Pentru inceput dorim sa va explicam la ce se refera aceasta interventie chirurgicala: in cazul femelelor operatia se realizeaza prin procesul de ovariohisterectomie (OVH), un procedeu ce presupune indepartarea ovarelor si uterului iar in cazul masculilor procedeul se numeste orhidectomie si presupune indepartarea testiculelor.
De ce ar trebui sa ne sterilizam animalutele?
In cazul cainilor, cel mai important motiv pentru care noi recomandam sterilizarea este scaderea riscului de aparitie al tumorilor mamare, testiculare in cazul masculilor si a tumorilor de prostata tot in cazul masculilor.
La femele prin sterilizare eliminam riscul de aparitie al piometrului (colectie purulenta in uter) si lactatia falsa.
Prin sterilizare/castrare prevenim gestatiile nedorite sau neasteptate. Dupa interventie caldurile nu o sa mai apara deci implicit sangerarile in cazul femelelor canine nu vor mai fi un disconfort.
In cazul masculilor, acestia cand simt caldurile unei femele devin mai agitati, pot deveni mai agresivi si pofta de mancare poate fi mai scazuta. Dupa castrare exista riscul ca animalutul dumneavoastra sa ia in greutate dar daca se respecta o dieta alimentara corespunzatoare acest risc se reduce considerabil.
Un risc foarte important de care trebuie sa tinem cont este anestezia. Putem reduce acest risc prin efectuarea unor analize premergatoare interventiei. O reducere considerabila a acestui risc este folosirea anesteziei inhalatorie, care este cel mai sigur tip de anestezie. Mentionam ca beneficiem de acest tip de anestezie in clinica noastra, deci animalutul dumneavoastra este mult mai in siguranta.
Infectiile post operatorii reprezinta si ele un risc dar daca se respecta indicatiile medicului, acestea scad considerabil.
O alta intrebare frecventa este: la ce varsta trebuie sterilizat/castrat animalutul meu?
In acest caz parerile sunt impartite. Noi recomandam sterilizarea femelelor canine dupa aparitia primului ciclu estral deoarece daca sterilizarea se face inainte de acesta, dezvoltarea hormonala a femelei este prea precoce si creste riscul de aparitie a altor tumori mult mai grave cum ar fi osteosarcomul sau limfosarcomul.
In cazul masculilor care latra excesiv recomandam castrarea intre 1 si 2 ani, cand masculul atinge maturitatea sexuala.
Sterilizarea pisicilor femele se recomanda in jurul varstei de 6-8 luni iar castrarea masculilor in jurul varstei de 1an.
Dr. Badau Sorin
Citiți principiile noastre de moderare aici!