ARAD. Zeci de mii de arădeni figurează cu datorii la bugetul local. Fie că este vorba despre impozitul datorat pe clădiri, pe teren, pe mijloacele de transport, fie că este vorba despre amenzi neplătite, bugetul local este privat de importante sume de bani care ar trebui achitate de arădeni.
Potrivit informaţiilor furnizate de Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului, Direcţia Venituri din subordinea instituţiei a emis 36.984 de comunicări către persoane fizice care figurează ca rău-platnici în bazele de date.
Oamenii au primit, recent, înştiinţări privind sumele datorate şi tipul impozitului şi al amenzii neplătite. Lista este una complexă, cuprinzând, pe de o parte, persoane care au, de exemplu, câte un impozit pe clădire, sau o amendă neplătită Companiei de Transport Public, sumele fiind în aceste cazuri de câteva zeci de lei. Pe de altă parte, se regăsesc arădeni care datorează Primăriei Arad mii de lei pentru mai mult de zece taxe, impozite şi amenzi neplătite.
Lăsând deoparte dramele care se regăsesc dincolo de listele reci ale administraţiei – oamenii care nu îşi permit să plătească cele câteva zeci de lei datorate – sunt câteva cazuri de rău-platnici care ies în evidenţă. Ca exemplu, un arădean a strâns, în câţiva ani, două amenzi de la Poliţie, patru amenzi de la Compania de Transport Public, o amendă de la Evidenţa Persoanei, încă o amendă de la alte instituţii ale statului, la care se adaugă şi impozitul pe clădire şi teren, ajungând la o datorie de 1.230 lei.
De departe, cel mai ghinionist şofer din Arad este persoana care a strâns în câţiva ani nu mai puţin de 16 amenzi de circulaţie! A ajuns, astfel, să datoreze Municipalităţii 3.872 lei.
Una dintre cele mai mari sume datorate de o persoană fizică, potrivit Direcţiei Venituri, este de 15.618 lei – echivalentul a peste 3.400 euro! Suma reprezintă taxa auto neplătită pentru două autoturisme, dintre care unul de lux.
Nu mai vechi de 5 ani
În ceea ce priveşte vechimea datoriilor arădenilor la bugetul local, este stabilit prin lege un termen maxim de cinci ani. „Datorii mai vechi de cinci ani nu există, deoarece este termenul de prescripţie fiscală. În maxim cinci ani se face executarea silită pentru recuperarea datoriilor”, ne-a declarat Corina Drăghici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!