La sediul Facultăţii de Ştiinte Socio-Umane (str. Eminescu, nr. 15. Arad) va avea loc joi, 17 martie, ora 10, conferinţă „Structuri etnice şi confesionale în Europa de Est” susţinută de academician prof. univ. dr. Thede Kahl de la Universitatea din Jena, specialist în slavistică şi studii multiculturale.
Thede Kahl este o personalitate proeminentă a istoriografiei europene, cu toate că este relativ tânăr, fiind născut în anul 1971. Este un foarte bun cunoscător al limbilor istoriei și tradițiilor din sud-estul Europei, iar cartea sa, „Istoria aromânilor” (apărută în limba română la editura Tritonic în anul 2006) este un adevărat reper în studiul aromânilor din Peninsula Balcanică. El este cunoscător a douăsprezece limbi, printre care și limba română. În anul 1998 a organizat și condus o amplă anchetă privind aromânii, iar cartea scrisă cu acel prilej a constituit și teza sa de doctorat. El a studiat geografia, slavistica, bizantologia și filologia neogreacă la universitățile din Hamburg, Koln, și Munster. Ca orice om de mare valoare și Thede Kahl este un om de o rară modestie, nu are nimic din scorțoșenia sfertodoctă a unor universitari de pe la noi, iar metodele sale de cercetare exced cu mult cadrul îngust al osificatelor proceduri științifice, complicate dar cu rezultate derizorii. Thede Kahl are o viziune globală asupra lumii din sud- estul Europei, iar prin studiile sale încearcă să determine liniile care au dinamizat evoluția conglomeratului etnic și religios din această parte a Europei. Lucrările sale nu sunt doar simple constatări de teren ci adevărate sinteze capabile să profileze cât mai real portretul unei lumi care nu-și caută diversitatea prin unitate și tocmai de aceea enclavizările sunt cercetate cu acribie, dar și cu simpatie. Rezultatele studiilor sale duc la o mai bună înțelegere a lumii în care trăim, văzută cu ochiul atent și exersat a unui cercetător care pornește în munca sa, înainte de toate cu empatie pentru universul căruia încearcă să-i descifreze rosturile și determinările identitare.
„România este un paradis”
În anul 2002, Thede Kahl a avut ideea organizării la Viena a unui mare simpozion pe teme legate în exclusivitate de România. Om de știință deosebit, a făcut foarte mult pentru imaginea României declarând public că, pentru el, „România este un paradis”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!