Aradul nu oferă cea mai bună grilă de salarizare pentru angajații săi. Nu este o noutate că în alte județe salariile sunt mai mari decât în Arad, chiar dacă nivelul coșului mediu zilnic și cel al cheltuielilor pe gospodărie nu sunt mai mici în județul nostru. Confirmarea vine de la Institutul Național pentru Statistică.
De la brut la net
Potrivit datelor centralizate de Direcția Județeană pentru Statistică Arad, în primele trei luni din acest an salariul mediu brut al unui angajat din Arad nu a depășit, în medie, 4.570 de lei. Mai mult, conform sursei citate, față de ultimele două luni din 2019 s-a întregistrat chiar o scădere a salariului mediu brut, cu câteva sute de lei. Ce înseamnă, însă, acest salariu brut? Ei bine, un salariu mediu de 4.570 de lei brut se transpune într-un venit net de 2.810 de lei. Diferența de 1.760 de lei o reprezintă taxele și impozitele ce se rețin din venitul salarial. Astfel, dacă e să ne referim la banii încasați „în mână” de arădeni, salariul lor nu a depășit pragul de 3.000 de lei, nici măcar în luna decembrie, atunci când venitul salarial este mai mare, fiind incluse și sporurile aferente sărbătorilor și finalului de an. Pe categorii, cele mai mari salarii au fost în industrie și construcții – 2.877 de lei, în timp ce în servicii salariul mediu net a fost de 2.753 de lei. Cele mai mici venituri salariale sunt în agricultură – arădenii angajați în acest sector având câștiguri salariale nete de până în 2.500 de lei.
Brutul național, peste 5.000 de lei
Din păcate, comparând datele din Arad cu media națională se observă o diferență destul de mare între ceilalți salariați și arădenii. Referindu-ne strict la venitul salarial mediu brut, pe țară media în luna martie a acestui an a fost de 5.386 de lei. Trebuie spus, însă, că există domenii unde angajații sunt mult mai bine plătiți. Cele mai mari salarii s-au raportat în: *activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale – cu un venit mediu brut de 11.251 de lei; *informații și comunicații – 10.711 lei; *intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii – 9.986 de lei. La polul opus, cele mai mici salarii sunt plătite în sectorul HoReCa -hoteluri şi restaurante – unde salariul mediu brut nu a depășit 2.631 de lei.
Trimite articolul
Xnu cred…
eu am verificat pe compara-salariul.ro
-
:))) bravo…si eu am verificat pe card…si au dreptate :))