Aradul se situează în topul județelor atunci când vorba de interesul străinilor. Poziționarea geografică, aproape de granița cu Ungaria, accesul la infrastructură – autostrada pe de o parte și terminalul feroviar pe de altă parte, au constituit atuurile pe care județul le-a folosit în atragerea investitorilor străini. Și numărul celor au venit să investească în Arad nu a fost deloc unul mic. Din 1991 până la sfârșitul anului trecut, Oficiul Național al Registrului Comerțului a raportat un total de 7.776 de societăți cu participare străină la capital.
Numărul mare al societăților străine înființate în Arad clasează județul pe poziția a șaptea la nivel național, prima poziție fiind deținută de București unde peste 113 mii de companii cu capital străin au fost înființate din 1991 până astăzi. Județul Timiș se clasează pe locul secund cu un total de 18.080 companii cu capital străin, iar pe locul trei este Ilfovul cu 11.563 de firme.
Revenind la județul Arad, cele 7.776 de societăți au subscris un capital total de peste 2,15 miliarde lei adică mai mult de 552 de milioane de euro. Potrivit ONRC, prin societate cu participare străină la capitalul social se înţelege societatea constituită, parţial sau integral, prin participarea unor persoane fizice sau juridice cu domiciliul stabil sau cu sediul social în afara României. Așadar, cele 7.776 de societăți cu participare străină la capital sunt fie în totalitate deținute de investitori străini, fie constituite în parteneriat cu oameni de afaceri arădeni.
Dacă e să ne referim la prima lună a acestui an, în ianuarie 2023 în Arad au fost înmatriculate cinci societăți cu participare străină la capital, însumând investiții de 1,6 milioane lei. Tot în luna ianuarie, două societăți cu capital străin au transmis majorări de capital cu o valoare totală de 82 milioane lei. Pe regiuni de dezvoltare, Regiunea Vest din care face parte și Aradul a avut un total de 39 de societăți înmatriculate în ianuarie 2023, fiind a treia regiune din țară după Nord-Vest și București-Ilfov.
Potrivit datelor centralizate în acest moment în Arad sunt active 23.791 de firme, dintre care 3.647 au capital mixt sau integral străin. „În mare parte investitorii care aleg Aradul sunt din țările europene, companiile italiene dominând clasamentul celor mai mari și puternici investitori din județ”, a subliniat arh. Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad. Așadar, din cele 3.647 de companii active, 1.560 sunt din Italia și au un capital de 607.548.545,22 lei. Urmează Germania cu 497 companii și un capital total de 341,89 milioane lei, Ungaria – 353 companii și un capital de 28,30 milioane lei, Austria – 286 companii și un capital de 358,45 milioane lei. Alte țări prezente în Arad prin investiții substanțiale sunt: Franța, Turcia, Serbia, Olanda, Spania și Statele Unite ale Americii.
Industria, lider de piață
„Din punct de vedere economic, domeniile cele mai dezvoltate sunt industria auto, industria alimentară, industria textilă, industria prelucrării lemnului, cercetarea, dezvoltarea şi high-tech. Industria reprezintă 32,8% din economia Aradului, iar acest indicator ne plasează pe locul 6 în țară. La nivel național, industria Aradului este a șaptea cea mai puternică din România, Avem 23.000 de firme active în județ, cu o industrie puternică în domeniul automotivelor, a construcției de vagoane de tren și tramvaie. Aradul este pe locul opt între județele României, din punct de vedere al PIB/cap de locuitor și pe locul 14 din punct de vedere al ponderii economiei locale în economia națională și pe locul 15 în ce privește câștigul salarial net raportat la media națională”, a explicat Gheorghe Seculici.
