În sala festivă a CJA s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, ediţia a III-a a „Colocviului naţional al revistelor de cultură (literare) din România”, organizată de Consiliul Judeţean Arad şi Revista de cultură „ARCA”.
Tema ediţiei din acest an, moderată şi de această dată de preşedintele USR, Nicolae Manolescu, a fost „Vitalitatea unei instituţii: revista literară”.
În deschidere s-au adresat participanţilor: criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu, Adrian Ţolea, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad şi Vasile Dan, preşedintele Filialei din Arad a USR.
O valoroasă dezbatere
La finalul Colocviului, am dorit să aflăm cum apreciază, preşedintele Filialei Arad a U.S.R., poetul Vasile Dan, această ediţie: „Nu se poate trage o singură concluzie dintr-o întâlnire atât de bogată în idei ingenios formulate După aprecierea moderatorului ei, criticul literar Nicolae Manolescu, a fost cea mai valoroasă dezbatere care a avut loc în ultimii ani, iar Aradul continuă să uimească literar. Toți cei care au intervenit în dezbatere (în număr de 20, directori, redactori-șefi, redactori ai unor publicații de cultură de mare prestigiu) ar merita citați. Eu am avansat propria mea idee în deschiderea colocviului, reiterată și nuanțată de unii în intervenții. Anume: revista literară este prima «instituție critică» din evoluția culturii române. Literatura, limba română de astăzi ar fi de neimaginat fără contribuția ei. Cultura română însăși n-ar fi putut evolua și sedimenta atâtea valori, personalități, opere fără rolul critic al revistei literare care a impus valoarea și a descurajat nonvaloarea, impostura. Să ne gîndim numai la cel al «Convorbirilor literare», la Titu Maiorescu și la funcția lui de «spiritus rector» din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. La igienizarea limbii literare, în formă (ortografie), dar și în proprietatea și funcțiunea termenilor ei, la potențarea capacității ei plastice, expresive și de comunicare, și ar fi îndeajuns. Toți scriitorii din Arad care contează au participat la colocviu. Unii cu intervenții apreciate”.
Maraton de poezie
Poetul Vasile Dan a mai precizat că „după-masa la casa de presă «Jelen» a avut loc un adevărat maraton de poezie cu voci inconfundabile din poezia românească de astăzi. O poezie care se scrie în mari centre de cultură: București, Iași, Cluj, Timișoara, Oradea, Brașov, Baia Mare, Satu Mare, Piatra Neamț, Constanța, Deva, Zalău, Bistrița. Peste 30 de poeți. Firește, cei mai mulți, din Arad. Care au fost, vă rog să mă credeți, la înălțimea oaspeților”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!