Mână de gospodar la Vladimirescu. Şi multă pasiune. Primarul Ioan Crişan povesteşte cu pasiune cum se modernizează comunitatea aflată la doi paşi de Arad: cum se dezvoltă infrastructura, cum a apărut în câţiva ani un cartier nou, acolo unde era păşune, cum s-au renovat grădiniţele şi şcolile. Dezvoltarea comunei se bazează pe hărnicia oamenilor, spune primarul Crişan, dar viziunea administraţiei locale face ca lucrurile să se mişte repede şi bine.
Prima, Primăria
Cum orice gospodar bun se cunoaşte după propria curte, Primăria Vladimirescu este în curs de modernizare. Cu aproape şapte miliarde de lei vechi, centrul administrativ primeşte un aspect modern, devine un spaţiu funcţional. „Este important ca oamenii să vină cu plăcere la Primărie, să îşi poată rezolva repede problemele”, detaliază primarul.
Birourile cele mai solicitate – urbanism, contabilitate – vor primi, ca atare, o atenţie specială. Se va amenaja şi un birou pentru evidenţa populaţiei, pentru ca oamenii din Vladimirescu să nu mai bată drumul până la Arad, pentru documentele de identitate.
Nici sănătatea cetăţenilor nu a fost uitată: se desfăşoară tratative cu SMURD, pentru ca serviciul să funcţioneze şi la Vladimirescu.
Despre asfalt
„În centrul vechi din Vladimirescu o singură stradă nu este asfaltată, cu acces la apă, gaz şi canalizare. În trei ani, putem reabilita străzile din toată comuna. Nu ne grăbim cu asfaltul, pentru că înainte trebuie să introducem canalizarea. Anul trecut am asfaltat străzi din Vladimirescu, Mândruloc, Cicir, dar şi din cartierul nou de case. În cartierul nou, nimeni nu trebuie să meargă mai mult de 300 de metri pe drum neasfaltat. Lucrările vor continua anul acesta, pentru că avem 16 miliarde de lei vechi din excedentul trecut. Sperăm că vom primi şi ceva din cele patru miliarde de euro care vor fi destinate administraţiilor locale, deşi nu dorm cu poza doamnei Elena Udrea sub pernă”, spune Ioan Crişan.
Centurile comunei
Vladimirescu visează frumos. Pe termen lung, se fac eforturi ca porţiunea de pe DN 7, care trece prin mijlocul localităţii să devină practic un drum intern, fără trafic intens. Astfel, o centură de ocolire a localităţii ar urma să plece de la Gara Gologovăţ şi să treacă prin Combinatul Chimic. Au avut, deja, loc tratative cu proprietarii de terenuri din zonă, s-au făcut schimburi astfel încât drumul să devină în prima fază comunal, apoi judeţean. O altă centură va lega, în viitor, Vladimirescu de autostrada Nădlac – Timişoara.
Grădiniţa
La Vladimirescu se acordă o atenţie specială copiilor. Anul trecut a fost finalizată grădiniţa din Vladimirescu, un spaţiu în care copiii au condiţii extraordinare. Este în curs de finalizare grădiniţa din Mândruloc, în incinta şcolii. „Grădiniţa funcţiona într-un spaţiu închiriat, în care nu puteam să facem investiţii. Am pus doar geamuri termopan, pentru că nu puteam să lăsăm copiii în frig. De anul acesta, cei mici vor beneficia de cele mai bune condiţii”, spune primarul. Toate unităţile de învăţământ din comună au sistem de încălzire pe gaz.
Vor centru cultural
Ioan Crişan susţine că a acordat o atenţie deosebită şi posibilităţilor de petrecere a timpului liber. S-au făcut reparaţii capitale la Căminele culturale din Horia şi Mândruloc, iar anul acesta va fi reabilitat căminul din Vladimirescu. Aici tinerii vor avea la dispoziţie o sală care poate primi în condiţii foarte bune 200-300 de persoane, pentru nunţi, botezuri sau alte evenimente.
Un proiect interesant este legat de înfiinţarea unui centru cultural, unde copiii vor putea lua lecţii de pictură sau muzică. Proiectul va fi realizat fie din fonduri proprii, fie în colaborare cu o fundaţie din Suedia, cu care există discuţii în acest sens.
Jos birocraţia!
Nu totul e simplu. Primarul Ioan Crişan are de purtat o luptă cu birocraţia, pentru a putea valorifica pădurea şi malul Mureşului, ca spaţiu de agrement. În acest moment, după inundaţiile din anii trecuţi din Moldova, nu se eliberează autorizaţii de construire în zone inundabile. „Nu se ţine cont de specificul zonelor. Noi vom da autorizaţii celor care vor să construiască unele cabane din lemn, pe piloni. Investitorii îşi vor asuma riscul de a nu fi despăgubiţi, în caz de inundaţii” a precizat Ioan Crişan.
Dezvoltarea comunei se bazează pe hărnicia oamenilor şi viziunea administraţiei – Ioan Crişan.
JA- F.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!