Plusuri pentru Arad
Așa cum am amintit Aradul a avut de câștigat în special datorită poziției geografice, dar dezvoltarea infrastructurii a contribuit deciziv la marile investiții străine. Gheorghe Seculici punctează că „relațiile foarte bune pe filiera UDMR cu Ungaria ne-au ajutat la sfârșitul anilor ‘90 să avem schimburi de experiență privind realizarea parcurilor industriale. Acest aspect a fost extrem de important pentru că așa am reușit să dezvoltăm în Arad zonele industriale. Aradul la începutul anilor 2000 era extrem de atractiv, un pol de interes pentru investitori. Vorbim de la amplasament, la infrastructură, dar și la forța de muncă. În momentul dezvoltării zonelor industriale forța de muncă pe filieră tehnică era unul dintre avantajele Aradului în atragerea marilor companii. Pe lângă toate acestea a fost și o deschidere a administrației locale, iar condițiile și facilitățile fiscale au venit ca un plus. La fel ca în zonele industriale s-a întâmplat și în zona liberă, astfel a reușit Aradul să atragă investitorii străini”.
Exportatori versus importatori
Potrivit datelor furnizare de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad cei mai mari exportatori sunt: Joyson Safety Systems Arad, Hammerer Aluminium Industries Sântana, Webasto România, Coficab Eastern Europe și Leoni Wiring Systems Arad. Pe de altă parte cei mai mari importatori sunt Joyson Safety Systems Arad, Coficab Eastern Europene, Hammerer Aluminium Industries Sântana SRL, Yazaki Component Technology și Webasto România.
Trimite articolul
XDiferenta intre Oradea si Arad este imensaaaaaaa!!!!!!! Daca interesul pt straini e asa mare, atunci de ce a ajuns Aradul ca si o comuna??? Timisoara, Oradea poate nu sunt cautate de straini, dar uitati-va cum arata….. despre ce vorbim?????
-
PIB /cap locuitor Arad- 98 % din median nationala; PIB / cap locuitor Bihor- 81,5% din media nationala
-
Administrația falkonistă e de vină aici
Pai, la Ghiroda, din jud. Timis, la doi pasi de Timisoara, exista chiar si o fabrica de…submarine, toasi!
-
I-ați pastilele și mergi la somn.
Căci, imediat intri la schimbul 3.
Pompeaza doar in investitii.In oameni mai putin…
-
Exact!in CTP de nu investesc acestia?o infrastructura,modernizarea depoului si garajului,in salarii pe masura strainilor?????suntem cel mai slab oras din tara ca salarii,sau ceilalti au 2 perechi?
Se vede clar in acest oraș dar ce case încă mai trebue terminate nu au nici o legătura cu acea Românie unde case mari sunt părăsite si se costruesc ceva altceva deci faceți o treaba in social deschideți câteva cantine sociale pentru constructori mai sunt aceste ajutoare sociale din reziliență Faceți-i acest minim program e nevoieeeeee
Strainii “pompeaza” si primaria “suge”.
-
Lasa ca si strainii isi externalizeaza profitul.
-
si ce ai vrea sa faca cu profitul, sa ti-l dea tie?
profitul ii profit, faci ce vrei cu el
-
Care STRĂINI ? EU nu văd nimica numai MĂGĂRII la tot PASUL ori alea nu sînt INVESTIȚII și numai GUNOAIE
Pline casele de copii sau pentruu copiiimergand spre Lipova in fiecare localitate casa pentru copii si orfelinate pline de saracie in Lipova numai copii speciali adică au nevoie de un nivel special de a cunoaste si invata adică li se administrează medicamente deși așa vin pe lume din saracie alcol si inevitabil nevoia de atragi???
-
nu investeste strainul in asa ceva pt ca nu iese profit….totul este pe interes, bani, concedii exotice, nimic nu mai este pe empatie, ajuta-ti aproapele, etc…suntem mai rau decat animalele.
-
Nu (mai) “investesc” strainii in astea pentru ca au vazut cum sunt romanii. Din 100 de euro donati, maxim 10 euro ajung sa fie folositi in scopul celor pentru care au donat.
Orice are legaturi cu politicul si sistemul bugetar, 10% ajung la ce trebuie si 90% ajung impartiti “unde trebuie”.
-
Au venit sa se îmbogățească plătind romanul cu minim p
Cate din aceste firme au fost infiintate legal, ocupa spatii legal, angajeaza legal (nu munca la negru), cate platesc legal pe stat de plata nu din mana, ofera servicii de calitate ?