Cetatea Aradului este unul dintre obiectivele pe care administrația locală le-a prioritizat pentru următorul ciclu financiar european. Câteva proiecte europene ar urma să cuprindă componentele arhitecturale, peisagistice și istorice ale Cetății și să o redea orașului. Proiectele sunt considerate ca fiind unele strategice pentru județul nostru și vor fi pregătite încă de pe acum pentru a putea primi finanțare europeană. Mai mult, potrivit administrației locale și conducerii PNL Arad, proiectele s-ar putea implementa fără nicio problemă chiar cu militarii în Cetate, această variantă fiind chiar preferată de administrație.
Partenerii Armatei
„Noi nu suntem dușmanii Armatei. Ne bucurăm că Unitatea Militară este în Cetate pentru că Cetatea este păzită. Ceea ce discutăm astăpzi sunt proiecte care vor dura până la finalizare câțiva ani de zile. Prin urmare vom putea, chiar în colaborare cu dânșii, dacă va fi eligibilă Unitatea Militară pentru aceste proiecte, să lucrăm cu ei acolo. Proprietatea este a Primăriei cu drept de folosință a Armatei și prin urmare câștigăm timp și nu pierdem bani, posibile finanțări”, a explicat primarul interimar, Călin Bibarț, în cadrul unei conferințe de presă susținută de conducerea PNL Arad.
O Cetate, mai multe obiective
În continuare, Bibarţ a subliniat de ce se doreşte accesarea mai multor finanţări, pe axe distincte, pentru Cetatea Aradului.
„În sine, noi o denumim Cetate dar are mai multe obiective foarte importante: zidurile cu toate catacombele, spațiile verzi cu alei, clădirile și Biserica Franciscană. Noi încercăm să obținem finanțări pe axe care există pentru fiecare dintre ele. În situația de acum există posibilitatea accesării a 7,5 milioane de euro pe regenerare urbană, ceea ce include tot ceea ce înseamnă spații verzi interioare, alei, piață centrală, suprafață verde de 20 mii mp. Pe cealaltă axă care include obiective de patrimoniu avem posibiliatea de a accesa până la 15 milioane de euro și să rezolvăm intrările în Cetate și catacombele. Desigur, vor mai rămâne în discuție: Biserica Franciscană, pe care sunt sigur că putem obține finanțare împreună cu Ministerul Culturii așa cum a fost cazul Bazilicii de la Maria Radna – Lipova , și apoi pe cele două corpuri de căldire care trebuie salvate”, a punctat Bibarț.
În încheiere, primarul intermar a concluzionat că administrația locală este un partener al Armatei Române și „în niciun caz concurentul lor” și că „vom căuta pe orice axă de finanțare o posibilitate de a finanța o anumită parte din ceea ce înseamnă Cetatea”.
Trimite articolul
XOooooo….
D-lor, nu ne mai obositi cu povesti de adormit copiii. Voi nu sunteti capabili sa pastrati curate intrarile in oras, sa ajutati proprietarii de cladiri vechi sa isi refaca fatadele si aspirati la cai verzi pe pereti? Hai, fuguta la d-lul profesor Bolojan pt niste ore de management si dupa, fapte. Asadar, pana atunci, vorbiti prin fapte, ne-am saturat de abureli.
-
Corect, întrările în oraș sunt foarte murdare la fel ca și curățenia în oraș. Buruieni, pietre pe asfalt plus tomberoane pline ochi.
-
Bravo, mai bine nici nu se putea spune !!!!!!
Pe scurt : bla-bla-bla .Auzi aceasta placa stricata de mulți ani de la mincinoși.
Minciuni marca Falcao de la Brad.
Astea sunt povești electorale.De ani de zile Falca a întreținut aceasta poveste cu cetatea,dar in realitate nu se doreste.P
Minciuni de campanie electorală.
Minte PNL-ul de rupe ca sa iasa Balcea primar. Tot in proiecte suntem cu Cetatea de 10 ani eu nu cred nimic din vrajeala asta.
Eu propun sa se face un studiu de pre-fezabilitate, un studiu de fezabilitate, un studiu de impact ecologic, un studiu de oportunitate economica, un studiu de integrare in peisaj ….(d-l Bibart, ma primiti in echipa de colaboratori ? ca idei mai am !)
-
👏👍
Cu 22 de milioane de euro cumperi toata zona industriala… Ce de objective, auzi tu: catacombe, ziduri, cladiri… O sa see bulucesca turistii CA la Disney world de abia o sa aiba loc aradenii sa se bucure de ziduri, catacombe spatii verzi si cladiri, astept cu nerabdare taierea panglicii de inaugurate, sa nu vedem lucrurile atat de negativ ci Mai Bine pozitiv, covid pozitiv… Cand pesimistul spune ca Mai rau Nici ca se poate optimistul spune ca se poate… Demagogie si sforaiala de articol tipic aradon. Ce dracu, toti sunteti amatori cu 10 clase, de nu va iese o exprimare coerenta Nici macar in antet. Se vede ca nu ati cantat gaudeamus decat cel mult la terminarea clasei a 8a. ☮️!
