Un întreg sector al economiei este în colaps și revenirea lui pare aproape neverosimilă, cel puțin nu la standardele știute înainte de pandemie. Vorbim de tot ce înseamnă resturante, cafenele și hoteluri – generic numit domeniul HoReCa. Dincolo de fiecare bar, de fiecare hotel sau cafenea sunt zeci și chiar sute de angajați, anagajați care la rândul lor asigurau veniturile pentru cei de acasă, își întrețineau familiile. Toți acești întreprinzători, care poate s-au angajat în creditări, sunt acum puși la zid. Și dacă parte din industrie va reporni atunci când starea de urgență va fi ridicată, în sectorul HoReCa previziunile sunt sumbre.
În acest context, câțiva manageri de restaurante și nu numai au inițiat o petiție online. „HoReCa salvează România! În primele 3 luni ale anului 2019, HoReCa a asigurat 28% din creșterea PIB-ului. Ce solicităm? În primul rând comunicarea transparentă a tuturor condițiilor în care vom putea relua activitatea (data începerii activității, modul de lucru, capacitatea operațională). Apoi, suspendarea de la data de 1 mai pe o durată de 12 luni -cu posibilitate de prelungire- a taxelor (impozite, taxe salariale, autorizaţii de functionare, taxe de ocupare a domeniului public). De asemenea, considerăm oportună introducerea tichetelor de masă și a bonificațiilor locative pentru angajații HoReCa. Companiile ar trebui să fie dotate în regim de custodie cu echipamente necesare prevenirii și răspândirii COVID-19, iar programul IMM Invest ar trebui perfecționat și demarat de îndată. Considerăm, de asemenea, că se justifică introducerea unui program destinat HoReCa, constând în ajutor de stat nerambursabil raportat la cifra de afaceri a fiecărei companii, precum și asigurarea investiției în caz de faliment cauzat de noul coronavirus”, spun inițiatorii acestui demers.
Ce își asumă reprezentanții HoReCa? Menținerea în concordanță cu prevederile legale a unui sistem intern de prevenire a îmbolnăvirilor, utilizarea și asigurarea mentenanței tuturor dispozitivelor aflate în custodie pentru prevenire COVID19, precum și instruirea și pregătirea angajaților în vederea asigurării prevenirii COVID-19.
Petiția este disponibilă online și poate fi semnată prin accesarea linkului – https://www.petitieonline.com/horeca_salveaza_romania
Inițiativă și pentru evenimente
Un alt strigăt este și al organizatorilor de evenimente. Într-o altă petiție inițiată de această dată la nivel național, cu adresare către Ministerul Afacerilor Interne, se solicită reluarea organizării de nunți și botezuri începând cu 1 iulie. Petiția, disponibilă aici – https://secure.avaaz.org/ro/community_petitions/guvernul_doresti_ca_nuntile_si_botezele_sa_fie_facute_incepand_cu_1_iunie; a strâns momentan peste 12 mii de voturi.
Trimite articolul
XDin cauza incompetentei si lipsei de reactie a guvernului nimeni nu stie inca foarte clar ce va fi dupa 15 Mai. Ce e cert e ca niciunde in lume nu s-au luat masuri asa drastice cum se prevad la noi. Daca se vor impune tot felul de restrictii prin care va scadea capacitatea hotelurilor si localurilor patronii vor scumpi tot pt a mentine nivelul de profit macar cat era anterior(ceea ce e de inteles). Ceea ce nu va fi de inleles e ca dupa ridicarea restrictiilor si eventuala revenire la capacitate maxima preturile vor ramane asa …
-
Nu mai dezinforma lumea. Restricti mai mari sunt in Spania si in Italia ca la noi. Ajungeam si noi ca ei daca nu se luau masuri din timp.
Hotelurile nu au de ce sa se planga, din cate se vede sunt transformate in centre de carantina si locuinte pentru oamenii din lina intai, pe banii statului si care s-a si vazut deja ca au profitat si au dublat preturile, vezi ex Hotel Marem.
legat de preturi…nu iti convine nu mergi!-
Ba alex nume de sluga, ce carantina tot visezi? Alea sunt lagare si sunt ilegale,Johan cu gasca lui securista vor raspunde pentru asta…si ce dracu ne tot dati exemplu Spania si Italia? De ce nu Suedia si Germania,nu mizeriile alea latine…
-
In Germania au relaxat masurile si acum au un alt val de imbolnaviri. Se gandesc sa indroduca din nou masurile initiale. Citeste presa ca stirea e peste tot.
