Ce n-a făcut conștiința, ce n-a făcut simțul răspunderii civice foarte mulți ani, a făcut o tragedie și o lege drastică. Foarte puțini agenți economici, directori de instituții publice sau primari au luat în serios, înainte de tragedia de la Colectiv, ceea ce se numește stufos reglementări privind apărarea împotriva incendiilor. Acum toți dau buluc să intre în legalitate. Pentru că amenzile pot ajunge și la 100.000 lei, iar reprezentanții ISU au dreptul să pună lacăt clădirii care nu oferă siguranță celor care intră în ea, în timp ce aceia care continuă în ciuda interdicțiilor răspund penal.
Și legalitatea începe de la o persoană, un evaluator în activități de identificare, evaluare și control al riscurilor de incendiu, singurul la nivelul județului Arad și unul din cei doar 40 la nivel național, conform listei acestor evaluatori afișată pe site-ul IGSUR. Acum, bulucul e foarte mare și toată lumea vrea rezolvarea rapidă a situației.
Dacă înainte de „Colectiv”, evaluatorul arădean Laurențiu Stoian avea aproximativ 10 dosare pe an, în ultimele săptămâni numărul acestora a ajuns de ordinul sutelor. O singură comandă, spre exemplu din Slatina, presupunea întocmirea documentației pentru 64 de clădiri. „În acest moment am fost nevoit să refuz comenzi pentru că nu mai pot să le onorez”, a declarat pentru Jurnal arădean și www.aradon.ro , evaluatorul Stoian.
Și lucrurile vor continua la fel de greoi pentru că timpul alocat unui client este de cel puțin o săptămână, dar perioada se poate prelungi dacă clădirea este mai mare, dacă e un aflux mare de persoane în clădire, dacă este vorba despre substanțe inflamabile etc. Ceea ce trebuie să stabilească evaluatorul sunt măsurile de prevenire care se impun în respectiva clădire. Câte stingătoare sunt necesare, dacă e nevoie sau nu de hidrant, dacă e nevoie de un sistem de detectare incendiu, trape de fum sau sistem de stingere cu sprinklere cu apă sau spumă. În unele situații, precum cel din urmă, se instalează pe baza unui proiect făcut de o firmă specializată, ceea ce complică și amână mai mult momentul obținerii autorizației.
Foarte scump
Și cresc costurile intrării în legalitate. Pentru că dincolo de tarifele pentru evaluare, e nevoie de investiții în aceste sisteme care să crească siguranța în caz de incendiu. Spre exemplu o uşă rezistentă la foc costă în jur de 1.000 euro, o trapă pentru fum se poate ridica de la 1.000 euro până la la 6.000 euro, în timp ce o instalație de sprinkele se ridică la câteva zeci de mii de euro. În unele situații, costurile intrării în legalitate sunt mai mari decât amenzile, chiar și cu noile cuantumuri!
Proprietarii de clădiri în care se desfășoară activități care necesită autorizare ISU au de ales însă între a închide afacerea sau a intra în legalitate. Pentru că lipsa autorizației poate duce la închiderea clădirii de către pompieri, fie că este vorba despre un club, o școală, o sală de concerte, o biserică, un hotel. În unele cazuri, proprietarii persoane fizice vor scoate banii pentru a plăti costurile intrării în legalitate, în alte situații autoritățile locale, din banii publici, vor fi nevoite să plătească. Pentru a nu se mai întâmpla un alt „Colectiv”.
Va fi, cu siguranță, o creștere spectaculoasă a cifrei de afaceri a firmelor autorizate care se ocupă cu aceste sisteme, destul de puține la nivel de județ. Ar fi fost mult mai bine dacă această febră a autorizațiilor ar fi fost determinată de o legislație drastică, dar care să poate fi aplicată şi care să fi fost gândită și aprobată înainte ca o tragedie să fi declanșat totul.
Coadă și la birou
Aceeași aglomerație și la ISU Arad, acolo unde numărul celor care vin să-și depună documentația pentru autorizație este foarte mare. Dar şi la Primărie. Totul, pe nervii celor care vor să intre în noua legalitate. Cea de după „Colectiv”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!