Strada Meţianu este cea mai cunoscută din Arad, încă din vremea comunismului, când aici se făcea inclusiv comerţ ilegal şi se puteau cumpăra clandestin de la anticoncepţionale, la şosete şi tacâmuri. Deşi are o lungime de doar 300 de metri, pe această stradă sunt aproximativ 80 de spaţii comerciale, pe lângă sedii de firme aflate în curţile clădirilor istorice.
Pentru că făcea legătura între centrul oraşului (Piaţa Avram Iancu) şi Piaţa Catedralei (cunoscută mai mult ca Piaţa Mare), strada Meţianu era cea mai circulată din oraş, iar vadul comercial făcea ca afacerile să meargă mai bine decât în orice alt loc. Asta până în 2022, când piaţa agroalimentară, ce funcţiona de mai bine de un secol în faţa Catedralei Ortodoxe Vechi, a fost închisă de administraţia locală pentru a fi transformată în zonă pietonală. Cum şantierul nu era atracţie pentru nimeni, tot mai puţini oameni au ajuns să treacă pe strada Meţianu, lucru ce a afectat afacerile.
Aproape toţi comercianţii care au făcut declaraţii pentru AGERPRES susţin că afacerile au început să meargă pe minus şi că sunt la limita supravieţuirii. De altfel, aproximativ jumătate din spaţiile comerciale sunt în prezent goale, de vânzare sau de închiriat.
„Când am preluat eu spaţiul comercial, în 2022, înainte să se închidă Piaţa Mare, strada Meţianu încă mai era vie, deşi nu ca altădată. Imediat după ce piaţa agroalimentară a fost desfiinţată, a început declinul pentru toţi cei cu afaceri în zonă. Cred că trei sferturi suntem pe pierdere, iar cei care am rămas avem doar speranţe că locul va reînvia, ceea ce ar fi posibil doar dacă Primăria se va ţine de cuvânt şi va face o piaţă volantă în noua piaţă pietonală. Altfel, doar pentru clădiri frumoase şi o fântână arteziană nu cred că vor veni suficienţi oameni pentru ca afacerile să crească din nou pe Meţianu”, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Iancu, proprietarul unui magazin de produse apicole.
Piaţa Mare, reabilitată cu 24 de milioane de lei în ultimul an şi transformată în zonă pietonală, a fost deschisă de câteva zile, odată cu Târgul de Paşti, organizat pentru prima dată în acest loc. Astfel, traficul pietonal a început să crească din nou şi pe Meţianu, dar nu la un nivel care să se simtă în vânzări.
„Sunt din nou oameni pe Meţianu şi asta ne dă speranţă, dar cel puţin până acum nu s-a văzut în vânzările noastre. Poate şi pentru că vizitatorii au ca ţintă Târgul de Paşti, unde îşi cheltuie banii. Aşteptăm să se închidă târgul pentru a vedea dacă vânzările noastre vor creşte”, spune reprezentanta unei patiserii.
Toţi cei aproximativ 20 de comercianţi au spus acelaşi lucru, că îşi pun speranţele în realizarea unei pieţe volante în zona pietonală proaspăt inaugurată.
„Meţianu a devenit o stradă pustie după ce s-a închis piaţa de zarzavaturi, deci doar o astfel de piaţă poate să atragă din nou oamenii în zonă. În doi ani, mai mult de jumătate din magazinele de pe stradă s-au închis. În cazul magazinului meu, veniturile au scăzut la un sfert faţă de anul 2022”, a spus reprezentanta unui magazin de produse textile.
Primăria Arad transmite că are cel puţin două pârghii pe care le va acţiona pentru a reînvia zona de tradiţie în comerţ: va reglementa funcţionarea unei pieţe volante pe locul fostei hale agroalimentare din Piaţa Mare şi va încuraja deschiderea de terase şi restaurante în zona pietonală.
De altfel, pe pietonala Meţianu, în prezent, nu mai e deschisă nicio terasă care ar putea atrage vizitatori, iar în Piaţa Mare funcţionează doar una.
