ARAD. Cine are carte se pare că nu mai are parte şi de un loc de muncă. Angajatorii se arată din ce în ce mai sceptici atunci când vine vorba de încadrarea persoanelor cu studii superioare, alegând să meargă pe varianta unor muncitori cu o calificare cât mai precară pe care să îi poată folosi pe posturile de producţie. Lipsa locurilor de muncă pentru arădenii care au studii şi o calificare dobândită în urma unor ani buni petrecuţi pe băncile şcolii a început să se simtă încă de acum câţiva ani, însă în acest moment situaţia devine una critică. Ultima bursă a locurilor de muncă vine ca încă o confirmare a ceea ce arădenii simţeau deja pe propria piele. Dintre sutele de locuri de muncă, doar 16 erau pentru cei cu studii superioare!
Meserii pe val
Cine are şanse să se angajeze în această perioadă? În special arădenii care sunt dispuşi să lucreze în sectorul textilelor – o şansă pentru arădencele cu experienţă în domeniu întrucât Aradul a avut o tradiţie în acest domeniu, dar şi pentru cei care vor să lucreze la o multinaţională în sfera automotive. Pentru aceştia din urmă, veştile par a fi unele din ce în ce mai bune. O multinaţională importantă din Arad a anunţat, e drept doar la nivel naţional, că în acest an intenţionează să angajeze aproximativ 500 de arădeni. Anunţul s-ar putea şi concretiza, ţinând cont că săptămână de săptămână Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă cel puţin câteva zeci de locuri vacante pentru montatorii de cablaje sau subansamble.
Drumul spre străinătate
Dacă în ţară şanse de angajare pentru ingineri, tehnicieni sau specialişti cu diplomă nu prea există, nici în străinătate lucrurile nu se prezintă mai bine pentru ei. La Bursa muncii desfăşurată la final de săptămână şi organizată de către AJOFM Arad arădenii şi-au putut găsi un loc de muncă şi în străinătate. După cum era de aşteptat cele mai multe oferte au fost în domeniile unde românii s-au impus deja pe piaţa muncii din altă ţări: îngrijitori de bătrâni, servicii hoteliere, etc. Astfel, singura şansă a arădenilor cu studii superioare este, fie să se recalifice pentru o meserie ce are căutare pe piaţa muncii, fie să se încadreze pe un post ce nu corespunde calificării pe care o deţin.
Rezultatele Bursei
AJOFM Arad a contactat un număr de 250 de angajatori pentru a participa la Bursă, dar dintre aceştia doar 51 s-au prezentat cu oferte. Totuşi, numărul mare de oferte – 920 a făcut ca Aradul să se numere printre judeţele fruntaşe. Arădenii au venit şi ei cu sutele – 780 de participanţi, sperând să îşi găsească o slujbă. Dintre aceştia 56 au plecat de la Bursă după ce au fost încadraţi de angajatori, iar aproximativ 100 speră că vor reuşi să treacă de interviurile şi probele pe care le vor da în vederea încadrării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!