Daaaa, ce sa mai zic , voi si proiecte de anvergura asta !!! Ma apuca rasul, cand voi nu sunteti in stare in afara sa asfaltati niste strazi la 4 ani de absolut nimic. Evident niste studii de fezabilitate, niste sute de mii de euro sifonati, niste fonduri evident ca puteti ciupi, dar c am atat. Aici se si opreste stiinta administratiei aradene. Cand ma uit la marile realizari din ultimii 20 de ani, ce pot sa mai zic…Faptele vorbesc de la sine… Sau o imagine face cat o mie de cuvinte….. Nu vreti sa faceti si cumva o mega arteziana pe mures, cu jeturi de apa de sute de metri in culori si cu muzica ?? Ca nu de mult a ti aberat si la asa ceva……
Asa cum sunt pompieri voluntari asa sunt și idioții voluntari. Numai ca primi sunt foarte utili iar ceilalți politicieni sunt extrem de inutili și foarte periculosi.
Acest proiect futurist auzim de 16 ani de la mafalda primarilor mai are idei năstrușnice ca de exemplu metropola unita Arad vs Timișoara dați pace omului ca atât poate păcat ca arădeni nu au văzut asta .
Numai ca dacă votul nostru ar schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lasă să votam.
Super tare! Merita si Aradul sa aiba o cetate in circuitul turistic, mai ales ca e o cetate cu o istorie aparte. Nu suntem mai fraieri ca vecinii din Oradea, Alba Iulia, Timisoara sau Deva. Fiecare valorifica ce are. Ca sa va faceti o idee, ca daca administratia locala se implica poate schimba fata unui oras, uitati-va si la Resita. Sa auzim de bine!
-
Dar imi spui si mie cum o sa poti lasa turistii într-o unitate militară, într-o zonă militarizata, care practic e de importanta strategica? Tu ai văzut ce aberatii debiteaza oamenii aceștia? Cred ca habar nu au ce imensitati debiteaza cand scot pe gura. Si la Alba Iulia sau Oradea, cetățile au fost demilitarizate prima dată. Cat timp nu se gaseste sa mute baza militară de acolo puteti sa va luati gândul, dar sa le explicați în campanie ca sunt niste imbecili care cred pot prosti lumea cu asemenea imensitati! Ăștia fac orice pentru niste voturi, iar orașul acesta nu mai are nici o sansa… Si Reșița a ajuns sa aibe mai multa viziune decât noi… Comparatii cu Oradea și Timișoara sunt efectiv puerile, astea sunt in cu totul alta liga, cand pe noi ne bate la proiecte si viziune orase ca Deva, Reșița sau Alba Iulia…
-
Pt Sansa de la Arad……. i ti doresc in continuare un somn linistit. Unde plua mea traiesti ? Auzi , nu suntem mai fraieri ca aia din Oradea. Evident ca nu, suntem mai ordinari si imbecili…..
Domnilor de la (PSD si PNL) placa asta am auzit-o de mult! ar trebui sa va dati seama ca lumea s-a mai desteptat si nu orice p–la de om o sa acceada la Primarie (ma refer la PNL si PSD) sunteti toti de tot rahatul. Aradul e asa de murdar, plini de boschetari, cersetori….centrul e ca dupa razboi, magazine inchise (vezi fosta Casata) si altele….arata deplorabil tot! Vazand poze de pe vremea lui Ceausescu ma gandesc ca atunci era ordine si disciplina….oamenii isi faceau fiecare treaba la locul de munca! Mai bine mai putine promisiuni si mai multe realizari! Curatenia Aradului lasa de dorit. RUSINE!
Nu sunteți în stare să reparați 20 de gropi din pădurea Ceala, spre 3 insule, și vă faceți planuri de milioane de euro.
Îți strici mașina mergând la plimbare…
Mă întreb dacă am să mai trăiesc să văd terminat proiectul, dacă STADIONUL UTA a fost construit în 6 ani (…. Apropo, nici acum nu e gata…. Și când va fi… Câte nereguli vor fi…. Ha ha ha… Parcă văd) Uitați-vă la Oradea, un oraș cu adevărat European.
Tell me lies,tell me lies,sweet little lies …..La fiecare campanie,revine slagarul ever green.
