Joi dimineața, o cărămidă căzută de pe imobilul aflat pe strada Cloșca, la numărul 15, a distrus plafonul unei mașini parcate pe marginea străzii. Din fericire, în momentul în care cărămida a căzut de pe acoperișul clădirii, niciun pieton nu se afla în zonă. Cărămida ajunsă pe plafonul mașinii s-a spart în două bucăți, una dintre acestea oprindu-se în fața parbrizului.
S-a constatat și… atât
Proprietara mașinii, care locuiește lângă imobilul respectiv, s-a trezit dimineață cu surpriza neplăcută în fața ochilor și a apelat numărul unic de urgență 112, însă aceștia i-au transmis că nu au ce să facă în privința incidentului. Ulterior, a fost apelată direcția Poliției Locale din cadrul Primăriei Municipiului Arad, care a trimis un echipaj al serviciului Ordine Publică. Echipajul a venit, a fotografiat, a delimitat zona și i-a anunțat pe cei din cadrul serviciului Disciplina în Construcții care, asemenea primului echipaj, a venit, a constata și a fotografiat. Mai departe, să se descurce ițele în instanță.
Mai mulți proprietari
Cele 11 apartamente din clădire au proprietari diferiți, mare parte oameni în vârstă. Proprietarii nu sunt constituiți într-o asociație, așadar păgubita va fi nevoită, cel mai probabil, să acționeze în instanță toți proprietarii care au cotă-parte din acoperiș, în cazul în care vrea să își recupereze banii pe reparația mașinii. Conform informațiilor furnizate de către unii dintre proprietari, unul dintre apartamente este deținut chiar de către Primăria Municipiului Arad, cea care dorește acum să îi supraimpoziteze pe proprietarii de clădiri care nu și le întrețin. Informația cu privire la faptul că primăria ar deține un apartament în imobilul cu pricina nu a fost nici infirmată, nici confirmată de reprezentanții instituției, până la momentul publicării acestui articol.
Pericol pentru toată lumea
Așadar, proprietara mașinii s-a ales cu plafonul și capota autoturismului îndoite, cu o pagubă de câteva sute de lei și cu un lung șir de procese, dacă va dori să își afle dreptatea în instanță. Până atunci, însă, toți cei ce trec pe strada Cloșca trebuie să fie atenți pe unde calcă, pentru că în orice moment se pot trezi cu o bucată de tencuială sau, și mai grav, cu o cărămidă căzută în cap. De menționat faptul că această clădire de pe strada Cloșca face parte din lista imobilelor care fac obiectul Legii 153/2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor.
Datoriile rezolvă tot
Situația este aceeași în cazul multor clădiri aflate în centrul orașului, clădiri istorice a căror reabilitare nu a fost făcută din cauza costurilor ridicate. Soluția găsită de Primăria Municipiului Arad pentru această problemă a fost supraimpozitarea proprietarilor care nu încep să întreţină clădirile în care locuiesc. Desigur, aceasta este o cvasi-soluție, pentru că cei care până acum nu au avut resursele financiare necesare reabilitării clădirii, nu le vor avea nici de acum înainte. Iar decizia supraimpozitării clădirilor în cauză nu va face altceva decât să le crească proprietarilor datoriile către bugetul local.
Exemple… de la oraș!
În orașe apropiate avem exemple, însă, de bună practică în ceea ce privește conservarea patrimoniului istoric construit. La Oradea, spre exemplu, Primăria investește în restaurarea fațadelor, recuperându-și investițiile în decurs de câțiva ani, din impozitele pe clădiri. Soluţia este propusă acum şi la Arad, dar până acum nici un proprietar de imobil istoric nu a îmbrăţişat soluţia Primăriei. Cele mai mari temeri ale arădenilor sunt legate de faptul că la stat, în acest caz Primărie, costurile lucrărilor sunt mereu duble faţă de cele reale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!