Conferinţa Internaţională „Ecosisteme Naturale şi Antropizate în Bazinul Someş-Crişuri-Mureş-Tisa”, organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Universitatea Debrecen (Ungaria), Institutul de Ihtiologie, Acvacultură şi Irigaţii Szarvas (Ungaria), Societatea de Ştiinţe Biologice din România, sub egida Academiei Române, care se desfăşuară în perioada 7-8 mai, a debutat, ieri, la Castelul şi Grădina Botanică Universitară Macea a UVVG, cu un omagiu adus ştiinţei şi cercetării.
Spunem acest lucru, deoarece la lucrări au participat numeroşi academicieni de renume naţional şi internaţional dintre care îi amintim pe Constantin Toma, Traian Gomoiu, Dan Munteanu, peste 300 de cercetători din România, Ungaria, Slovacia şi Serbia, cadre didactice şi studenţi. Guvernul României a fost reprezentat de suprefectul Radu Stoian, ConsiliulJudeţean Arad de vicepreşedintele Adrian Ţolea, iar Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional al Judeţului Arad de către directorul Samuel Caba.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a condus lucrările conferinţei, iar academicianul Traian Gomoiu pe cele din secţiuni.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a declarat că „este prima Conferinţă Internaţională care abordează o tematică legată de aspectul şi geomorfologia ecosistemelor din patru bazine distincte. Se va face o analiză a acestor zone, iar prin rezoluţia conferinţei, se doreşte a se realiza punerea în aplicare şi oferirea pentru autorităţile locale, judeţene şi cele de la nivelul euroregiunii, a unor importante studii ştiinţifice, privind evoluţia şi peisajul natural din această parte a ţării. Conferinţa internaţională este o premieră, întrucât cercetătorii îşi corelează eforturile de a face studii asupra Câmpiei de Vest şi Câmpia Panonică, dar şi Câmpia Serbiei, astfel încât să ajungem la un punct de vedere comun, privind evoluţia ecosistemelor, din această parte a Europei”.
Academicianul Traian M. Gomoiu, Doctor Honoris Causa al UVVG
Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” îi va conferi, astăzi, 08.05.2010 – orele 11,00,laCastelul Universitar Macea, în cadrul unei manifestări festive, înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, d-lui prof. univ. dr. Traian M. Gomoiu, membru corespondent al Academiei Române, personalitate ştiinţifică autentică a biologiei şi oceanologiei româneşti, unul dintre cei mai activi cercetători ai Mării Negre, dar şi un desăvârşit manager.
Conferinţa „Ecosisteme Naturale şi Antropizate în Bazinul Someş-Crişuri-Mureş-Tisa” se înscrie în amplele evenimente dedicate celor 20 de ani de învăţământ academic pe care îi va sărbători Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” pe data de 14 mai, în cadrul unei conferinţe internaţionale.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!