Mult discutata lege a salarizării unice a personalului bugetar a fost în cele din urmă aplicată şi s-a şi făcut simţită după prima lună de salarizare. Puţini ştiu însă că potrvit, articolelor din respectivul act normativ, Guvernul va amite câte o nouă lege, simplificată, a salarizării atât pentru anul 2011 cât şi pentru 2012. Astfel că grila de salarizare din acest an va fi modificată pentru ca din ianuarie 2011 să aibă o nouă formă de aplicare.
Mai mult, bugetarii se pare că s-au judecat pe degeaba ani de zile cu statul în vederea acordării de sporuri. Hotărârile obţinute de aceştia sunt pur şi simplu anulate de către Legea 330/2009. Potrivit Art. 50 din Capitolul IV al Părţii a III, la trei zile de la publicarea Legii în Monitorul Oficial au încetat „următoarele drepturi salariale suplimentare stabilite prin acte juridice în favoarea personalului autorităţilor şi instituţiilor publice: suplimentul postului şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare; sporul de mobilitate”.
În ceea ce priveşte nivelul salariilor, teoretic nu ar trebui ca vreun bugetar să încaseze pentru luna ianuarie mai puţin decât a avut la finele lunii decembrie. Practic, însă, Legea sus-amintită abrogă 49 de hotărâri, ordonanţe şi acte normative, printre care şi unele ce prevedeau acordarea de diferite sporuri şi prime. În plus, complexitatea Legii 330 a făcut ca în unele cazuri contabilii să facă încadrări greşite ale funcţionarilor, ce au dus la diminuări masive ale salariilor.
Funcţionarii şi personalul plătit de la bugetul de stat şi-a primit salariile pe luna ianuarie în acord cu noua lege a salarizării emisă de Guvern la finele lui 2009. Legea 330 însă are un termen de valabilitate clar stabilit în articolele sale. „Foarte puţini bugetari au sesizat faptul că, de fapt, Legea actuală a fost făcută doar pentru a îndeplini unele condiţii impuse de Fondul Monetar Internaţional. Mai mult, pentru anul 2011 dar şi 2012 Executivul intenţionează să emită noi legi unice pentru salarizarea aparatului bugetar, care se doresc a fi ceva mai simplificate decât actualul act normativ”, explică Tudor Gabor, liderul SED LEX Arad.
Practic, acum profesorii, funcţionarii publici şi întreg personalul plătit de la bugetul de stat au o grilă de salarizare specifică pentru fiecare funcţie. „Trebuie să precizăm că salariul de bază include în acest moment şi sporul de vechime. Există un coeficient stabilit pentru anul acesta la 705 lei. Această valoare este cea luată în considerare la calcularea fiecărui salariu”, mai spune Gabor.
Încadrările
Conform cu articolul 13 „salariile de bază se diferenţiază pe funcţii în raport cu nivelul pregătirii profesionale, experienţa şi răspunderea în muncă, precum şi cu nivelul de complexitatea activităţii specifice fiecărui post”. Astfel că un preşedinte de Consiliu Judeţean are un coeficient de ierarhizare de 9,25, în timp ce coeficientul unui manager de spital cu peste 400 de paturi este de 6,8.
„Pentru acest an, ţinând cont că salariile sunt îngheţate şi nu pot fi majorate, au survenit modificări doar în cazul celor care au fost încadraţi cu salarii sub 705 lei”, punctează liderul Sed Lex Arad.
Trepte de gradaţie
Sporul de vechime se acordă potrivit unor gradiţii stabilite de aceaşi lege şi este inclus în valoarea venitului de bază în calculul salariului lunar. Astfel, sunt prevăzute cinci trepte de salarizare: de la trei la cinci ani, de la cinci la zece ani, de la 10 la 15 ani, între 15 şi 20 de ani şi peste 20 de ani vechime.
Pe lângă acest spor funcţionarii mai pot primi şi anumite „sume tranzitorii compensatorii”. Aceste sume sunt, de fapt, fostele sporuri pentru diferite condiţii de muncă. „În cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad putem da exemplul celor de la serviciul de Trezorerie care primesc un spor de 10 procente, calculat însă la valoarea salariului de încadrare din anul 2009. Precizez că toate sporurile se calculează la valoarea salariului din 2009, nu a celui de acum”, ne-a lămurit Tudor Gabor.
Pierderi în educaţie
„Acolo unde s-a aplicat Legea 330 şi Ordonanţa 41, neluându-se în considerare sentinţele obţinute în justiţie, au fost piederi la salariu de până la 500 lei. Acestea au afectat în mod special personalul didactic şi didactic auxiliar”, Dănuţ Ieneşescu, lider Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!