Fără o strategie bine determinată pe termen mediu și lung, fără unitate și reprezentativitate mediul de afaceri va avea mari dificultăți în a se impune atunci când vine vorba de schimbări fiscale și politici economice naționale.
Marcel Măinescu, prim-vicepreședintele Patronatului Național Român – Filiala Arad, a lansat un apel public pentru implicarea companiilor arădene în mișcarea patronală. „Pentru a putea trasa o strategie bine conturată este nevoie de o entitate care să poată aduna cât mai mulți pioni ai economiei care să poată avea o voce puternică dar și reală cu mediul economic. Multe societăți se lamentează cu faptul că nu sunt băgați în seamă și cu faptul că nimeni nu îi ascultă. Patronatul face exact acest lucru, și anume, unește aceleași voci răzlețe și le duce mai departe către factorii de decizie”, subliniază Măinescu. Mai mult, Marcel Măinescu punctează că „orice companie (fie ea mică, mijlocie sau mare) nu are decât de câștigat atunci când decid să devină membre într-o asociație patronală. Patronatul reprezintă vocea membrilor săi, atunci când vine vorba de adoptarea și respectarea anumitor politici sociale, de legislația muncii, fiscale sau economice”.
Despre rolul patronatelor
„Cel mai important rol a patronatelor este susținerea intereselor membrilor în fața autorităților publice, sindicatelor sau diverselor grupuri de interese. Nu mă feresc de acest termen, care în ultimul timp a primit o conotație peiorativă, ci pot spune răspicat că orice susținere trebuie să fie 100% transparentă. În același timp patronatul are și un rol de conciliere între membri săi. Membri unui patronat iau inițiativa și discută cu anumiți formatori de opinie, mass-media, politicieni, juriști sau organizații sindicale, pe probleme care pot promova sau apăra interesele organizației. Pentru un antreprenor, aderarea la o asociație patronală poate aduce multiple beneficii care îl vor ajuta să devină mai competitiv pe piață, să găsească o rezolvare rapidă la toate blocajele ce pot apărea și să-și poată desfășura activitatea știind că interesele îi sunt apărate”, clarifică Marcel Măinescu.
Pe de altă parte, Măinescu subliniază cât de importantă este ca producătorii să înființeze asociații profesionale, reușind astfel să controleze mai ușor tot lanțul producător – procesator – distribuitor – retailer. „Faptul că se acționează concertat, direcționat și bine țintit nu poate decât să creeze avantaje întregului sector economic. Asocierea ușurează standardizarea produselor, standardizare care ajută la vânzarea mult mai ușoară a produselor pe piața finală”.
Unitate în fața crizelor
În final, reprezentantul Patronatului din Arad transmite că „este foarte important ca mediul de afaceri să se unească pentru a putea face față, crizei economice care se conturează. Trebuie sa urmărim faptul că scade consumul de bunuri, fapt ce va influența automat tot lanțul economic. În momentul în care datele vin rapid de la agenții economici se poate analiza și previziona mult mai repede o posibilă criză sau recesiune, fapt care ar putea fi benefic în luarea măsurilor economice necesare. Cu alte cuvinte, nimeni nu îți bagă în traistă, dacă nu te ajuți singur, fapt ce se impune a găsi soluțiile optime pentru diversele probleme care apar inevitabil”.
Trimite articolul
XCe fata de “investitor” are…
PNȚCD-ISTUL LUI DIACONESCU,DE ACUM 32 DE ANI,TRESEIST PNL-IST!!!!!!!!!!!!!
CUNOAȘTE AFACERI LA FEL CA TATĂL SĂU(UN CELEBRU CIRCAR).
CONJUNCTURA I-A FĂCUT CU BANI…TRECETI PE STR.MARASESTI SĂ VEDEȚI CE DEGRADATAE SUNT CLADIRILE FABRICII DE CEASURI!
VAI DE CAPUL LUI SI DE OPINIA LUI !!!!!!!!!!
UN PĂRERIST!
reprezentantul Ardului ??!!!
-
Cosa Nostra pare mai aproape de adevar…