„Pentru că urmează să fie organizate în acest perimetru o serie de evenimente, administrația locală ne-a solicitat sprjinul pentru toaletarea și punerea în siguranță a arborelui, astfel încât acesta să nu reprezinte un pericol pentru oameni. Am expertizat stejarul care a fost plantat cu peste 100 de ani în urmă și am constatat că starea lui este destul de bună, însă are nevoie de mai multă umiditate. Tocmai de aceea vom încerca să găsim, împreună cu domnul primar, o soluție pentru a prelungi viața stejarului, soluție căreia i se va da curs în perioada următoare”, ne-a explicat Cosmin Truța, președintele Asociației Arboriștilor din România.
Valentin Latti, cel care a efectuat toaletarea și punerea în siguranță, spune că nu au fost probleme deosebite, iar lucrarea a durat în jur de două ore:
„Am intervenit minimal pentru punerea în siguranță, am scurtat crengile aflate sub tensiune și am mai tăiat crengile uscate acolo unde a fost necesar”, a precizat arboristul.
Stejarul a fost plantat de profesorul Laița Ioan, împreună cu elevii din localitate pe 25 octombrie 1921, în ziua în care s-a născut Regele Mihai Întâi.
„După Al Doilea Război Mondial, comuniștii au vrut să taie toți copacii din Piața publică din centrul orasului, inclusiv stejarul Regelui Mihai. Localnicii au salvat, însă, copacul, păzindu-l 24 de ore din 24. Stejarul a supraviețuit și astăzi este cel mai mare și bătrân copac din piata care poartă acum numele Regelui Mihai I”, spune primarul orașului Pecica, Petru Antal.
Trimite articolul
XSuper, o lucrare care trebuie apreciata!
Bibi, l-ai ratat pe asta?!
Și de Stejarul din Borjești unde a fost Spînzurat prietenul lui Ștefan cel mare ce se mai știe și de el ?