„Odată cu finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieţei Catedralei, ne dorim să revigorăm întreaga zonă. Avem în plan o piaţă volantă, concept care va fi dezbătut în Consiliul Local. Totodată, o atracţie pentru vizitatori vor fi terasele şi restaurantele care sperăm că se vor deschide în zona pietonală, aşa cum se întâmplă peste tot în România şi în Europa în astfel de locuri. Lucrăm în prezent la regulamentul care le va permite comercianţilor să îşi deschidă terase în piaţa pietonală. La sfârşit de săptămână, Primăria şi Centrul Cultural Municipal vor organiza evenimente care să atragă public şi vom susţine, de asemenea, evenimente private în zonă, de exemplu festivaluri”,a declarat, marţi, pentru AGERPRES, viceprimarul Lazăr Faur.
El a adăugat că municipalitatea nu a renunţat nici la o idee mai veche, de a lega pietonal Piaţa Avram Iancu de Piaţa Catedralei şi, mai departe, de Parcul Reconcilierii, pentru ca toată zona să devină o atracţie turistică, însă pentru reamenajarea Pieţei Avram Iancu se caută încă surse de finanţare.
De-a lungul anilor, strada Meţianu a fost mereu în atenţia arădenilor, dar şi în mijlocul unor scandaluri. Strada a devenit pietonală la finalul anului 2011, în urma unor lucrări care au costat atunci 2,5 milioane de lei. Proiectul a fost inaugurat în plin şantier, de Ziua Naţională, deşi jumătate din stradă era în curs de pavare cu granit, iar artiştii au colindat în luna decembrie printre muncitori. După finalizarea lucrărilor, presa locală şi naţională au mediatizat intens achiziţiile făcute de municipalitate pentru mobilarea străzii, cum ar fi bănci care au costat 8.000 de euro bucata, pe care obişnuiau să doarmă cerşetorii.
Proiectul de modernizare şi reconversie a Pieţei Catedralei a inclus realizarea unei fântâni arteziene care are forma amprentei Cetăţii Aradului, compusă din 144 de jeturi de apă tip rachetă, cu o înălţime de până la 7,5 metri. Zona pietonală mai are suprafeţe pavate, spaţii verzi şi iluminat arhitectural inclusiv pentru copaci şi arbuşti.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XVotați Bibi peste 3 ani să vezi ce prosperitate va fi peste tot nu doar acolo
-
Aveți dreptate: “evoluție” spre moarte!
În urmă cu vreo 80 de ani i se spunea “trimitere la duș”, iar acum “reabilitare”.-
Țigănime & drogangeala = Mețianu
Poliția e lipsă
-
Mulțumită conducerii de cako si q ordinelor de la bruces. Trebuie sa dărâmi economic estul ca sa bată bine la poză vestul. Pana nu scăpăm de comunitatea de hoti din vest nu o fi bine.
-
Cand esti prost de bubui, dar esti si ciolovec sadea cu trompeta ruseasca in gura. Ce are soola cu prefectura? Ca doar n-o venit Ursula sa inchida Metianu, bre cap patrat. Inalt e zidul la ospiciu, dar unii cioloveci mai sprinteni tot reusesc sa sara afara.
-
Ce te iei de toți. Esti normal?. Mai bine mergi și fa ceva de folos comunității in loc sa tot behăi pe aici.
-
S-a trezit rusnacul shoshocaurolac din betie si s-a gandit sa posteze tampenii pe internet. Du-te ciolovecule si felicita-ti personal tatucu’ reales al al 100-lea congres si cu ocazia asta paraseste si Romania, ca nu e locul tau aici.
-
-
ehee grija mare băieți .. sunteți pe agerpre.ro cu reușita…
-
Agerpres.ro#
Bine ca au intrat banii in conturile Mafiei Falciste,
restul nu conteaza, doar lucrari sa fie fara nici o utilitate
ati desfiintat o piata seculara, va bate Dumnezeu la alegeri!!
Esec total. Administratie inepta.
