Planul de reorganizare al CET Hidrocarburi înaintat către Primăria Arad descrie şi situaţia datoriilor pe care societatea le are. Iar un semnal de alarmă este tras de către banii care trebuie plătiţi în cel mult un an de zile.
Potrivit datelor făcute publice de CET H, nu mai puţin de 77.183.897 de lei trebuie achitaţi în maxim 12 luni, iar suma cea mai mare trebuie să o primească furnizorii de producţie, în mare parte CET Arad (aici fiind vorba de aproape 69 de milioane de lei). Pe locul doi în topul datoriilor pe care le are CET H se află creditele bancare.
Din cele cinci milioane de lei, cât a împrumutat centrala de la bănci, peste două milioane şi jumătate au termen limită 12 luni începând din data de 31 septembrie 2011. În ceea ce priveşte termenele de plată cuprinse între un an şi cinci ani, compania de termoficare trebuie să plătească aproape nouă milioane de lei.
Creditul, la zi
Dacă unele datorii mai pot fi amânate fără penalizări prea mari, CET H plăteşte cu sfinţenie creditul luat pentru modernizarea cazanelor cu apă fierbinte 4 şi 5.
„Până în prezent, societatea a reuşit să ramburseze toate ratele scadente aferente împrumutului de investiţie contractat în 2008, realizat pentru modernizarea CAF 4 şi 5, în valoare totală de 2,3 milioane de euro, cu perioada de rambursare 2010-2012. Creditul este garantat cu ipoteca asupra a 20.815 metri pătraţi de teren situat pe Bulevardul Iuliu Maniu”, susţin reprezentanţii CET H.
Bani de la buget
Reprezentanţii CET H au două soluţii care ar putea reduce datoriile înregistrate anual către CET Arad, furnizorul principal de energie termică.
„Achitarea datoriilor către furnizor ar putea fi realizată prin investiţii masive din surse nerambursabile, astfel încât să se diminueze nivelul pierderilor sau prin acoperirea pierderilor de către autoritatea publică locală cât şi/sau bugetul de stat prin acordarea de ajutoare”, susţin cei de la CET H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!