-
Bine ma Cristinel…Suedia are aproape 20000 de cazuri 2300 de morti si abia 1000 de vindecati, drept dovada ca au ars-o chill pana acuma, nu securisti ca noi. si aste la o tara aproape de jumatate de populatie cat noi.
Si acuma zii tu sinceri si sa mori tu daca minti, pe cine au cazat la pensiune de la iesire din grasiste de ex? pe niste oameni care au venit in tara din zonele rosii si asteapta 14 zile sa vada daca au sau nu virusul. Lagare te-au instruit pe tine PSD-sistii sa le spui, noi restu oamenilor le vedem ca pe un loc de izolare pentru eventuali infectati.
Du-te repede in Oradea, un grup de diaspora chiar acuma incearca sa evadeje de la hotel. da-le o mana de ajutor si poate primesti si tu ceva virus in semn de recunostiinta. -
MAI HUNULE CARE ESTI, NU MAI POSTA, INTRA PE STIRI DIN UK SI POSTEZA ACOLO SAU NU CUNOSTI LITERELE IN ENGLEZA???DA-NE NOUA LA LATINII ASTIA CARE SUNTEM CA-TI TRDUCEM NOI.
-
mai par pubian..intra pe booking cauta locuri in Arad si ai sa vezi ca marea majoritate a hotelurilor au camere si le dau …ILEGAL…dar fac bani…si se plang,si vor cere bani de la guvern…care mai prostane e MAJORITAR psd-ist….Apart hotelurile la fel zbarnaie la negru…asa ca taci!
-
-
“suspendarea de la data de 1 mai pe o durată de 12 luni -cu posibilitate de prelungire- a taxelor (impozite, taxe salariale, autorizaţii de functionare, taxe de ocupare a domeniului public)”
“ajutor de stat nerambursabil raportat la cifra de afaceri a fiecărei companii, precum și asigurarea investiției în caz de faliment cauzat de noul coronavirus”
????!!!!
Înainte să cereți ajutor de la stat (adică de la contibuabili, de la cetățeni), trebuie să vă fiscalizați veniturile , pur și simplu nu se eliberează bon fiscal, îți servesc o notă de comandă cu pretenția de bon, deci se fiscalizează cât vor, prin urmare impozitele și taxele plătite sunt foarte mici, cât vor ei….
Apoi personalul angajat are contracte pe salariul minim diferența fiind completata de bacșișuri sau de patron la negru, prin urmare și aici plătesc taxele cele mai mici….
Prima dată faceti-vă ordine în ogradă și apoi întindeți mâna!
-
Poate dupa redeschidere o sa fi servit cum trebuie la terasele smechere din Aradul nostru. Ca pana inainte de starea de urgenta ziceai ca primesti gratis ce ai comandat.
-
Radule bun comentariul tau mai ales cu personalul.Am prieteni care lucrează în domeniu și salariul îl au în acte minim pe economie iar în mână iau mai mai mult decât trebuie.In aceste domeniu se fac învârteli te te doare capul.Sa facă și ei c-a celelalte firme cu fluturas de salariu să vadă omul cate a lucrat,orele suplimentare și ce trebuie văzut.Dar aici vin banii la plic.Daca faci sesizări la protecția muncii ăștia dau din umeri că sunt mână în mana cu ei.
Păi sa-l sprijine instituțiile care au și de control si iau taxa de protectie ca interlopii !
Povestea unul cu restaurant, au venit de la o …..si au cerut …….lei pt. sefu’, daca nu , amenda !
exact organizatorii de evnimente se plang ca se duce economia.. ca ei emit bonuri fiscale de ramane tara fara role pt alti comercianti.
cele mai mari hotii sunt in aceste domenii si ei vezi doamne ajuta economia.. angajati la negru, sau cu minim pe economie si diferenta in plic.. bonuri fiscale 1 client da 10 nu (in cel mai cel mai bun caz). si asa mai departe. ma apuca greata cand ii aud pe aceste victime numiti patroni.