ARAD. A fost nevoie de o singură zi în care să plouă mai serios pentru ca străzile Aradului să devină veritabile canale navigabile. În Micălaca, în Subcetate, Sânicolaul Mic, străzile au fost acoperite cu apă care a ajuns chiar până la un metru înălțime. Pasajele din oraș au fost cele mai afectate, șoferii fiind nevoiți să se ajute unul pe altul, împingând mașinile, pentru a trece dincolo de băltoacele lungi de câțiva zeci de metri. Mai multe numere de înmatriculare ale mașinilor au fost înghițite de valurile de pe străzi. Pasajul din Micălaca a fost cel mai afectat. Pe lângă faptul că acesta este un important nod rutier, care face legătura între centura municipiului și drumul către Timișoara, miercuri, sensul giratoriu de la Billa, cum este cunoscut de arădeni, a devenit impracticabil. În urma ploilor, apa a urcat până la aproximativ un metru, înghițind mașinile care încercau să traverseze „lacurile artificiale”. Doar mașinile de teren și autoutilitarele au reușit să treacă, nu fără emoții, prin baltă. Autoturismele au rămas, în schimb, înțepenite, după ce apa le-a defectat. Un grup de voluntari a început să împingă mașinile rămase în apă și le-a scos la… liman.
Pompe mici
Reprezentanții Companiei de Apă Arad au găsit și de această dată o scuză, cum se întâmplă la fiecare astfel de eveniment. Iar scuza cea mai plauzibilă și pe care nu o poate combate nimeni este aceeași: sistemul de canalizare este foarte vechi și nu mai poate face față. Dar, în plus, Marius Toma, director tehnic al companiei, a ținut să precizeze și faptul că „datorită ploilor abundente și debitelor mari de apă din ultimele zile, avem o situație specială. Toate echipele au fost mobilizate pe străzi. În prezent, modernizăm stația de pompare numărul 2, din Micălaca. Vom mări capacitatea pompelor, iar astfel de situații, cum este cea din zona pasajului, nu se vor mai întâmpla”.
Rămâne de văzut câtă veridicitate vor avea declarațiile lui Toma în viitorul apropiat, ținând cont de faptul că toamna, cel mai ploios sezon al anului, se apropie cu pași repezi.
Capul directorului
Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Municipiului Arad cer capul directorului general al Companiei de Apă, Gheorghe Bănățean. „Primăria Municipiului Arad solicită Consiliului de Administrație al Companiei de Apă și Canal SA măsuri de sancționare a managerului executiv, dl. Bănățean Gheorghe, care s-a dovedit incapabil să asigure funcționarea sistemului de canalizare pe care îl gestionează. Municipalitatea consideră că este inadmisibil să se inunde artere mari de circulație din oraș la fiecare ploaie și să primim de ani de zile de la responsabilii Companiei de canalizare același răspuns nepăsător «reteaua nu face față». Chiar astăzi s-a inundat Pasajul Voinicilor și Bd.Titulescu, iar intervenția Companiei de Apă și Canalizare a fost o nouă probă de incompetență și dezinteres, cu toate că Primăria a pus la dispoziție toate resursele necesare”, susțin reprezentanții administrației locale.
Cu repetiție
Situația de miercuri nu este un caz izolat în Arad. La fiecare ploaie mai puternică, sistemul de canalizarea cedează în toate zonele mai joase ale municipiului. Pe lângă zonele enumerate mai sus, probleme pot fi întâmpinate și pe strada Cocorilor sau în Gai, unde lucrările de modernizare a rețelelor de apă și canalizare au fost finalizate recent. Asta pe lângă alte situații de criză, în care conductele pușcă efectiv în subteran din cauza vechimii, cum a fost cazul străzii Constantin Brâncoveanu, prezentat în ziarul nostru de marți. Totul, în condițiile în care Compania de Apă investește anual milioane de lei în modernizarea clădirilor pe care le deține sau în achiziția de autovehicule, iar prețul apei și al canalizării crește de 3-4 ori în fiecare an. Pare că banii merg spre orice alt obiectiv, mai puțin spre modernizarea rețelelor de apă și canal, cele care aduc profit companiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!