De strategii suntem sătui. Am mai văzut acum câțiva ani tot o strategie pentru ca cetatea Aradului să fie redată în circuitul civil, strategie a rămas, am mai văzut o strategie de amenajare a unor parcuri cu luciu de apă, cu piste de biciclete, peiste de canotaj, etc, ce mai – o minunăție – pe zona de la Cărămidărie, strategie și proiect vizionar a rămas și aia. Ne-am procopsit în schimb cu o stradă a Mărului, care la începutul acelei strategii avea vreo 2 bordee care puteau fi ușor demolate și ocupanții mutați de acolo, iar în prezent acolo s-a dezvoltat o adevărată comunitate de cetățeni vai de mama lor. Așa că stimați politicieni, lăsați-ne cu strategiile. Voi, cei din Arad sunteți buni numai de scos strategii de la saltea odaă la 4 ani și cam atât. Ne uităm la Oradea, vecinul nostru, unde nu se fac atâtea strategii acolo se fac lucruri pentru oameni, pentru comunitate. Fără palavre în vânt, fără fală, cu modestie și se fac. Voi, politicienii arădeni sunteți doar niște mincinoși ordinari și cam atât. Este an electoral de aia veniți iar cu strategiile voastre fără sens.
Povești, basme, abureli.
au mai fost 75 de milioane de euro in proiectul berd…au ramas doar gropile…daca calculam milioanele de euro investite in arad si platite de aradeni ne dam seama ca am fi trait ca in dubai dar suntem ca in afghanistan sau alta tara aflata in razboi…olteanul falca e singurul care si a asfaltat gropile din falca cu operatii estetice si tot arata ca o maimutica olteneasca!
Gogoși electorale !
Administrația locală nu este în stare să revitalizeze comercial centrul orașului, multe spatii goale sau părăsite, si voi vizați la o cetate turistică !? Sunteti rupți de realitate ca majoritatea politicienilor.
Eu chiar nu inteleg de ce e nevoie de asemenea sume de bani! Iarba si toate cele vor fi amenajate de oameni care sunt angajati la primarie pentru asemenea lucruri, deci deja oricum au salar lunar indiferent ca tund iarba sau spala peretii de la cetate. O fi cativa zeci de litri de benzina necesar pentru transport si echipamente… dar ce naiba se face cu banii? In viata mea nu o sa inteleg. Nu e ca si cum angajeaza primaria alti 10.000 de oameni care sa munceasca… chiar si asa nu s-ar ajunge la asemenea sume.
Daca un om normal isi face o carare cimentata in curte, il costa vreo 100 de lei. Daca administratia face o carare de aceleasi dimensiuni, ii costa 10.000 de euro. Daca ar face primaria un proiect in care sa vina oamenii singuri sa munceasca si sa construiasca, i-ar costa de 5% din cat platesc cu fonduri si firme fantoma care reangajeaza alta firma care la randul ei alta firma si tot asa. Plus, s-ar termina lucrarile in timpuri record daca ar lucra oamenii in locul firmelor smechere.
-
Ai dreptate dar dacă ar fi așa de unde naiba ar fura politicienii noștri atâta ? Toți sunt putrezi de bogați, milionari în euro deși au aterizat în Arad cu o pungă de 1 leu în mână și hainele de pe ei. Nimeni nu vede asta
-
Corect, niste parveniti care au facut averi din banul public. Si nimeni nu face nimic, de ? Deoarece sunt toti mana in mana, politicul cu institutiile de forta. Sunt cu totii vinovati pentru distrugerea tarii. Poate prin 2040 o sa fie trasi la raspundere, post mortem..
-
Unitatea Militara ar putea fi mutata la Radna, acolo exista o cazarma militara neocupata, in stare bun, unde se poate transfera tot efectivul si activitatile unitatii militare din Cetate.
La Radna exista traditie militara, plus mostenirea istorica lasata de Detasamentul Paulis, de curajul celor care au luptat si invins in perioada 14-20 Septembrie, 1944 in luptele de la Paulis, Ghioroc, Minis, etc
-
Increc sa mai explic inca o data (am mai postat un comentariu similar, dar se pare ca nu am fost inteles).
In Cetate functioneaza un batalion mixt romano-maghiar, cu comanda rotativa, ca garantie internationala ca intre Romania si Ungaria nu vor fi conflicte armate.
In septembrie ’44 la elevii de la scoala de subofiteri de la Radna au oprit o contra-ofensiva a trupelor hortiste (nu germane).
Nu este diplomatic sa muti batalion mixt in aceasta locatie.
De ce nu este luata in discutie unitatea din Gai ? Sunt ceva interese pentru terenul ala ? un mall, un “dezvoltator imobiliar”….
Unitatea Militara ar putea fi mutata la Radna, acolo exista o cazarma militara neocupata, in stare bun, unde se poate transfera tot efectivul si activitatile unitatii militare din Cetate.
La Radna exista traditie militara, plus mostenirea istorica lasata de Detasamentul Paulis, curajul celor care au luptat si invins in perioada 14-20 Septembrie, 1944 in luptele de la Paulis, Ghioroc, Minis, etc
Pregatiri pt alegerile???? Ahahahaha