JURNAL ARĂDEAN. D-le deputat, colegiul în care aţi fost ales este zguduit de scandalul desfiinţării a trei importante direcţii fiscale. Cum vedeţi rezolvarea situaţiei?
DALCA. Prin revizuirea proiectului de către cei direct responsabili. Este inadmisibil ca într-o zonă cu potenţial de „centru nervos” regional şi european să dispară administraţiile fiscale din trei oraşe cum sunt Curtici, Pecica şi Nădlac. Restructurarea ANAF în această zonă a fost făcută fără cap, fără nici un fel de strategie. Cei care fac astfel de proiecte trebuie să înţeleagă că a trecut vremea strategiilor încropite pe un colţ de masă. În cazul de faţă nu vorbim doar despre pericolul unor grave mişcări sociale, cum este blocarea Drumului Naţional, ci şi de efecte economice dezastruoase, care se repercutează la nivelul întregii ţări. Vorbim despre trei oraşe de frontieră, unde se derulează afaceri importante. Această paralizie fiscală nu numai că le va afecta drastic pe cele existente, ci îi va alunga din start şi pe cei care voiau să vină să investească. Eu sper că Guvernul va înţelege că păstrarea măcar a uneia din cele trei administraţii fiscale este vitală, atât din punct de vedere economic cât şi social.
Cu alte cuvinte, îi sprijiniţi pe primarii din zonă?
DALCA. Sunt, fără echivoc, alături de orice acţiune în limita legii şi îi asigur pe cetăţenii colegiului de tot sprijinul meu, împotriva oricărei măsuri nedrepte şi negândite ale administraţiei centrale. Dacă se gândesc la binele ţării, cei de la centru trebuie să înţeleagă că printr-o măsură proastă nu fac rău doar unei zone, ci ţării. După cum şi cei din administraţiile locale trebuie să gândească de două ori şi să taie o singură dată când iau decizii care afectează comunitatea, pentru că o greşeală aparent minoră poate avea consecinţe catastrofale, care nu mai pot fi imputate Guvernului.
Aveţi vreun exemplu de asemenea greşeli aparent minore?
DALCA. Am citit în presa locală că la Curtici s-a desfiinţat serviciul de protecţie civilă, pe motiv că nu este necesar, nefiind riscuri de inundaţii sau cutremure. Vă dau cel puţin un motiv pentru care existenţa şi funcţionarea unui astfel de serviciu este absolut necesară: Curticiul are un intens trafic feroviar de marfă. Vă daţi seama ce ar fi dacă – Doamne, fereşte – ar apărea scurgeri masive de substanţe care pot contamina solul sau provoca explozii?! Mai ales că suntem la frontiera cu Ungaria! Cine trebuie să intervină de urgenţă în asemenea cazuri, nu protecţia civilă? Apoi, în zona industrială sunt o grămadă de firme la care, prin specificul activităţii, pot apărea diferite probleme. De asta spun că serviciul de protecţie civilă este necesar. Dacă nu eşti mulţumit de activitate, poţi să schimbi persoana care conduce, nu să desfiinţezi serviciul. Ca să evit orice polemică, subliniez că nu mă interesează menţinerea sau nemenţinerea unei persoane de către primăria Curtici, ci a serviciul în sine.
Că tot vorbiţi de Curtici, ce mai e nou în problema ştrandului, care de ani şi ani este obiect de scandal şi procese peste procese?
DALCA. Din păcate, aşa cum spuneţi, nu se mai termină şirul proceselor, ceea ce împiedică investiţii pe termen lung care să asigure o şi mai puternică dezvoltare a ştrandului. Personal cunosc mai mulţi oameni care ar dori să facă investiţii pe ştrand, însă nu riscă, dată fiind situaţia. Credeţi-mă că nu sunt subiectiv, dar nu înţeleg cum de atâta amar de vreme nu s-a putut ajunge la un acord între Consiliul Local şi concesionar. Nu ţin partea nimănui, dar este clar pentru toată lumea că administraţia locală nu are decât de câştigat dacă pe ştrand se fac investiţii majore, care, din impozite şi taxe aduc bani la buget. Am lucrat foarte mulţi ani în Curtici şi deseori, împreună cu mulţi prieteni mergeam pe ştrand, care era administrat de Primărie. Faţă de ce era atunci şi ce este acum, este diferenţă de la cer la pământ. O administraţie responsabilă nu frânează dezvoltarea unor obiective, ci îşi promovează şi exploatează la maximum resursele naturale de care dispune şi care pot atrage investiţii necesare dezvoltării comunităţii. Am convingerea că administraţia din Curtici va avea înţelepciunea să depăşească aceste chestiuni de orgoliu – sau de ce natură or fi ele – şi din partea mea există toată disponibilitatea la sprijin şi colaborare. Uitaţi, un exemplu la îndemână: tot în presă am citit un articol despre ştrandul termal din Şofronea, în care prietenul meu Daniel Negrea spunea că vrea să-şi dezvolte investiţia şi, ca prim pas, să aducă un fizioterapeut, pentru ca oamenii care vin acolo să beneficieze de condiţii cât mai bune. Dacă Daniel Negrea ar fi târât prin procese şi cu spectrul evacuării deasupra capului, mă îndoiesc că ar mai face ceva.
„Această adevărată paralizie fiscală va îndepărta toţi investitorii din zonă”
Citiți principiile noastre de moderare aici!