Încă de când a fost trimis în judecată pentru două acte de înşelăciune, Florin Ion Moţ, primarul şpăgar de la Zărand, a avut un singur ţel: să tragă cât mai mult de timp. Iar legea îi permite să facă acest lucru. La finele săptămânii trecut judecătorii Tribunalului Arad trebuiau să judece două contestaţii înaintate de Moţ şi avocaţii lui. Deşi există probe cât se poate de clare referitoare la faptul că primarul şpăgar este vinovat de înşelăciune, avocaţii lui au ridicat excepţii faţă de trimiterea în judecată a lui Moţ. Prima dintre ele se referă nelegalitatea administrării probelor, iar a doua la nelegalitatea trimiterii în judecată. Bineînţeles că aceste două acţiuni au fost respinse de magistraţii Judecătoriei Arad, dar Moţ a contestat deciziile judecătorilor de aici. Contestaţiile trebuiau să fie judecate de Tribunalul Arad. Ţinând cont că infracţiunea de care este acuzat Moţ este aceeaşi în ambele dosare, respectiv înşelăciunea, şi de faptul că excepţiile ridicate de avocaţi sunt cam aceleaşi, judecătorii de la Tribunal au cuplat contestaţiile în aceeaşi şedinţă de judecată. Însă, surpriză: dintr-odată, Moţ a rămas fără avocaţi. Ambele contestaţii au fost amânate deoarece primarul Zărandului s-a prezentat în faţa judecătorilor şi le-a spus că nu are avocat. Aşa că magistraţii au decis amânarea judecării contestaţiilor. Exact ceea ce a urmărit primarul şpăgar.
Nu vrea executare
Florin Ion Moţ nu vrea sub nicio formă ca cele două procese deschise pe numele lui să înainteze. Şi asta pentru că primarul a fost prins în flagrant în timp ce a primit mită de la un cumpărător de terenuri agricole. Dosarul respectiv a fost instrumentat de DNA Oradea, fiind judecat la instanţele din judeţul Bihor. Moţ a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de şapte ani de zile. Iar acest termen de încercare atârnă greu în spatele primarului şpăgar. Pentru că, orice condamnare, oricât de mică ar fi ea, s-ar transforma automat în închisoare cu executare. Potrivit surselor noastre, obiectivul lui Moţ este unul foarte simplu: tergiversarea proceselor şi întinderea acestora pe o perioadă cât mai lungă în speranţa că va scăpa de termenul de încercare până la sentinţele definitive pe care le va primi în noile dosare. Pentru moment, strategia îi iese destul de bine. Rămâne de văzut, însă, dacă primarul şpăgar va reuşi să întindă termenele până prin anul… 2022.
Vânzări ilegale de terenuri
Cum s-a ales Florin Ion Moţ cu aceste două procese în care este judecat pentru înşelăciune? Se pare că foarte simplu. În baza unor documente false eliberate chiar de primăria pe care el o păstoreşte, Moţ a vândut către doi investitori anumite suprafeţe de teren agricol. Însă ce nu au ştiut firmele care au plătit bani grei pentru pământ a fost faptul că terenul respectiv nu aparţinea primarului Moţ. Mai mult decât atât, unele parcele au fost vândute de două sau mai multe ori în acelaşi timp. Procurorii au finalizat rechizitoriile în cele două cazuri de înşelăciune şi l-au trimis în judecată pe primarul din Zărand.
Citiți principiile noastre de moderare aici!