Reprezentanții ITM Arad împreună cu lucrătorii din cadrul structurilor Inspectoratului General pentru Imigrări au desfășurat iî perioada 6–10 iunie 2017 acțiuni de informare a studenților străini privind legislația muncii din România.
„În acest sens, ITM Arad a elaborat un material informativ, pornind de la definiția contractului individual de muncă și mergând până la clauzele unui contract individual de muncă, precum și condițiile de formă ale contractului individual de muncă” – precizează Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad. De asemenea s-a făcut referiri și la prevederile legale privind salarizarea, timpul de muncă, timpul de odihnă, concediu etc.
„Important de menționat ar fi faptul că străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi, aşa cum prevede art. 3 alin. 3 din Ordonanța 25/2014” – mai spune Ecaterina Isac.
Dispoziţii
Principalele dispoziții din Codul Muncii care i-ar putea interesa pe studenţii străini sunt: *Contractul individual de muncă se încheie în baza consimțământului părților, în formă scrisă, în limba română. Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului; *Angajatorul este obligat ca, anterior începereii activității, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă; *Anterior începerii activității, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidență a salariaților, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă; *Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligația de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esențiale pe care intenționează să le înscrie în contract sau să le modifice; *Obligația de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnării contractului individual de muncă sau a actului aditional, după caz.
Cine verifică?
Instituțiile abilitate să verifice respectarea legislației în domeniu sunt Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, Inspectoratul General pentru Imigrări – Serviciul Imigrări Arad și Tribunalul – instituția abilitată să soluționeze litigiile de muncă, potrivit art. 208 din Legea 62/2011.
Citiți principiile noastre de moderare aici!