ARAD. Tot mai mulţi părinţi aleg să se întoarcă la serviciu înainte ca micuţii lor să împlinească vârsta de doi ani. În acest an, sute de arădeni s-au întors la muncă mai repede. Unul dintre principalele motive ar fi… banii. Stimulentul financiar pus la dispoziţia lor de către stat cântăreşte greu în luarea unei decizii în acest sens.
Căci nu este vorba de câţiva lei, ci de o sumă de 500 de lei, în multe dintre cazuri fiind vorba de jumătate din salariu. Stimulentul de inserţie este suma de bani pe care statul o acordă părinţilor care se află în concediu de creştere a copilului pentru a-i stimula pe aceştia să se întoarcă în câmpul muncii mai devreme. Mai mult de 10% dintre părinţii din judeţul Arad care se aflau în concediul de creştere a copilului au optat, în 2014, pentru varianta „scurtării” acestuia, s-au întors la muncă şi au primit, pe lângă salariul lunar, 500 de lei în plus – de la stat.
Potrivit datelor care urmează să fie prezentate la Prefectură de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Arad, dacă în 2013 s-au acordat 395 de stimulente de inserţie în cursul acestui an numărul lor a fost mult mai mare: 486 de stimulente de inserţie. Asta, în condiţiile în care în total, la nivelul judeţului Arad s-au plătit 3.639 de indemnizaţii de creştere a copilului în anul 2013 şi 3.865 în 2014.
Ce spune legea?
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2010, suma se acordă „persoanelor care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului”. Este vorba de venituri rezultate din salarii, din activităţi independente sau din activităţi agricole.
Legea prevede că de stimulent beneficiază oricare dintre părinţii copilului, persoanele care au adoptat copilul, cele cărora li s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, precum şi persoana care a fost numită tutore.
Ordonanţa stabileşte, totodată, că angajatorul nu poate concedia salariatul care se afla în plata stimulentului de inserţie.
Opţiuni
Concret, optiunea părintelui de a alege între perioada de 1 an sau 2 ani de concediu pentru creşterea copilului, trebuie exprimată de acesta în scris, pe bază de cerere şi nu mai poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor. De stimulentul de inserţie beneficiază persoana care a optat pentru concediul de creştere a copilului în vârstă de până la 1 an, în situaţia în care obţine venituri impozabile înainte ca minorul să împlinească vârsta de 1 an, la cerere, va beneficia de stimulentul de inserţie, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. O altă situaţie este cea în care a optat pentru concediul de creştere a copilului în vârstă de până la 2 ani, caz în care are dreptul să primească stimulentul de inserţie după împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani. O altă situaţie este cea în care copilul are handicap: stimulentul se acordă oricând, pe toata durata, părintelui îndreptăţit, până la împlinirea vârstei de 3 ani de către copil.
Mai puţini copii
Trebuie menţionat că în acest an Aradul are mai puţini copii şi adolescenţi de vârstă şcolară. Dacă în 2013 am avut 79.920 de beneficiari au alocaţiei de stat pentru copii, în 2014 numărul beneficiarilor este de 78.557.
Citiți principiile noastre de moderare aici!