ARAD. „Stop aruncării uleiului alimentar uzat” este un nou proiect demarat de Asociația Energie Inteligentă prin care își propune sa crească gradul de conștientizare asupra impactului devastator pe care deversarea uleiului alimentar uzat îl poate avea asupra mediului. Mai mult, folosirea uleiului alimentar uzat în producerea de energie din surse regenerabile, va face posibilă îndeplinirea țintelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon.
În contextul necesității îndeplinirii țintelor europene privind producerea de energie din surse regenerabile în mixul energetic al României, precum și a atingerii țintelor privind ponderea de energie din surse regenerabile în sectorul transporturilor, produsele pe bază de ulei alimentar uzat capătă o importanță din ce în ce mai mare.
„Cifrele pe care le avem la ora actuală sunt îngrijorătoare și reflectă o cantitate foarte mică de ulei alimentar uzat colectat. Schimbarea poare porni de la fiecare dintre noi și suntem cu toții responsabili pentru creșterea calității vieții, dar și pentru atingerea directivelor Comisiei Europene privind reducerea amprentei de carbon. Consider că demararea unor campanii de informare adresate consumatorilor casnici privind pericolele vărsării uleiului alimentar uzat în scurgerile de apă și impactul pe care îl are acest tip de deșeu asupra mediului este foarte importantă. Totodată toți cetățenii trebuie să conștientizeze beneficiile colectării separate a uleiului alimentar uzat care se reflectă cu precădere în creșterea calității apei potabile și eventual în reducerea costurilor de curățare a acesteia, care s-ar putea regăsi în factura de utilități”, a punctat Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.
Pași spre producerea de biocombustibil
În ceea ce privește utilizarea uleiului alimentar uzat pentru producerea de biocombustibil, România este abia la începutul implementării unui sistem de colectare a uleiului gătit folosit, cantitatea colectată având un potențial de creștere foarte mare, estimat la 40% doar în sectorul profesional. Din datele prezentate de Planul național de gestionare a deșeurilor și Planurile județene de gestionare a deșeurilor reiese că la nivelul României cea mai mare cantitate de ulei alimentar uzat colectată a fost de 25.000 tone (în 2013). Totuși, ea reprezintă doar 15% din totalul uleiului vegetal consumat la nivel național.
Trimite articolul
XAcum, ceva vreme, a mai fost in discuție un asemenea proiect !
De ce nu ne scrieti unde putem duce acest ulei uzat!
Unde se colectează in Arad ? Exista vreo societate care se o upa cu colectarea acestui deșeu alimentar ?
De ce nu punem mana sa facem ceva pentru economia acestei tari ? Nu vreau sa cred ca toți romanii sunt puturoși !!!!!
-
Sunt buni la dat din gura, la facut prezentari nerealiste, la umflat cifre pentru a primi bani europeni, dar cand intrebi unde sa duci uleiul uzat, nimeni nu-ti raspunde clar.
-
Incearca la supermarket cum ar fi Carrefour sau selgros,Real.Cred ca si benzinariile Mol colecteaza.
-
Io-l duc la MOL. Au acolo un recipient pentru asa ceva. Cel putin cel de langa Polivalenta…
Și cât se oferă pt. litrul de ulei uzat?
-
La Supeko(fosta Bila)Micalaca la 3 l dau 1 litru și la 5 l-dau 2 litri
În Arad Supeco(fostul Bila Micala) colectează ulei uzat. La 3 l. dau 1 litru și la 5 l. dau 2 litri ulei.
Avem bidoane de cate 5 l si 10 l de ulei alimentar colectat si nu stim unde se poate preda. Nimic concret unde sa predam uleiul doar vorbe goale si “romanescul-vom face “.