Reprezentanţii Baroului Arad au anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că se impune modificarea de urgenţă a legislaţiei privind taxa judiciară de timbru, ţinând cont de faptul că cei care apelează la justiţie se află, de foarte multe ori, în imposibilitatea de a plăti acest bir.
„Justiţiabilii dintr-o materie concret identificată, respectiv partajul, au un acces îngreunat la justiţie din perspectiva taxelor judiciare de timbru. Actualul sistem de taxare este unul învechit, care îşi are originile în anii ‘90, la valoarea de atunci a bunurilor imobile. În prezent, legea, în materie de partaj, se raportează la valoarea masei partajabile, respectiv valoarea bunurilor supuse împărţelii, procentul actualmente reglementat fiind de 3 la sută din valoarea bunurilor supuse împărţelii plus 3 la sută din valoarea masei partajabile, redus la 5 la sută dacă aceste cereri se formulează împreună. Adeseori, existenţa unei mase partajabile de o valoare semnificativă nu este dublată de venituri ale justiţiabilului care să permită achitarea taxei judiciare de timbru, ceea ce se traduce, în practică, într-o imposibilitate de a accede la mijlocirea instanţei în vederea realizării partajului”, a explicat Andrei Ioniţă, decanul Baroului Arad.
Acesta a prezentat şi un exemplu concret: într-un partaj al bunurilor soţilor la divorţ, unde masa partajabilă se compune dintr-un apartament de 2-3 camere – valoare medie 100.000 de euro –, şi un teren de 500 de metri pătraţi – valoare medie 50.000 de euro –, taxa datorată de justiţiabil va fi de 5 la sută din 150.000 de euro, care înseamnă 7.500 de euro, ceea ce este echivalentul a 8,72 salarii medii nete pe economie în România.
„În alte situaţii, deşi cota de proprietate în dispută nici măcar nu este de 100 la sută, ci una mult mai mică, timbrajul se realizează, în actuala reglementare, la întreaga valoare a masei partajabile, nicidecum la valoarea cotei de proprietate în dispută”, a mai explicat Ioniţă.
Reprezentanţii avocaţilor arădeni susţin că o modificare a legii în ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru este o necesitate, în condiţiile în care justiţiabilii care nu îşi permit să achite această taxă, calculată la actuala formulă, nu beneficiază, efectiv, de actul de justiţie, fiindu-le încălcate drepturile.
Trimite articolul
X..si pe langa asta mai te confrunti prin instante si cu niste catastrofe care dau solutii alandale,pe langa lege! justitie injusta si neperformanta,care creeaza mai multe probleme decat solutii..si astea pe multi,multi bani ,tot ai contribuabililor!
-
Problema e mult mai complexa si mult mai grava si este legata de coruptia din sistem.
care”STAT”?…care “LEGE”?…asa ceva NU EXISTA in Romania!