Aula „Ştefan Cicio Pop” din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a găzduit luni, 28 mai, un moment solemn, de o importanţă academică de excepţie, decernarea titlului de DOCTOR HONORIS CAUSA d-lui Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL, personalitate ştiinţifică marcantă, director al Institutului de Chimie Biofizică „Max Planck”, din Göttingen, (Germania), Dep. de Nanobiofotonică din cadrul Centrului German de Cercetare a Cancerului (DKFZ); Şef Divizia de Nanoscopie Optică, prof. asociat la Facultatea de Fizică, Universitatea din Heidelberg şi prof. onorific la Facultatea de Fizică, Universitatea din Göttingen (Germania).
La festivitatea de premiere au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” – preşedinte al Comisiei de analiză, conf. univ. dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului UVVG, Acad. dr. Gheorghe Benga, prof. univ. dr. Dorina Cachiţă, decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică, membri ai Senatului Universităţii, decani, cadre didactice, studenţi, masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi şi absolvenţi ai UVVG.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat faptul că „profesorul Stefan Hell este un deschizător de drumuri în domeniul fizicii, remarcându-se prin contribuţii originale în domeniul nanoscopiei optice, microscopiei optice de super-rezoluţie cu aplicaţii practice în nanoştiinţe şi nanotehnologii. Aplicaţiile cercetărilor prof. Stefan Hell reflectând în special domeniul ştiinţelor vieţii, cu aport crescut pentru studiile medicale”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a declarat că „Senatul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” a decernat astăzi (n.n. ieri) cea mai înaltă distincţie academică – titlul de Doctor Honoris Causa – unei mari personalităţi a Europei, este vorba despre doctorul Ştefan Hell, directorul Institutului de Chimie-Biofizică „Max Planck”, din Germania. Senatul Universităţii, în urma analizei operei ştiinţifice, a fost în unanimitate de acord să acorde această distincţie cercetătorului german. Este o personalitate marcantă a lumii ştiinţifice, care are foarte multe descoperiri şi care în mod precis va lua un premiu Nobel pentru descoperirile sale în curs de brevetare. Îi urăm bun venit în comunitatea noastră academică şi aşteptăm să avem posibilitatea să punem la punct un protocol de colaborare, în favoarea celor două instituţii academice”.
Laudatio a fost susţinut de Prof. univ. dr. George Stanciu de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, care a precizat că rezultatele excepţionalele ale Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL reprezintă lucrări de pionierat în domeniul microscopiei optice de super-rezoluţie cu aplicaţii în nanoştiinţe şi nanotehnologii. „Dr. Hell are o contribuţie decisivă în spargerea limitei de rezoluţie, data de difracţie reprezentată prin formula matematică descoperită de Abbe în 1873. Excepţionala descoperire a domnului profesor Hell are implicaţii enorme în momentul de faţă în cercetările biologice şi, în mod cert, aceasta va contribui la succesul înţelegerii fenomenelor ce au loc la scara nanoscopică atât în biologie, cât şi în alte ştiinţe ale vieţii. Importanţa acestei descoperiri pentru cercetările medicale este una fundamentală. Faptul că invenţiei profesorului Hell i-a urmat o explozie de publicaţii în reviste de cel mai mare prestigiu evidenţiază, în mod cât se poate de clar, valoarea ei. Profesorul Stefan Hell este cel care a deschis un domeniu în întregime nou în fizică, cel al nanoscopiei optice”.
Activitatea ştiinţifică a dlui Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL s-a concretizat, până în prezent, prin 249 articole în fluxul principal de publicaţii, 30 de cărţi şi capitole în volume de specialitate. S-a remarcat prin contribuţii originale în creşterea rezoluţiei microscoapelor optice, realizând prima descriere a microscopului 4 Pi, pe care l-a şi patentat. Ulterior, şi-a extins cercetările în domeniul microscopiei cu baleaj laser, prin introducerea pentru prima dată a conceptului de „golire prin emisie stimulată”, pe această cale permiţând deschiderea unui domeniu nou în microscopie prin obţinerea unor rezoluţii de ordinul nanometrilor. În domeniul microscopiei cu fluorescenţă, prof. Stefan Hell a reuşit să obţină semnal de fluorescenţă dintr-o arie cu dimensiunea mult sub limita de difracţie, prin iluminarea probei cu două raze laser.
Prof. dr. med. h. c. Stefan W. Hell a declarat: „Mă bucur foarte mult să primesc această onorantă distincţie din partea unei Universităţi atât de tinere, dinamică şi în plină ascensiune. Mă bucur şi mai mult că această distincţie vine din partea unei Universităţi, care îşi are activitatea în oraşul în care m-am născut. În cadrul vizitei la Institutul de Ştiinţe ale Vieţii am văzut proiecte în derulare şi în viitor. Mă bucur că, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, se desfăşoară o cercetare de înaltă clasă”.
Profesorul Stefan W. Hell s-a născut la 23 Decembrie 1962 la Arad. Şi-a petrecut copilăria în comuna Sântana, unde a urmat cursurile şcolii generale între anii 1969 şi 1977. S-a înscris la liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara în 1977, ale cărui cursuri le-a urmat până în martie 1978. În aprilie 1978 a plecat în Germania împreună cu părinţii, stabilindu-se la Ludwigshafen. A urmat facultatea la Universitatea din Heidelberg, unde a obţinut şi titlul de Doctor în Fizică cu calificativul „Suma Cum Laude”.
Ca urmare a performanţelor excepţionale pe care le-a obţinut Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL a obţinut următoarele premii şi distincţii:
2000 – Premiul ICO, Comisia Internaţională de Optică (ICO)
2001 – Premiul Helmholtz pentru metrologie (co-laureat)
2002 – Premiul de Inovare al Fundaţiei Leibinger
2002 – Premiul de Cercetare Carl-Zeiss al Fondurilor Ernst Abbe
2002 – Premiul Karl-Heinz Beckurts
2004 – Premiile „Gottlieb Daimler” şi „Karl Benz”, Academia de Ştiinţe „Brandenburg” din Berlin
2006 – Premiul pentru Inovare al Preşedintelui Germaniei
2007 – Premiul „Cozzarelli” conferit de Proc. Natl. Acad. Sc. (Lucrările Academiei Naţionale de Ştiinţe) SUA
2007 – Premiul „Julius Springer” pentru fizică aplicată
2008 – Premiul „Gottfried Wilhelm Leibniz” al Consiliului German de Cercetare (DFG)
2008 – Premiul Statului Saxonia Inferioară
2009 – Premiul Otto „Hahn” pentru fizică
2009 – Doctor honoris causa med., Universitatea din Turku, Finlanda
2010 – Premiul „Ernst Hellmut Vits”
2011 – Premiul Familiei „Hansen”
2011 – Premiul European pentru Ştiinţă „Körber” (Ştiinţe ale fizicii)
2011 – Premiul „Gothenburg Lise Meitner” 2010/2011
2011 – Premiul „Meyenburg” pentru cercetare în domeniul cancerului
Citiți principiile noastre de moderare aici!