Chiar dacă au ratat finanţarea europeană pentru restaurarea cetăţilor Şoimoş şi Şiria, cei de la Consiliul Judeţean Arad au anunţat că nu se dau bătuţi şi vor continua demersurile pentru punerea în valoare a celor două obiective istorice. Nu s-a stabilit, deocamdată, care va fi sursa de finanţare pentru restaurarea celor două cetăţi, ţinând cont de faptul că sumele necesare vehiculate sunt de zece milioane de euro. Dar CJA a făcut deja primul pas: a lansat o licitaţie pentru contractarea unor servicii de proiectare-cercetare şi întocmire a documentaţiilor tehnico-economice pentru restaurările celor două cetăţi emblematice ale judeţului Arad. Iar suma care va fi plătită pentru aceste studii este uriaşă, peste 4,7 milioane de lei.
Dar să vedem ce spun cei de la CJA: „contractele au ca scop prestarea serviciilor de proiectare-cercetare şi întocmirea documentaţiilor tehnico-economice, după cum urmează: A. Studii de fundamentare; B. Documentaţii tehnico-economice şi studii de specialitate; C. Asistenţă Tehnică, conform caietului de sarcini. Durata contractului va rezulta în urma ofertării. Durata estimată este de 2.000 de zile şi reprezintă inclusiv asistenţa tehnică acordată de proiectant pe perioada de execuţie a lucrărilor”. Cei mai mulţi bani vor fi plătiţi pentru documentele aferente cetăţii Şoimoş, aproape trei milioane de lei, în timp ce documentaţia pentru cetatea Şiria va costa aproape 1,8 milioane de lei. În total, CJA estimează că va plăti 4.772.330 de lei. Firmele interesate sunt invitate să depună oferte de preţ până în data de 23 martie 2017.
Ce urmează?
Este adevărat că realizarea documentaţiilor este primul pas în orice proiect. Suma pe care CJA o va plăti pentru actele necesare restaurării celor două cetăţi este una destul de mare, ţinând cont că va fi achitată din bugetul propriu. Problema cea mai mare, la care nu poate răspunde nimeni, este care va fi continuarea acestui demers? Interpelaţi pe marginea acestei probleme, cei de la Consiliul Judeţean au anunţat că vor încerca să pună cetăţile în valoare pe bani europeni, pe bani guvernamentali sau din fonduri proprii.
„Trenul” cu bani europeni a trecut pe lângă noi, cei de la CJA nefiind în stare să întocmească două proiecte pe baza cărora să solicite fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Aşa că am mai rămas cu două variante: fonduri guvernamentale sau fonduri proprii. Cele guvernamentale pică din start, ţinând cont de faptul că în bugetul pe anul 2017 nu a fost alocat niciun leu pentru restaurarea cetăţilor Şiria şi Şoimoş. Drept urmare, rămânem la o ultimă variantă: fonduri proprii. Este aproape imposibil de crezut că CJA va dispune de banii necesari pentru lucrările la cetăţi din fonduri proprii, dacă ne luăm după şefii Judeţului, aceştia anunţând de nenumărate ori că bugetul pe anul 2017 va fi unul de avarie, mare parte a banilor urmând să meargă spre cheltuielile de funcţionare a instituţiei. Aşadar, facem studii, proiecte şi documentaţii, dar, din păcate, nu vom avea bani să şi construim.
Actele expiră
Documentaţiile scoase la licitaţie acum nu vor fi întocmite pe termen nelimitat. Acestea vor ieşi din actualitate, la un moment dat, mai ales că, fără unele măsuri de conservare, cetăţile continuă să se degradeze. Aşa că riscăm să plătim acum peste un milion de euro, iar în câţiva ani să fim nevoiţi să refacem întreaga documentaţie, pe alţi bani. Dar poate aşa, fondurile UE nu ne vor prinde, cum ne-au prins acum, nepregătiţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!