! Am ajuns să-mi fie jenă că sunt arădean!
in Arad a intrat moda statuilor ………….
Foarte repede s-au miscat de data asta. Dar cu monumentul Marii Uniri, cum ramane?
EU NU INTELEG! DE CE MOLDOVENII NU MERG INA POI DE UNDE AU VENIT ACU 30 DE ANI ! OLTENI SA O STEARGA IN MUMA LOR AIA FIERBINTE!?
SI SA NE LASE PE NOI VECHII ARADENI SA DECIDEM DE ORASUL NOSTRU!