ARAD. Se vor întoarce înapoi în CLM cu un proiect de hotărâre care nu a trecut până acum de aleşii municipali (deşi a stat pe ordinea de zi de două ori). Pentru că acum sunt asaltaţi de reprezentanţii firmelor care au de suferit rău de pe urma deciziilor aleşilor. Nu e mare grabă (căci nu e pielea lor în joc), dar nici nu se mai pot juca mult cu bugetul firmelor şi ONG-urilor vizate. Acum toţi vorbesc de situaţia creată: de la staff-ul Primăriei, la consilierii Puterii şi cei ai Opoziţiei. Dacă mai precizăm că toţi sunt vinovaţi de situaţia în care s-a ajuns – firmele chiriaşe la stat trebuie să plătească 20% din valoarea neactuaalizată de inventar a imobilelor în care activează, din cauză ca patrimoniul reevaluat al Aradului nu a trecut de votul aleşilor municipali – tabloul e edificator.
Cum s-a ajuns aici? Din cauza convingerii Primăriei Arad că poate face cam orice chiar dacă termenul a expirat, a neştiinţei şi ignoranţei aleşilor Opoziţiei, dublată de prea multe orgolii politice. Pentru toate acestea au acum, teoretic, de suferit un număr de 200 de firme şi asociaţii din Arad, care sunt bune de plată.
Primăria Arad a propus aleşilor reevaluarea patrimoniului mai târziu decât impune legea, adică prin mai, deşi reevaluarea trebuia făcut până în martie iar impozitele calculate de atunci. Executivul s-a gândit că va merge pe mica înţelegere, va face mici artificii şi va calcula taxele pe sumele şi voturile viitoare, până ce aleşii vor accepta reevaluarea patrimoniului. Nu s-a gândit că Opoziţia va refuza cu orice risc reevaluarea.
Sub ameninţarea a 200 de firme
Firmele care au avut de suferit de pe urma votului aleşilor locali şi a Primăriei au făcut reclamaţii pentru nedreptatea impusă de orgolii politice.
ARAD. Doar că în reevaluare şi-au făcut loc bunuri care nu au fost de mult pe placul consilierilor Opoziţiei, cum au fost băncile de opt mii de euro de pe Meţianu. Pentru că au refuzat să le includă în patrimoniu, până nu primesc explicaţii clare despre cum s-a ajuns la sumele cu pricina, şi pentru că nu le-au primit, aleşii USL au refuzat că voteze reevaluarea patrimoniului. Spre disperarea Primăriei, care şi-a amintit atunci că patrimoniul ar fi trebuit votat până în martie şi că încep problemele pe o chestiune pe care votul trebuia să curgă fără probleme.
O a doua încercare a fost şi ea sortită eşecului, cu toate că atunci aleşii opoziţiei au fost deja anunţaţi că, dacă nu votează, vor fi daţi în judecată şi vor trebui să dea explicaţii de ce refuză o astfel de procedură chiar în faţa justiţiei.
Calculul dezastrului
Apoi toţi au început să calculeze dezastrul şi să dea vina unii peceilalţi. Puterea că Opoziţia a refuzat reevaluarea şi, ca atare, 200 de firme vor plăti impozite de 20% mai mari decât până acum, Opoziţia că Puterea a venit cu proiectul la două luni distanţă de termenul impus de lege şi fără a oferi explicaţii pe sesizările făcute în repetate rânduri de USL. Nu s-a ajuns mai departe decât la ameninţările cu chemarea în judecată a CLM Arad pentru că nu a votat reevaluarea.
Apoi au început să curgă sesizările iar acum toţi par dispuşi să rezolve subiectul aşa cum trebuia de la început. Când, însă, combatanţii vor pune armele deoparte şi vor îndrepta greşeala care afectează sute de firme şi ONG-uri din Arad, care cel puţin pe acte ar trebui să plătească 20% din valoarea neactualizata de inventar a imobilelor, nu se ştie. Cel mai probabil nici un ales nu are o firmă chiriaşă la Primăria Arad, aşa că urgenţa nu e chiar atât de mare.
Primăria susţine că elocventă în acest caz este situaţia a peste 30 de firme care trebuie să achite la Direcţia Venituri sume importante, cuprinse între 10.000 de lei şi 600.000 de lei. Şi pentru Opoziţie e la fel de elocventă situaţia în cauză şi chiar de aceea, în numele firmelor cu pricina, consilierul Florin Galiş a cerut repunerea pe ordinea de zi, la următoarea şedinţă, a proiectului de reevaluare a patrimoniului.
Politica te execută silit
Dacă va fi aşa, USL ar părea că a depus armele, dar ar face-o în numele agenţilor economici. Nu ştim cine va ieşi bine din acest nou joc politic, dar ce e clar, până îşi vor face calculele politicienii pe acest subiect şi până proiectul va ajunge din nou pe masa CLM, e faptul că firmele şi ONG-urile chiriaşe la Primărie au primit şi vor tot primi notificări de la Direcţia Venituri. Notificări în care li se comunică că trebuie să plătească impozite reactualizate, în caz contrar riscând executarea silită.
De la sute la mii
Primele încercări de a trece proiectul reevaluării patrimoniului de aleşi au avut loc pe 28 mai şi 17 iunie. Proiectul, fiind unul care face referire la patrimoniu, are nevoie de 16 voturi (nu 12). Şi de aici şi problemele. Impozite pe clădirile închiriate au ajuns să fie de aproape 13,33 ori mai mari, după cum susţinea Primăria într-un comunicat.
Legislația fiscală în cazul impozitelor pe clădiri pentru persoanele juridice prevede aplicarea unei cote de 1,5% din valoarea de inventar a imobilelor, care se actualizează odată la trei ani. În cazul în care procedura reevaluării nu se îndeplinește în acest interval, Codul fiscal prevede că imobilele respective se impozitează cu 20% din valoarea de inventar.
De la câteva sute la câteva mii
În jocul politic, singurii care au avut cu adevărat de suferit au fost firmele şi ONG-urile care au de plătit la Direcţia Venituri în loc de câteva sute de lei, câteva mii. Acesta este, de pildă, cazul „Amicii Regelui Mihai“, care în loc să plătească un impozit anual de 515 lei e pusă acum la plata a 4.741 de lei şi se gândeşte la închiderea activităţii! Federația Organizațiilor Neguvernamentale Arad, Asociația PAEM, care are de plătit un impozit majorat de 35 de ori, Fundația „Ioan Slavici“, care de la 224 de lei impozit pe an ar ajunge să plătească 2.289 de lei, Forumul Democrat al Germanilor şi firme importante din Arad, s-au plâns şi ele de situaţie autorităţilor. Vocea le-a fost auzită, dar, până la a le fi și ascultată şi luată în seamă, trebuie să mai treacă un timp.
Justiţia
Ce-i drept, acum nici una dintre părţi nu mai vorbeşte de faptul că justiţia va decide cine are dreptate şi cine nu pe această problemă, deşi, în iunie, la al doilea refuz, s-a vorbit doar de cum şi cine va plăti în faţa instanţei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!