Asa se spala bani, politic, adica legal. Tot ce este bun si functioneaza, stricam pe milioane de euro. Pe nimeni nu a interesat ca pe acea strada, s a facut comert de cand lumea si pamantul. Zilnic mergeam la scoala pe acea strada. Incepand de la vestita si spre unica ceasornicarie, magazin de plante, mezelarii, celebrele consignatii, unde mereu aveai ceva de vazut sau cumparat.. etc. Acum? Cu ce ne am ales? Milioane cheltuiti si bagati prin buzunare diverse, piata vestita distrusa, comercianti inecati in datorii(din care mai sunt), o strada pustie de zici ca esti la iesire din oras. Un rezultat, per total, cu ce ne am ales? Tone de pavaj care nu stiu cui folosesc, mici zone verzi care sunt folosite pe post de verdeata din padure, adica calcata in picioare idem pavelelor, etc. Sa nu mai povestim ca exista legi, care nici plimbarea unui caine pe spatiul verde este interzis si se da amenda. Dar noi ne intindem pe iarba in fața catedralei, de zici ca suntem la plaja. Pe bune oameni buni? Asta inseamna ca am evoluat? Si d nul primar ține cu cetatenii Aradului? Asta v-a iesii la iveala peste cativa ani, ca si la ceilalti primari. Atunci se v-a vedea cat a fost pt noi… si cat pt el. Asta inseamna evolutie? Nu prea cred, din pacate.
Din pacate nu s-a facut o treaba buna absolut deloc. Au pus la pamant un lucru bun. Am fost la targul de Pasti. Erau doar 24 de grade, dar simteai ca te arde soarele. Nu este umbra deloc, plus acele dale emana caldura. Daca Zilele Aradului se vor tine tot acolo, mi-e mila de saracii comercianti. Faliment scrie pe ei. Se vor “coace” in acele casute, lumea nu va merge cand afara vor fi peste 35 de grade. Cea mai buna locatie ramane parcul din spatele primariei. Pomi, umbra, briza de la Mures. Inca o idee foarte proasta a acestui primar. La fel ca si Aleea Borsec. O lucrare care nu era necesara. Banii aradenilor aruncati pe geam. Din pacate, locuitorii acestui oras nu au nici un cuvant de spus.
Prezența boschetarilor pe strada Metianu ,care foloseau băncile de 8.000 de euro bucata pe post de dulap și dormitor au avut rol hotărâtor pentru declinul comerțului.Si asta la doi pași de sediul poliției locale din piata Catedralei.Apoi ,cei 25 de milioane de lei cheltuiți pentru renovarea pieței nu au nici o justificare ,lucrarea a fost făcută la pas de melc(scuze melcilor de pretutindeni )de niste necunoscători ai meseriei de constructor.Strigă ștrandul de ani de zile că vrea și el aquapark,vrea pe fonduri europene ca cel din Oradea.Aude cineva?!
Ce firma a facut Studiul de fezabilitate pentru asa-zisa reabilitare a pietii Catedralei ? Nu cumva din anturajul politic al Primariei ? Exact ca cele care au obiect parcarile subterane sau supraetajate, ambele tipuri fiasco economic sau fantezii.
cea mai mare greseala e ca s-a desfiintat piata catedralei ce exista de peste 200 de ani acolo si ati mutat-o in cladirea din spate la etaj Ma mir ca inca nu desfiintati si catedrala dar nu e tarziu.
desfiintarea ”Pietei Catedralei ” a fost o ideie nefericita a edililor aradeni. PUNCT!
Relax, spatiile de acolo sunt dedicate cui trebuie…Degradezi, dupa vin “investitorii”…
Acele magazine nu vor atrage clienții niciodată deoarece sunt chiciurii. Nu au aspect comercial sunt niște “gherete” mizerabile. In primul rand trebuie tu că patron sa investești în aspectul magazinului nu sa îți facă primăria.
oare urmeaza piata mica, iese un bloc fain acolo
Tiganii si drogatii au invadat strada si zina. Nu vrea nineni sa aiba de a face cu ei de aceasta e pustiu Metianu.
Va mai mirati odata ce gruparea Falconetti a distrus ceea mai mare , frumoasa si importanta piata a aradenilor ??? Am tot avertizat ca daca Bibart va distruge piata vor murii toate afacerile din zona !1 Cind pe Messenger iam scris la Bibart ca prin distrugerea pietei mii de aradeni vor pierde locul de munca ca vor disparea toate afacerile acesta a raspuns prin rusinosul comentar : La cine nu ii comvine poate sa isi mute afacerile in alta parte !!
Tot orașul este abandonat de comercianți , despre ce vorbim ?!
Tragedia este că tuturor comercianților din zona piața mare-Metianu le-au fost distruse afacerile nu de către comuniști și urmașii lor direcți, psd, ci tocmai de partidul care trebuia să-i reprezinte:PNL!
Din păcate actualii penelisti n-au nici o legătură cu Liberalismul și economia de piață, e doar un alt partid format majoritar din bugetari, un posede mai mic.