La fiecare ploaie apa se prelinge pe pereții locuinței, iar la o ploaie mai zdravănă apa pune stăpânire pe apartamentele lor. Imagini greu de suportat în anul 2016 cu aceste familii care se „împotrivesc” ploii cu ce apucă… În locurile în care apa picură, de fiecare dată sunt așezate oale pentru a nu se împrăștia pe podea. Sunt în pericol de electrocutare în propriile locuințe, deoarece apa se infiltrează și pe la candelabre. Pereții care stau uzi mai tot timpul sunt plini de mucegai și igrasie, iar soluțiile par să nu existe pentru aceste familii. Au încercat să îi convingă pe ceilalți locatari de la etajul inferior, fiind bloc cu 10 etaje, să ia atitudine și acoperișul să fie reabilitat, însă pare că atâta timp cât apa nu ajunge la ei, aceștia ridică din umeri. De cealaltă parte, administratorul blocului ne spune că au fost deja mai multe tentative de a găsi locul prin care se infiltrează apa, însă, pentru unul din apartamente nu s-au găsit soluții. Apa curge în continuare în casa oamenilor.
Un calvar de cinci ani
„Dârele de apă nici nu apucă să se zvânte că apar din nou. Trecem prin acest calvar de cel puțin cinci ani de zile. Acoperișul a fost reabilitat ultima dată acum aproximativ 13 ani. Am încercat să le spunem în ședințele de bloc că nu mai putem și să se facă ceva dar ne-au spus că ne putem muta dacă nu ne convine. Dacă în apartamentul nostru apa doar se prelinge pe pereți și intră pe la încheieturile blocului, vecina noastră stă cu lighianele prin casă și practic rămâne fără curent la fiecare ploaie mai zdravănă deoarece apa îi curge pe la candelabru și pe la dozele de curent. Să știți că la noi în apartament doar în baie nu plouă, în rest în toate cele trei camere este apă. Uneori, la ploi mai puternice, trebuie să dormim în alte camere deoarece plouă direct în pat. Acum au vorbit că vom face liftul și cu noi mai rămâne de văzut. Vă rugăm să ne ajutați să trăim și noi normal dacă cumva se poate”, a declarat Laura Popa, arădeanca care trăiește cu apa în casă de ani de zile.
Două tentative eșuate
Administratorul blocului cu pricina ne spune că știe de problemă și că au fost deja două tentative, eșuate pe jumătate din păcate, de a opri infiltrația de apă prin acoperiș. Acum vor mai încerca odată să facă reparații și speră să se rezolve problema. „Noi cunoaștem această problemă. Am încercat de două ori până acum să reparăm. În urmă cu două săptămâni de zile am chemat un specialist care să găsească o soluție. După ultima intervenție într-unul din apartamente am reușit să oprim infilitrarea dar pentru celălalt nu. Acum vom mai chema încă odată să verificăm scurgerea de la pluvial, probabil pe acolo se infiltrează apa. Dacă nici după această intervenție apa nu se va opri, chiar nu știm ce să mai facem. Eu știu de această problemă de mai bine de un an și apa se infiltra atunci când ploua mai tare. O altă problemă ar fi că trebuie să schimbăm și liftul în acest an, este necesar. Vom căuta să găsim soluții pentru a rezolva cumva această problemă”, a declarat B.L., administratorul blocului A 1-4.
Proprietarii au și drepturi
Am mers mai departe și i-am contactat, pentru un punct de vedere, pe reprezentanții ULAL. „Asociațiile de Proprietari sunt organizate și funcționează conform Legii 230/2007. Toți proprietarii din asociație pe lângă îndatoriri au și drepturi. Unul dintre drepturile cele mai importante este acela de a cere lămuriri și a aduce la cunoștința conducerii asociației de proprietari toate problemele care se ivesc. Ulterior, după notificare, Asociația de Proprietari este obligată să facă reparațiile pe părțile comune. Terasa unui bloc este parte comună indiviză, acoperișul locatarului de le etajul unu de exemplu este vecinul de la etajul doi și tot așa, așadar toți locatarii ce sunt pe aceiași coloană cu aceste apartamente trebuie să plătească pentru rezolvarea problemelor. O îndemnăm pe arădeancă să facă poze și o petiție și să o trimită prin poștă cu confirmare de primire la Președinte și la comitetul blocului. Dacă actul nu este preluat de aceștia, atunci pentru daunele produse în apartament se poate merge mai departe în instanță, unde cu siguranță doamna ar avea câștig de cauză”, a declarat pentru Jurnal arădean șiwww.aradon.ro, Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad.
“Asociația de Proprietari este obligată să facă reparațiile pe părțile comune”- Dorina Lupşe
Citiți principiile noastre de moderare aici!