Nici o lună fără încă o luptă în chestiunea Ştrandului şi mai nici o şedinţă CLM fără puncte de vedere ale aleşilor pe acest subiect. Modul în care trebuie administrat ştrandul, taxele care trebuie percepute aici şi viitorul său au fost din nou subiect de contre între Puterea şi Opoziţia din CLM. Iniţiatorul acestui dialog încrâncenat: nimeni altul decât Leo Aslău, omul de afaceri care poartă un război constant cu Primăria, prin Tribunale, în problema aceleiaşi baze de agrement.
Decis să dea CLM şi Primăria în judecată pe tema taxei de intrare în zona comercială a ştrandului, Leo Aslău a înaintat o cerere de revocare a hotărârii CLM 109/2011 privind „aprobarea Regulamentului de Organizarenu şi Funcţionare a Serviciului Public Zone de Agrement, a Caietului de Sarcini, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Zonei de Agrement şi Medotologia de calcul a tarifului de acces în zona de agrement”. Executivul le-a propus ieri consilierilor să respingă cererea omului de afaceri.
Un vot distrugător
Aslău le-a atras atenţia consilierilor că, şi prin votul lor, vor pune un umăr la falimentarea comercianţilor de la ştrand, iar de aici la falimentarea zonei comerciale a bazei de agrement, care va duce la distrugerea în totalitate a ştrandului, aşa cum era el perceput de vizitatori în urmă cu câţiva ani buni.
Leo Alsău le-a cerut aleşilor să reflecte înainte de a-şi da votul împotrivă şi să se gândească bine dacă vor să omoare definitiv zona comercială a ştrandului. A dorit chiar să le citească aleşilor un articol care face referire la drepturile şi obligaţiile lor, le-a vorbit de votul de legalitate pe care trebui să-l dea aleşii în problemele Aradului şi i-a mai îndemnat încă o dată spre meditaţie locală. A făcut o scurtă incursiune în privinţa legalităţii actelor votate de aleşi în privinţa ştrandului, nefiind lăsat să intre în detalii. „Prin votul dvs. veţi participa la distrugerea agenţilor de pe Ştrandul Neptun”, a concluzionat Leo Aslău.
Din nou, autorizaţiile
Supărat foc pe intervenţia lui Leo Aslău, Gheorghe Schill a sărit la gâtul acestuia întrebându-l dacă are autorizaţii pentru construcţiile sale de la ştrand, fără probabil să-şi dea seama, deşi nu era greu, că va deschide Cutia Pandorei, în condiţiile în care Aslău se luptă pe această temă de ani buni cu Primăria.
„Am şapte autorizaţii de construire, inclusiv pentru amenajare peisagistică”, şi-a început Aslău tirada, întreruptă bursc de preşedintele de şedinţă, Bruno Biringer.
Afaceri pentru doi
Replica a venit de la primarul Falcă, care a precizat, printre altele, faptul că există viziuni diferite vis-a- vis de ştrand, dar că unele sunt departe de realitate şi că „pentru noi şi pentru cetăţenii din Arad evoluţia ştrandului e vizibilă. Numărul de vizitatori e mai mare decât acum opt ani; chiar am bătut recordul săptămâna trecută”. Falcă i-a criticat însă pe unii comercianţi care „încep să confunde propria afacere cu administrarea domeniului public”, i-a trimis pe aceştia să se ocupe de propriile afaceri, a dat ca exemplu pozitiv pe patronii de la Raţio şi Caviar, pentru afacerile de succes de la ştrand etc. Edilul a mai precizat că este convins că intrarea de la ştrand (cel mai fierbinte subiect de discuţii) este legală şi că serviciile oferite de Municipalitate sunt dintre cele mai bune.
Fără taxă de intrare
Un singur consilier local a intervenit pe subiect. Tiberiu Dekany a precizat că a lăudat tot timpul modul în care s-a transformat partea de bazine, dar a indicat că este în continuare de părere că pentru zona comercială şi cea de căsuţe nu trebuie percepute tarife de intrare şi că, prin scoaterea acestor taxe, zona comercială are şansa să se redezvolte.
Falcă a ţinut să-i dea replică alesului, amintind faptul că la momentul la care s-au concesionat terenurile şi clădirile de la ştrand „s-au cumpărat cu ele existând în zona ştrandului şi supunându-se regulilor de aici. Nu poţi să schimbi structura juridică de acolo”.
Capital politic
Primarul a mai precizat că nu a fost încă invitat la nici un ştrand la care să nu se plătească intrarea, dar şi faptul că, deşi politic ar avea cel mai mult de câştigat dacă ar scoate taxele, va pune în prim plan administrarea acestei baze.
Prognoza pe ştrand
Primarul a precizat că are de gând să tranforme ştrandul dintr-o locaţie sezonieră într-una anuală. Nu a dat detalii asupra investiţiilor care ar urma să se realizeze pentru ca acest deziderat să devină realitate, dar a precizat că proiectul va fi realizat în 3-5 ani. Ştrandul ar urma să devină, dincolo de un loc permanent de agrement, şi o zonă de tratament. „Tare mi-aş dori ca agenţii economici de aici să devină parteneri la acest proiect”, a precizat Falcă. Dacă va mai supravieţui unul în zona comercială, pare să fi spus la auzul vorbelor Leo Aslău.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!