ARAD. Marele patriot şi om politic Ştefan Cicio-Pop s-a născut la data de 1 (după unele surse, 10) aprilie 1865 în localitatea clujană Şigău. Rămas orfan de mic, a fost adoptat şi crescut de unchiul său Vasile Pop din Gherla. Face studii la Gherla, Sibiu, Budapesta şi Viena, unde obţine licenţa de Doctor în Drept în 1891 şi apoi profesează ca avocat la Arad. Se înscrie în Partidul Naţional Român şi este ales deputat în Parlamentul de la Budapesta în perioada 1905-1918, remarcându-se prin ardoarea cu care susţine cauza românilor, pe plan juridic şi politic. În octombrie 1918 devine preşedinte al Consiliului Naţional Român Central, organ căruia-i pune la dispoziţie casa sa drept sediu, organizând lupta pentru unirea Ardealului şi Banatului cu Regatul României. În curtea casei lui se vor înscrie voluntarii din Garda Naţională Română, la îndemnul lui Cicio-Pop, care spunea în Proclamaţia din 8 noiembrie 1918: „Fraţi români! Fiecare soldat român, dezlegat de jurământul dat împăratului, are liberă voie să intre în Garda Naţională Română, să poarte simbolul mândru al suveranităţii lui naţionale, Tricolorul, şi este supus numai şi numai Consiliului Naţional Român Central”. Pentru înarmarea şi echiparea acestor gărzi naţionale, Ştefan Cicio-Pop şi-a ipotecat toată averea.
Este ales vicepreşedine al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, for care consfinţeşte făurirea României Mari. Ales apoi deputat în Parlamentul de la Bucureşti, deţine în anumite perioade funcţiile de Ministru de Stat pentru Transilvania, Preşedinte al Consiliului de Miniştri (ad interim), Ministru de Externe şi Preşedinte al Adunării Deputaţilor. Face eforturi pentru integrarea socială şi politică a ţinuturilor unite cu România, cu păstrarea specificităţii lor culturale, în special a celei confesionale, el fiind de religie greco-catolică. Este de acord cu fuzionarea PNR cu Partidul Ţărănesc, astfel apărând pe scena politică românească Partidul Naţional Ţărănesc în anul 1926.
La Eternitatea
Bătrâneţile şi le petrece la conacul său de la Conop, unde trece la cele veşnice la data de 16 februarie 1934, fiind înmormântat în cimitirul Eternitatea din Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!