În ultimii ani, ștrandurile ungurești s-au dezvoltat foarte mult datorită românilor, care au devenit clienți fideli nu doar pe timpul verii, ci și iarna. Preferatele arădenilor sunt centrele acvatice de la Mako, Gyula, Szeged și Oroshaza. Nu doar pentru că sunt curate și oferă condiții bune, dar și pentru că în zona de vest a țării cele mai apropiate centre similare sunt la Felix și Deva.
”Noi, arădenii, de mulți ani ne dorim să avem un ștrand accesibil și iarna, cred că ar fi o investiție de succes, mai ales că nici în Timișoara nu găsești așa ceva”, a declarat una dintre vizitatoare, Amalia Man.
Ofertă pentru români
Băile termale din Ungaria au o istorie de două milenii și sunt recunoscute în toată Europa. ”Suntem țara europeană cu cele mai multe ștraduri. Cred că ne-am dezvoltat în domeniul acesta pentru că nu avem ieșire la mare. Există și un bazin termal foarte mare sub Câmpia Panonică, iar noi l-am exploatat foarte bine în ultimele secole”, a spus un reprezentant al complexului de la Mako, unde intrarea costă 2200 de forinți (circa 32 de lei), la care se adaugă 800 de forinți pentru accesul în zona de saune.
La Oroshaza, până la 31 martie, românii beneficiază de o ofertă specială: la cumpărarea unui bilet de intrare în parcul acvatic, al doilea bilet este gratis. Astfel, cu 2200 de forinți pot petrece o zi întreagă două persoane, ceea ce înseamnă un cost de 16 lei de persoană.
De asemenea, complextul acvatic din Gyula, care este deschis și iarna, are peste 70 la sută dintre clienți români, cei mai mulți din Arad, lucru care se poate constata ușor după numerele de înmatriculare ale mașinilor din parcare. Aici, biletul de intrare costă 2.000 de forinți (30 de lei), însă zona de aqua park se taxează separat.
Curățenie și confort sporit
În toate centrele de agrement din estul Ungariei, angajații vorbesc limba română, anunțurile se fac și pentru români, panourile cu informații și site-urile oficiale sunt, de asemenea, traduse, iar muzica sau posturile de radio care se aud în boxe sunt, în mare parte, românești.
Unul dintre motivele pentru care și arădenii aleg să meargă în țara vecină este legat de curățenie.
”În primul rând știu că nu iau ciuperci sau alte boli. Curățenia este desăvârșită, angajații sunt în permanență activi. Și românii se poartă altfel în Ungaria, sunt mai civilizați, respectă toate regulile. Mai sunt facilitățile pe care le oferă, mai ales saunele, care sunt de multe tipuri, uscate, cu aburi, aromate… Aici, șezlongul este gratuit, și găsești mereu liber, în timp ce în România trebuie să-l închiriezi”, spune un client din Arad care a ales Mako, Ovidiu Torz.
”Apa rece din bazine nu e rece, este exact așa cum trebuie. E valabil la toate ștrandurile din Ungaria la care am fost. În România se fac economii, apa e mai aproape de 20 de grade, decât de 30, cum ar trebui”, a adăugat o clientă din Timișoara, Maria Cristea.
În luna mai se deschide sezonul și la ștrandurile de vară, cel din Battonya fiind unul dintre cele mai căutate de arădeni. Aproape toți clienții acestui mic ștrand sunt din județul nostru, iar localitatea este atât de populară, încât în ultimii 15 ani sute de arădeni și-au cumpărat case în micul orășel situat la câțiva kilometri de Vama Turnu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!